foto

Jack Elam

  • nar. 13.11.1918
    Miami, Arizona, USA
  • zem. 20.10.2003 (84 let)
    Ashland, Oregon, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

William Scott "Jack" Elam byl americký herec známý především pro ztvárnění padoušských rolí ve westernech a později v jeho kariéře díky komediálním výstupům – občas vtipkující na své padoušské vzezření.

Elam se narodil v Miami v Arizoně otci Millardu Elamovi a matce Alici Amelii Kirby. Matka zemřela v roce 1924, když byly Jackovi čtyři roky. Od roku 1930 žil se svým otcem, starší sestrou Mildred a nevlastní matkou Flossie Varney. Celé dětství a dospívání strávil sbíráním bavlny. O levé oko přišel na skautském táboře, kde mu někdo v chlapecké rvačce vypíchnul oko tužkou. Absolovoval jak Miami High School v Gila okrsku tak i Phoenix Union High School v okrsku Maricopa. Posléze navštěvoval Santa Monica Junior College v Kalifornii a současně se stal účetním v Hollywoodu. Jedním z jeho klientů byl filmový magnát Samuel Goldwyn. Jednu dobu byl dokonce manažerem Bel Air Hotelu v L.A.

V roce 1949 Elam debutoval ve snímku SHE SHOULDA SAID NO!, kontroverzním filmu, ve kterém si mladá dívka v důsledku kouření marihuany zruinuje kariéru v pěveckém souboru a svého bratra přivede k sebevraždě. Hrál většinou zločince a padouchy ve westernech a gangsterkách. V roce 1961 Elam hrál roli lehce šíleného muže v episodě Will the Real Martian Please Stand Up?, v seriálu THE TWILIGHT ZONE /1959-1964/. V roce 1963 dostal ojedinělou šanci hrát kladnou roli zástupce šerifa J.D.Smithe v televizním westernu THE DAKOTAS. Hrál excentrického parťáka Johna Waynea ve snímku režiséra Howarda Hawka RIO LOBO /1970/. Svou první komediální roli dostal ve filmu SUPPORT YOUR LOCAL SHERIFF! /1969/, po kterém počet nabídek záporných rolí rapidně ubýval a komediální role naopak přibývaly.

V roce 1985 hrál Elam postavu Charlieho v americkém sci-fi THE AURORA ENCOUNTER. Během natáčeni se Elam blízce seznámil s jedenáctiletým hochem Mickeym Haysem, který trpěl progerií /předčasné stárnutí při vývoji zastaveném na dětském stupni/. Jak bylo potvrzeno v následujícím dokumentu o této chorobě I AM NOT A FREAK, diváci měli možnost vidět jak hluboký vztah to byl. Elam k tomu řekl: "Víte, poznal jsem mnoho lidí ale nikdy jsem nepotkal někoho takového jako Mickey."

V roce 1994 byl Elam uveden do Hall of Great Western Performers v národním kovbojském a western muzeu. Byl vášnivým hráčem, zejména v kolektivních hrách jako Black Jack, Poker atd. Elam byl dvakrát ženatý a měl dvě dcery, Jeri Elam a Jacqueline Elam a syna Scotta Elama. Jack Elam zemřel na selhání srdce v Ashlandu v Oregonu dva měsíce po smrti Charlese Bronsona.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1995 Bonanza: Vystaveni útoku (TV film)
1993 Bonanza: Návrat (TV film)
Temná síla
Uninvited
1991 The Giant of Thunder Mountain
Vesmírné komando
1990 Big Bad John
1988 Vlak do Texasu (TV film)
Where the Hell's That Gold?!!? (TV film)
1987 Hawkenův odkaz
1986 Louis L'Amour's Down the Long Hills (TV film)
Setkání v Auroře
1985 The Walt Disney Comedy and Magic Revue
1984 Scrooge's Rock 'N' Roll Christmas (TV film)
Velký závod 2
1983 Lost
Sacred Ground
Sawyer and Finn (TV film)
1982 Ten, co nosí smůlu
1981 Girl, the Gold Watch & Dynamite, The (TV film)
Skyward Christmas (TV film)
Tajný závod
1980 Soggy Bottom, U.S.A.
1979 Bratři Sackettové (TV film)
Gang jablkových knedlíků opět zasahuje
Kaktusový Jack
1978 Hot Lead and Cold Feet
Lacy and the Mississippi Queen (TV film)
Princ ze severu
1977 Šedý orel
1976 Creature from Black Lake
Hawmps!
New Daughters of Joshua Cabe, The (TV film)
Podzimní vítr
Pony Express Rider
1975 Huckleberry Finn (TV film)
Ransom of Red Chief, The (TV film)
1974 A Knife for the Ladies
Shootout in a One-Dog Town (TV film)
Sidekicks (TV film)
1973 Pat Garrett a Billy Kid
Ryzáček (TV film)
1972 Dcery Joshuy Caba (TV film)
1971 Cat Ballou (TV film)
Hannie Caulderová
Last Rebel, The
Podporujte svého pistolníka!
1970 Cockeyed Cowboys of Calico County
Dirty Dingus Magee
Rio Lobo
The Wild Country
1969 Ride a Northbound Horse (TV film)
The Over-the-Hill Gang (TV film)
1968 Firecreek
Jen se nikdy nenudit
Podporujte svého šerifa!
Sonora
Tenkrát na Západě
1967 Cesta na západ
Last Challenge, The
1966 The Night of the Grizzly
Záchrana vzácného plemene
1963 Čtyři z Texasu
1961 Comancheros
Plná kapsa zázraků
Poslední západ slunce
1960 The Slowest Gun in the West (TV film)
1959 Edge of Eternity
Girl in Lovers Lane, The
1958 The Gun Runners
1957 Baby Face Nelson
Dragoon Wells Massacre
Lure of the Swamp
Noční přepadení
Přestřelka u ohrady O.K.
1956 Jubal
Pardners
Thunder Over Arizona
1955 Artists and Models
Kismet
Líbej mne až k smrti
Moonfleet
Muž bez hvězdy
Muž z Laramie
Tarzan's Hidden Jungle
Wichita
1954 Cattle Queen of Montana
Jubilee Trail
Princess of the Nile
Ride Clear of Diablo
Vera Cruz
Vzdálená země
1953 Appointment in Honduras
Count the Hours
Opasek na pistole
Ride, Vaquero!
The Moonlighter
1952 Finders Keepers
Kansas City Confidential
Lure of the Wilderness
Montana Territory
My Man and I
Ranč zločinců
The Battle at Apache Pass
The Ring
V pravé poledne
1951 Bird of Paradise
Surová kůže
The Bushwhackers
1950 A Ticket to Tomahawk
American Guerrilla in the Philippines
High Lonesome
Key to the City
Love That Brute
One Way Street
Quicksand
The Sundowners
The Texan Meets Calamity Jane
1949 Wild Weed
1947 Mystery Range
1944 Trailin' West

TV seriály

1992 Lucky Luke (TV seriál)
Kutil Tim (TV seriál)
Vrána k Taylorům sedá (S01E20)
1986 Easy Street (TV seriál)
1985 Detective in the House (TV seriál)
1979 Struck by Lightning (TV seriál)
1978 Black Beauty (TV seriál)
1974 The Texas Wheelers (TV seriál)
1963 Temple Houston (TV seriál)
1962 The Dakotas (TV seriál)
1961 The Twilight Zone (TV seriál)
Will the Real Martian Please Stand Up? (S02E28)
1959 Laramie (TV seriál)
The Rebel (TV seriál)
1958 Bronco (TV seriál)
Lawman (TV seriál)
The Rifleman (TV seriál)
Westinghouse Desilu Playhouse (TV seriál)
1957 Richard Diamond, Private Detective (TV seriál)
Sugarfoot (TV seriál)
The Restless Gun (TV seriál)
1955 Cheyenne (TV seriál)

Dokumentární

2004 Sam Peckinpah's West: Legacy of a Hollywood Renegade (TV film)
1997 Big Guns Talk: The Story of the Western (TV film)
1987 I Am Not a Freak (TV film)

TV pořady

2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace