foto

Dana Elcar

  • nar. 10.10.1927
    Ferndale, Michigan, USA
  • zem. 6.6.2005 (77 let)
    Ventura, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Podle jména se může zdát, že je Dana Elcar herečka. Jde ale o herce - známého hlavně díky jeho roli v seriálu MacGyver. Dana Elcar byl synem dánských přistěhovalců. Otec byl řezník a matka chůva. Navštěvoval University of Michigan. V roce 1948 se dal k americkému námořnictvu.

Elcarova herecká - hlavně televizní kariéra začíná v 50. letech. Dana Elcar se objevoval hlavně v TV filmech a v epizodních rolích v mnoha seriálech. Představil se v epizodách u nás známých seriálů: HARDCASTLE AND MCCORMICK, KNIGHT RIDER, A-TEAM a MATLOCK. Významnou roli hrál v seriálu MACGYVER. V tomto seriálu ztvárnil Petera Thorntona - MacGyverova nadřízeného a přítele. Mimo seriálů a televizních filmů se představil v malých rolích i ve filmech, kde hráli takoví herci jako: Jon Voight, Charles Bronson, Kirk Douglas, Henry Fonda. ve filmu PODRAZ si zahrál menší roli po boku R. Redforda a P. Newmana. Tyto filmy spadají do 60. a 70. let.

Hereckou kariéru Dana Elcar nuceně ukončil na začátku 90. let - v této době v důsledku zeleného zákalu (který byl způsoben cukrovkou) oslepl. Slepota přicházela postupně a tak i jeho role v MaCGyverovi byla upravena. Jako už slepý si zahrál na divadelních prknech ve hře Čekání na Godota. Následující citát je ze shromáždění národního sdružení slepých: "To, že ztrácíte zrak, neznamená, že zapomínáte, jak hrát."

Dana Elcar byl třikrát ženatý a třikrát rozvedený. Po jeho smrti po něm zůstala dlouholetá přítelkyně Thelma M. Garcia, syn Dane a 3 dcery Nora, Chandra a Marin. Jeho nejoblíbenějším filmem je Kmotr a seriálem Přátelé. zemřel v roce 2005 na zápal plic, který byl, stejně jako jeho slepota, důsledkem cukrovky.

spriteboy

Herecká filmografie

Filmy

1993 Ve vlastním zájmu (TV film)
1986 Inside Out
Vražda o třech dějstvích (TV film)
1985 There Were Times, Dear (TV film)
Toughlove (TV film)
1984 2010: Druhá vesmírná odysea
Euer Weg führt durch die Hölle
Jsem žena nebo muž
Sladká pomsta (TV film)
1983 Blue Skies Again
I Want to Live (TV film)
Quarterback Princess (TV film)
1982 Breach of Contract
Day the Bubble Burst, The (TV film)
Forbidden Love (TV film)
Help Wanted: Male (TV film)
1981 Condorman
Kamaráde, kamaráde
Wendy Hooper, U.S. Army (TV film)
1980 Death Penalty (TV film)
Mám tě rád, Marku (TV film)
Nahá bomba
Poslední let Noemovy archy
1979 Crisis in Mid-air (TV film)
Good Luck, Miss Wyckoff
Samurai (TV film)
Šampion
1977 Waiting for Godot (TV film)
1976 Baa Baa Black Sheep (TV film)
Baby Blue Marine
Gemini Man (TV film)
Law of the Land (TV film)
Nedokončená novela
W. C. Fields and Me
1975 Baretta (TV film)
Vyšetřovací zpráva
1974 Heat Wave! (TV film)
Panic on the 5:22 (TV film)
Senior Year (TV film)
The Missiles of October (TV film)
1973 Catch-22 (TV film)
Dying Room Only (TV film)
Hawkins on Murder (TV film)
Podraz
1972 Bravos, The (TV film)
Fireball Forward (TV film)
Velká Northfieldská loupež
1971 Mrs. Pollifax-Spy
Přestřelka
Sarge (TV film)
The Death of Me Yet (TV film)
1970 Adam at 6 A.M.
Modré uniformy
San Francisco International (TV film)
Zig Zag
1969 D.A.: Murder One (TV film)
Deadlock (TV film)
Pendulum
Strom poznání
The Maltese Bippy
Whole World Is Watching, The (TV film)
1968 A Lovely Way to Die
Bostonský případ
Of Mice and Men (TV film)
Sound of Anger, The (TV film)
1967 Borgia Stick, The (TV film)
1965 Zabiják bláznů
1964 Selhání vyloučeno
1959 Burning Bright (TV film)
Our Town (TV film)

TV seriály

2002 Pohotovost (TV seriál)
Na nápravu je pozdě (S08E13)
1993 Právo a pořádek (TV seriál)
Virus (S03E19)
1992 MacGyver (TV seriál)
Fotograf (S07E13)
1991 MacGyver (TV seriál)
Dobrý rytíř MacGyver - 2. část (S07E08)
Dobrý rytíř MacGyver - 1. část (S07E07)
Posedlost (S07E03)
další epizody (7)
1990 MacGyver (TV seriál)
MacGyverovy ženy (S06E08)
Lekce zla (S06E06)
Zeď (S06E05)
další epizody (11)
1989 MacGyver (TV seriál)
Madonna (S05E11)
Carla a Roxy je jedna žena (S05E10)
Desetiprocentní řešení (S05E09)
další epizody (21)
1988 MacGyver (TV seriál)
Závodní dráha (S04E05)
Na křídlech s modlitbou (S04E04)
Vražedná nebesa (S03E20)
další epizody (9)
1987 MacGyver (TV seriál)
Výbuch (S03E10)
Zabiják (S03E08)
Jack v bedně (S03E07)
další epizody (19)
1986 MacGyver (TV seriál)
Tři na cestách (S02E10)
Tichý svět (S02E09)
Zlatý orel (S02E08)
další epizody (18)
1985 MacGyver (TV seriál)
Pilot (S01E01)
1978 Centennial (TV seriál)
1976 Letka černých ovcí (TV seriál)
1975 Baretta (TV seriál)
1973 Columbo (TV seriál)
To je vražda, řeklo portské (S03E02)
1966 Dark Shadows (TV seriál)
1959 Deadline (TV seriál)
1956 The Edge of Night (TV seriál)
1954 A Time to Live (TV seriál)
1952 U nás ve Springfieldu (TV seriál)

Dokumentární

1974 Medieval Theater: The Play of Abraham and Isaac

Režijní filmografie

TV seriály

1989 MacGyver (TV seriál)
Neviditelný zabiják (S04E15)
Výzva (S04E12)
1979 Salvage 1 (TV seriál)
The Duke (TV seriál)
1976 Letka černých ovcí (TV seriál)
1974 The Rockford Files (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace