foto

Henry Gibson

  • nar. 21.9.1935
    Germantown, Pennsylvania, USA
  • zem. 14.9.2009 (73 let)
    Malibu, California, USA

Biografie

Henry Gibson se narodil 21. září 1935 v Philadelphii(USA). Gibsonovo pravé jméno je James Bateman. Jméno si zvolil podle básníka a dramatika Henriho Ibsena. Chodil do základní školy Saint Joseph, kde dokonce dělal prezidenta v jejich činoherním klubu. Poté absolvoval katolickou univerzitu ve Washingtonu a začal sloužit v US Air Force jako zpravodajský důstojník.

Gibsonova herecká kariéra začala již v sedmi letech. Objevoval se v mnoha jevištních a divadelních představeních. V letech 1957-1962 taky rád recitoval svou poezii. Jeho herecká kariéra ale začala stoupat teprve s příchodem filmů ve kterých účinkoval. Jeho první filmová role byla ve filmu ZAMILOVANÝ PROFESOR. Dále se objevil také v mnoha filmech a seriálech za zmínku stoji: ŠARLOTINA PAVUČINKA, NASHVILLE, BRATŘI BLUESOVI, VNITŘNÍ VESMÍR,TO JE VRAŽDA, NAPSALA a v mnoha dalších.

Gibson také strávil tři roky jako součást televizní show, kde recitoval satirické básně na politická témata. Za tento počin byl nominován na Zlatý glóbus v roce 1971.

Osobní život Henryho Gibsona není nijak pestrý. V roce 1966 se oženil s Lois Joan Geiger, která byla v tu dobu o pět let starší. S ní měl tři syny, kteří jsou shodou náhod velmi úspěšní ve filmovém průmyslu. Henry Gibson zemřel 14. září 2009 na rakovinu ve svém domě v Malibu. Byl zpopelněn ve městě Westwood na tamějším hřbitově.

Mr.Hudson

Herecká filmografie

Filmy

2007 Ten Největší
2006 Trapped Ashes
2005 Nesvatbovi
2004 Neumírej sám
2003 Commission, The
Goldfish, The
2002 No Prom for Cindy
Rocket Power: Race Across New Zealand (TV film)
Teddy Bears' Picnic
Year That Trembled, The
2001 Irům štěstí přeje (TV film)
2000 Mullitt
1999 Magnolia
1998 Stranger in the Kingdom
1997 Asylum
1996 Bio-Dome
Color of a Brisk and Leaping Day
Matka noc
1995 Cyber Bandits
Daisy-Head Mayzie (TV film)
Útěk na Horu čarodějnic (TV film)
1994 Jak medvídci zachránili Vánoce (TV film)
Vault of Horror I (TV film)
1992 Tom a Jerry
1990 Gremlins 2
Julie a její milenci
Return to Green Acres (TV film)
The Magic Balloon
1989 Brenda Starrová
Cesta kolem světa za 80 dní (TV film)
Lidé z předměstí
Night Visitor
1988 Přepnout na život
1987 Long Gone (TV film)
Vnitřní vesmír
1986 Příšera z šatníku
Slow Burn (TV film)
The Blinkins (TV film)
1985 Pound Puppies, The (TV film)
1981 Malá, menší, ještě menší
Nashville Grab (TV film)
Tulips
1980 Bratři Bluesovi
Neberte Rusům tajné dokumenty (TV film)
Zdraví
1979 A Perfect Couple
Amateur Night at the Dixie Bar and Grill (TV film)
Halloween That Almost Wasn't, The (TV film)
1978 Disco Beaver from Outer Space (TV film)
1977 Dvojčata
Escape from Bogen County (TV film)
Halloween Is Grinch Night (TV film)
Night They Took Miss Beautiful, The (TV film)
The Kentucky Fried Movie
1975 Nashville
1973 Dlouhé loučení
Mini-Munsters, The (TV film)
Šarlotina pavučinka
1972 Every Man Needs One (TV film)
Evil Roy Slade (TV film)
1965 The Outlaws Is Coming
1964 Líbej mne, hlupáčku
1963 Zamilovaný profesor

TV seriály

2008 Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Juiced (S05E11)
Roe (S05E08)
Mad Cows (S05E07)
další epizody (10)
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
Strangeness on a Train (S12E19)
2007 Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Bostonské trhání testů (S04E09)
Shoda náhod (S04E08)
Třetí rande (S04E07)
další epizody (6)
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
Glen Peggy Glen Ross (S11E06)
2006 Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Byl jsem mladistvým kanibalem (S03E04)
Což takhle dát si plíci (S03E01)
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
24 Hour Propane People (S10E12)
You Gotta Believe (In Moderation) (S10E07)
2005 Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Právní deficity (S02E10)
Upřímně, šíleně, hluboce (S02E07)
Čarodějnice hromadného ničení (S02E06)
další epizody (5)
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
Harlottown (S10E04)
Bystand Me (S10E02)
Smoking and the Bandit (S09E12)
2004 Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Pochybné existence (S01E07)
2003 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
Big Coal (S03E02)
Čarodějky (TV seriál)
Dobrou noc (S05E14)
Hvězdná brána (TV seriál) - a.z.
Prozrazené tajemství (S06E17) - a.z.
2002 Hvězdná brána (TV seriál)
Strážce (S05E20)
1999 Rocket Power (TV seriál)
Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
The Good, the Bad and the Luau (S03E25)
Salem, the Boy (S03E17)
1998 Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
When Teens Collide (S02E19)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Zisk v krajkách (S06E23)
1997 Sunset Beach (TV seriál)
Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
Trial by Fury (S01E12)
1996 Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Spřádači snů (S04E12)
1995 Santo Bugito (TV seriál)
1994 Veselé obludy (TV seriál)
1992 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
None But the Lonely Heart (S04E01)
1991 MacGyver (TV seriál)
Nebezpečné grotesky (S07E09)
1990 MacGyver (TV seriál)
Harryho záveť (S06E07)
1986 Galaxy High School (TV seriál)
Knight Rider (TV seriál)
V moci voodoo (S04E21)
1985 Wuzzles, The (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 The Biskitts (TV seriál)
1981 Šmoulové (TV seriál)
1975 Wonder Woman (TV seriál)
The New Original Wonder Woman (S01E01)
1969 Love, American Style (TV seriál)

Dokumentární

2010 Troma Is Spanish for Troma - a.z.
2007 Brother Theodore
1998 Stories Behind the Making of 'The Blues Brothers', The

Hudební videoklipy

1999 Aimee Mann - Save Me (hudební videoklip)

Host

TV pořady

1969 The David Frost Show (TV pořad)
1967 Laugh-In (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky