foto

Al Gore

  • nar. 31.3.1948 (71 let)
    Washington, District of Columbia, USA

Biografie

"Byl jsem budoucí prezident USA."

Byl to jeden z nejvlivnějších viceprezidentů, jaké pamatuje americká historie, v prezidentských volbách získal o více než 500 000 hlasů víc než George W. Bush, a přesto prohrál. Patřil mezi významné zastánce Kjótského protokolu, ale podporoval Bushe v bombardování Iráku. To je vše Albert Arnold Gore jr., muž, který se možná měl stát americkým prezidentem. Místo toho se však nedávno objevil na plátně kin.

Vyrůstal jako syn kongresmana za stát Tenessee a už od dětsví mu bylo jasné, že jeho kroky směřují do politiky. Vystudoval Harvard, později působil jako válečný reportér během války ve Vietnamu. Když se v roce 1976 zase vrátil do Spojených států, stal se nejdříve kongresmanem a později dokonce senátorem. Již od svých počátků platil za silně ekologicky smýšlejícího politika, jehož hlavním cílem byla ochrana životního prostředí.

V roce 1989 se ještě jako senátor rozhodl kandidovat na prezidenta v následujících volbách, kvůli vážně zraněnému synovi ale nakonec kandidaturu vzdal. Své voliče přitom urgoval, aby místo něj volili Billa Clintona, což se mu vyplatilo; Bill Clinton volby vyhrál a Gorea si vybral jako svého viceprezidenta. I v tomto úřadu se Al zaměřoval na domácí politiku a to hlavně na ochranu životního prostředí. Díky svým četným politickým aktivitám je dodnes považován za jednoho z nejvlivnějších viceprezidentů, jaké kdy Amerika měla.

Po konci Clintonova prezidentského období v roce 2000 byl Gore nominovaný na prezidenta za Demokratickou stranu. V kontroverzních volbách, které vyústily debaklem na Floridě ale i přesto, že celkově získal více hlasů než za Republikány nominovaný Bush, prohrál. Ve volném čase se tedy znovu vrhl na ochranu životního prostředí a to dokonce natolik, že se stal hlavní tváří dokumentu mířícího do kin - NEPŘÍJEMNÁ PRAVDA.

Během roku 2007 získala Nepříjemná pravda Oscara za nejlepší dokument, Gore uspořádal koncert Live Earth, stal se držitelem Emmy, časopis Time ho v anketě o osobnost roku pasoval na druhé místo za ruského prezidenta Putina a k tomu všemu mu byla udělena Nobelova cena míru. Řada lidí takovou bilanci považovala za výborný odraz k další politické kariéře, přesto Al nejednou prohlásil, že už pro něj úřad prezidenta nepředstavuje metu, které by chtěl dosáhnout. I přesto, že se za něj postavila řada známých osobností a že mu dle předvolebních průzkumů stačilo prohlásit: "Budu kandidovat," aby na svou stranu přitáhl většinu demokratických voličů, rozhodl se politiku vyměnit za ekologii.

"Snažil jsem se Gorea přesvědčil ke kandidatuře na prezidenta. Naposledy mi řekl: 'Pane prezidente, už mi prosím nevolejte.'" - Jimmy Carter, bývalý prezident USA

Al Gore je od roku 1969 ženatý Mary Elizabeth "Tipper" Aitcheson a společně mají 4 děti: Karennu, Kristin, Sarah a Ala III.

Kristýna "StarsFan" K.

Herecká filmografie

Filmy

2010 Zvláštní vztahy (TV film) - a.z.
2008 Nové sčítání hlasů (TV film)
2007 Futurama: Benderovo parádní terno (video kompilace)
2001 Talking to Americans (TV film)
2000 The Final Days
1993 1993 Environmental Media Awards (TV film)

TV seriály

2018 The Looming Tower (TV seriál) - a.z.
A Very Special Relationship (E08) - a.z.
2013 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Squat (S05E13) - a.z.
2010 Futurama (TV seriál)
Sváteční spektákl (S06E13)
2009 Studio 30 Rock (TV seriál)
Zelená iniciativa (S04E06)
2007 Studio 30 Rock (TV seriál)
Zelený mužík (S02E05)
2004 Tanner on Tanner (TV seriál)
2002 Futurama (TV seriál)
Nikdo to rád horké (S04E08)
2000 Futurama (TV seriál)
Krajně mezní příběhy (S02E16)
1998 Sedm dní (TV seriál)
1992 Jsem do tebe blázen (TV seriál)

Dokumentární

2017 Nepříjemné pokračování: Nebát se říct pravdu
Strážci Země
Vegan 2017 - a.z.
2016 24 Hours of Reality: The Road Forward (TV film)
Climate Hustle
Je s námi konec? - a.z.
2015 The Diplomat
2014 Mad as Hell: Rise of the Young Turks
Mobilize
2013 Ledová rovnováha
Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států (TV seriál) - a.z.
Americký triumfalismus – Nový světový řád (E09) - a.z.
2012 Hrabiví prolhaní bastardi - a.z.
Sind wir bald zu viele? - a.z.
2011 All Watched Over by Machines of Loving Grace (TV seriál)
Ethos
2010 Climate Refugees
Virtual Revolution, The (TV seriál)
2009 'Hick' Town
Fall Of The Republic: The Presidency Of Barack H. Obama - a.z.
Konspirační teorie s Jesse Venturou (TV seriál) - a.z.
2008 Being W
Děkuji, pane prezidente: Helen Thomasová v Bílém domě (TV film)
Johnny Cash's America
2007 11. hodina - a.z.
Endgame: Blueprint for Global Enslavement
Live Earth (koncert)
TED: Budoucnost, jakou si vytvoříme (TV film)
Všechno je v pohodě - a.z.
2006 Kdo zabil elektromobil?
Last Days on Earth (TV film)
Nepříjemná pravda
Soudný den planety Země
2004 Bush Family Fortunes: The Best Democracy Money Can Buy
Celsius 41.11: The Temperature at Which the Brain... Begins to Die - a.z.
Fahrenhype 9/11
2003 Penn & Teller: Bullshit! (TV seriál)
2001 Election 2000
Last Party 2000
Party Animals (or... How to Get to the White House in 5 Easy Steps) (TV film)
2000 Click Online (TV seriál)
1996 Place Called America, A (TV film)
1995 Spin - a.z.
1993 The Last Party
Válečná místnost
1990 Memory & Imagination: New Pathways to the Library of Congress (TV film)
1989 Chico Mendes: Voice of the Amazon
1988 Power Game, The (TV film)
1986 America Undercover (TV seriál)
1974 Nova (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Host

TV pořady

2015 24 Hours of Reality and Live Earth: The World Is Watching (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
2011 Saturday Night Live Special: Backstage (TV pořad)
2007 79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 MTV Video Music Awards 2006 (TV pořad)
2003 Real Time with Bill Maher (TV pořad)
1997 53rd Presidential Inaugural Gala: An American Journey, The (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
This Week (TV pořad)
1994 A Gala for the President at Ford's Theatre (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Nick News with Linda Ellerbee (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace