foto

Michael Greyeyes

  • nar. 4.6.1967 (51 let)
    Qu'Appelle Valley, Saskatchewan, Kanada

Biografie

Michael Greyeyes, kanadský herec, režisér, choreograf a tanečník se narodil 4. 6. 1967 v Ou´Appelle Valley, Saskatchewan. Tento 1,90 m vysoký pohledný muž z indiánského kmene Cree vystudoval baletní konzervatoř - baletní školu ukončil v roce 1984, a Vysokou školu divadla a tance, s titulem magistra  absolvoval v roce 2003.

Jeho první umělecká cesta vedla na prkna Kanadského národního baletu, ale po třech letech odešel z Kanady, a  připojil se ke společnosti choreografa Eliota Felda v New Yorku. Zde také vystudoval choreografii a režii. Jako režisér se podepsal pod celovečerní taneční film s názvem -  Passchendaele, dalším filmem byl krátký dokumentární film Triptych, a operní dílo s názvem Pimooteewin, ke kterému napsala  hudbu Melissa Hui. Také natočil dokumentární snímek The American Experience – o Tecumsehovi,  a v současné době hraje v seriálu - FREEDOM RIDERS -   Jezdci svobody (TV seriál od roku 2009).

Greyeeys  se stal hercem v roce 1993, když před kamerou stanul v roli Juha v GERONIMO. V TV seriálu – BOJTE SE TMY ztvárnil  šamana. Michaela jsme také mohli vidět v televizním filmu CRAZY HORSE – opět hlavní role náčelníka Crazy Horse, nebo také Bláznivého koně v roce 1996. Po boku charismatické Janine Turner ztvárnil indiánského náčelníka Tokalaha ve STOLEN WOMEN, u nás je tento film  známý jako - RUDÁ KREV, nebo UNESENÉ ŽENY. Hrál také v několika dílech Dr. QUINNOVÉ v roce 1997-8,  ČARODĚJKY, BODY and SOUL, LAW & ORDER, Walker Texas Ranger a mnoho dalších. Do roku 2015 měl na svém kontě 45 snímků.

Michael  Greyeeyes je ženatý s Nancy Latoszewski, a mají spolu dvě dcery. Eva Rose se narodila 5.5.2002 a Lilia Frances Jean se narodila 1.10.2004.

Marta "clara.bow" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

2017 Žena jde napřed
2013 Jimmy P.
2008 Bitva o Passchendaele
2007 Cosmic Radio
2005 Nový svět
2004 The Reawakening
2003 Strážce snů
2002 Skinwalkers (TV film)
Sluneční země
ZigZag
2000 Pokrevní sestry (TV film)
Vynechané stránky
Závod s časem (TV film)
1998 Big Bear (TV film)
Kouřové signály
Lukas
Ohnivá bouře
1997 Pravé ženy (TV film)
Rudá krev (TV film)
Tvrdí chlapi (TV film)
1996 Šílený kůň (TV film)
1995 Rude
1994 Dance Me Outside
1993 Geronimo (TV film)

TV seriály

2019 Temný případ (TV seriál)
If You Have Ghosts (S03E05)
The Hour and the Day (S03E04)
The Big Never (S03E03)
další epizody (4)
2017 Živí mrtví: Počátek konce (TV seriál)
Sleigh Ride (S03E16)
El Matadero (S03E14)
This Land is Your Land (S03E13)
další epizody (9)
2009 Freedom Riders (TV seriál)
2005 Vražedná čísla (TV seriál)
Spor o kosti (S02E10)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Šachy (S04E11)
2001 Čarodějky (TV seriál)
Dobro, zlo a nemrtví (S03E14)
1997 Milénium (TV seriál)
A Single Blade of Grass (S02E05)

Dokumentární

2006 Making 'The New World'
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace