Reklama

Reklama

Alexander Hackenschmied

Alexander Hackenschmied

nar. 17.12.1907
Linec, Rakousko-Uhersko

zem. 26.07.2004 (96 let)
New York City, New York, USA

Zajímavosti (15)

Lights Out in Europe (1940)

  • Týždenník Time na prvej strane o filme referoval: "Pre Američanov, ktorí chcú uvažovať čo najrealistickejšie o európskej vojne, je tento film dôležitý, pretože im dovoľuje prežívať celú hodinu veci tak, ako sú." Kritik potom Hackenschmieda s kamerou označil za "vojaka v civile". (Raccoon.city)

Krise (1939)

  • Tvůrcům se podařilo ukázat stupňující se politický tlak, jemuž bylo Československo vystaveno ze strany Německa a sudetských Němců. Na filmu se podíleli americký dokumentarista Herbert Kline a pražský Žid, který se vyznal v místních poměrech, Hanuš Burger. Členem štábu byl také významný český dokumentarista Alexander Hackenschmied, představitel české i americké filmové avantgardy. Kline, vzpomínaje na proces natáčení, řekl: „V Hollywoodu má režisér k dispozici ateliéry. Pro nás byla ateliérem celá jedna země. V Hollywoodu není třeba skrývat vedoucího produkce v autě z obavy, že by v něm někdo mohl objevit Žida.“ (Zdroj: NFA)

Zem spieva (1933)

  • Spolupráca Plicka-Hackenschmied dovolila, aby sa zreteľné kameramanské kvality Plicku pretavili do filmového diela pomocou Hackenschmiedových postupov vystavania celku na princípoch ruskej montáže. Hackenschmied narúšal osvedčené strihové postupy. Po celkoch krajiny sa nebál zaradiť polodetail detskej tváre či sériu portrétov dedinčanov. (Biopler)

Zem spieva (1933)

  • Film je významným z hľadiska strihu. Strihač Hackenschmied konštatoval, že pre realizáciu jeho ideálnej predstavy mu Plicka dodatočne nakrútil zábery na Slovensku. (Biopler)

Zem spieva (1933)

  • Film vznikol bez scenára, na základe autorskej predstavy celku, ktorá sa v procese realizácie stále konkretizovala a v priebehu tvorby v strižni dotvárala. Hackenschmied u strihacieho stola s týmto filmom strávil bezmála rok, čo na vtedajšiu dobu bolo aj vo svetových mierkach absolútne výnimočné. (Raccoon.city)

Kameraman

Režisér

Střihač

Herec

Dokumentární
2005

Zapomenuté výpravy (seriál)

2002

V zrcadle Mayi Deren

1996

Bezúčelná procházka (TV film)

1987

Invocation: Maya Deren

Krátkometrážní
1944

Na souši

1943

Odpolední osidla

Scenárista

Dokumentární
1931

Na Pražském hradě

1930

Bezúčelná procházka

Krátkometrážní
2015

Masterworks of American Avant-garde Experimental Film 1920-1970 (video kompilace)

Scénograf

Reklama

Reklama