foto

J. Edgar Hoover

  • nar. 1.1.1895
    Washington, District of Columbia, USA
  • zem. 2.5.1972 (77 let)
    Washington, District of Columbia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Byl prvním a nejdéle sloužícím ředitelem americké agentury FBI - John Edgar Hoover spíše známý jako J. Edgar Hoover, který se narodil 1. ledna 1895 ve Washingtonu v USA.

Na střední škole Central High zpíval ve sboru, absolvoval vojenský výcvik u záloh a byl členem debatního kroužku. Poté studoval právo na univerzitě George Washingtona. Tuto školu roku 1916 úspěšně vystudoval a navíc získal titul LL.M.

Po studiích byl zaměstnán na ministerstvu spravedlnosti, kde převzal vedení sekce registru potenciálních nepřátel státu. Roku 1919 se stal ředitelem Zpravodajské divize. Úřad se měl vypořádat se zvyšující se mírou násilného bolševismu a anarchie, které vedly k dělnickým nepokojům v letech 1919 a 1920. Agentura zatýkala radikály, které poté nechala deportovat ze země. Roku 1921 povýšil na zástupce ředitele BOI (později FBI) a v roce 1924 se stal jejím ředitelem. V té době měla BOI 441 agentů. Navíc vytvořil síť spolupracujících lokálních šerifů po celých Spojených státech.

Hooverova BOI dostala za úkol vypořádat se s organizovaným zločinem. První velký úspěch přišel při zastřelení proslulého lupiče Johna Dillingera. Vydařené akce přinesly úřadu nové pravomoci, a také v roce 1935 nový název FBI. S novými dotacemi Hoover rozšířil svůj úřad. Najal nové agenty, vytvořil největší registr otisků prstů své doby a založil první policejní vědeckou laboratoř.

V roce 1946 byl pověřen generálním prokurátorem Tomem C. Clarkem, aby vytvořil seznam neloajálních Američanů. Hoover nasadil své agenty na osobnosti, jakými byli Charlie Chaplin nebo Martin Luther King. V té době založil tajný archiv kompromitujících informací o význačných osobnostech. Když byl roku 1963 spáchán atentát na Johna F. Kennedyho Hoover vedl vyšetřovací komisi. Roku 1964 mu prezident Lyndon B. Johnson oficiálně povolil být doživotním ředitelem FBI.

Udržel si silný vliv až do své smrti roku 1972. Zemřel na zástavu srdce v souvislosti s onemocněním kardiovaskulárního systému. Hoover zemřel v 77 letech. Na počest jeho celoživotní práce bylo jeho tělo vystaveno v rotundě Kapitolu a později pohřbeno na hřbitově amerického Kongresu.

V roce 1950 mu britský král Jiří VI. udělil Řád britského impéria, a také titul čestného rytíře. V roce 1955 mu prezident Dwight Eisenhower udělil medaili národní bezpečnosti. V roce 2011 režisér Clint Eastwood natočil životopisný snímek J. EDGAR. Hoover se nikdy neoženil, byl bezdětný a zemřel jako "starý mládenec".

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

1959 The FBI Story
1942 The Next of Kin

TV seriály

1997 Červený trpaslík (TV seriál) - a.z.
Pekelně ostrý výlet (S07E01) - a.z.
1993 Great Books (TV seriál)

Dokumentární

2018 Martin Luther King Assassination (TV film) - a.z.
2015 UFO: Odhaleno (TV seriál) - a.z.
2013 Americká 60. léta (TV seriál) - a.z.
Beatníci (TV film) - a.z.
Children of Internment - a.z.
The March (TV film) - a.z.
2012 10 věcí, které nevíte (TV seriál) - a.z.
2010 Zrod komiksových superhrdinů
2009 Vražda Kennedyho: 24 hodin poté (TV film)
2007 Tajemství historie (TV seriál) - a.z.
True Bond (TV film)
2006 USA versus John Lennon
2004 Cecil B. DeMille: American Epic (TV film) - a.z.
2002 Tajemství mrtvých mužů (TV seriál) - a.z.
2000 The Kennedys: The Curse of Power (TV film) - a.z.
1999 The Source: The Story of the Beats and the Beat Generation
1983 Seeing Red
1982 Atomic Café
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1974 Hearts and Minds - a.z.
1936 You Can't Get Away with It

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace