foto

Ernst Bach

  • nar. 10.5.1876
    Cheb, Rakousko-Uhersko
  • zem. 1.11.1929 (53 let)
    Mnichov, Bayern, Německá říše

Biografie

Herec, režisér a divadelní ředitel, autor divadelních her se narodil v Chebu. Po smrti svého otce Emila Bacha, majitele továrny na likéry z Prahy, se spolu s matkou a dvěma sestrami odstěhoval do Vídně. Zde navštěvoval známé vídeňské gymnázium Theresianum.

V  roce 1899 získal ve vídeňském Raimundstheateru své první angažmá. V této době, přesněji v roce 1902, napsal společně s Wilhelmem Poppem jednu ze svých prvních divadelních her – švank (frašku) „Der große Theophil“. V divadelní sezóně 1903/1904 byl angažován pro berlínský Rezidenztheater.

V roce 1905 vystupuje v divadle Lustspielhaus, kde je vhodným typem pro role milovníků a bonvivánů. O rok později se stává v tomto divadle režisérem a v roce 1908 byl jmenován hlavním režisérem. Jako autor divadelních her píše společně s Franzem Arnoldem, který s ním působí od roku 1909 právě v divadle Lustspielhaus. Jako autorská dvojice píší především operety, komedie a frašky. Bachovy a Arnoldovy hry patřily ve své době mezi nejoblíbenější repertoárové kusy. K těm nejoblíbenějším patřily např. frašky „Die spanische Fliege“, „Der keutsche Lebemann“, „Weekend im Paradies“, opery „Die Fahrt ins Glück“, „Königin der Nacht“, „Der Fürst von Pappenheim“, „Dolly“ a řada dalších.

V roce 1917 převzal Ernst Bach společně s dvorním radou Otto Beckem vedení mnichovského Volkstheateru a v roce 1923 se stává jeho ředitelem. Ernst Bach byl také dlouholetým členem správní rady Německého divadelního spolku (Deutscher Bühnenverein).

Milan "milada008" Uličný

Scenáristická filmografie

Filmy

1978 Der keusche Lebemann (TV film) - divadelní hra
1975 Hurra - ein Junge (TV film) - divadelní hra
1973 Lieber reich - aber glücklich (TV film)
Weekend im Paradies (TV film) - divadelní hra
1970 Die spanische Fliege
1962 Hulla di Bulla (TV film) - divadelní hra
1961 Ach Egon! - divadelní hra
Der keusche Lebemann (TV film) - divadelní hra
Stöpsel (TV film) - divadelní hra
Weekend im Paradies (TV film) - divadelní hra
1960 Die vertagte Nacht (TV film) - divadelní hra
1953 Vertagte Hochzeitsnacht, Die - divadelní hra
1950 Nacht im Separee, Eine - divadelní hra
1932 Tisíc za jednu noc - divadelní hra
Tisíc za jednu noc (německá verze) - divadelní hra
1931 To neznáte Hadimršku - divadelní hra
To neznáte Hadimršku (německá verze) - divadelní hra

Divadelní záznam

2007 Ohnsorg Theater - Der lütte Herkules (divadelní záznam)
2004 Ohnsorg Theater - Der wahre Jakob (divadelní záznam)
2002 Der keusche Lebemann (divadelní záznam)
Ohnsorg Theater - Lustfahrt ins Paradies (divadelní záznam)
1992 Der keusche Lebemann (divadelní záznam) - divadelní hra
Ohnsorg Theater - Die schwebende Jungfrau (divadelní záznam) - divadelní hra
1990 Ohnsorg Theater - Die spanische Fliege (divadelní záznam) - divadelní hra
1986 Die spanische Fliege (divadelní záznam) - divadelní hra
1981 Der keusche Lebemann (divadelní záznam) - divadelní hra
Weekend im Paradies (divadelní záznam) - divadelní hra
1979 Hurra - ein Junge (divadelní záznam) - divadelní hra
1976 Anton, zieh die Bremse an! (divadelní záznam)
1967 Der kühne Schwimmer (divadelní záznam) - divadelní hra
1964 Zwangseinquartierung (divadelní záznam) - divadelní hra
1960 Der kühne Schwimmer (divadelní záznam) - divadelní hra
1958 Die spanische Fliege (divadelní záznam) - divadelní hra
1955 Zwangseinweisung (divadelní záznam) - divadelní hra
1954 Die Zwangseinweisung (divadelní záznam) - divadelní hra

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky