foto

Reinhard Kolldehoff

  • nar. 29.4.1914
    Berlín, Německá říše
  • zem. 18.11.1995 (81 let)
    Berlín, Berlin, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Reinhard Kolldehoff bol nemecký herec, ktorý sa narodil 29. apríla 1914 pár mesiacov pred vypuknutím I. svetovej vojny. So svojimi 170 rolami vo filmoch patril medzi najúspešnejších nemeckých hercov do roku 1989, ktorého filmy sa premietali v asi 30 európskych krajinách. Okrem herectva pôsobil aj v rozhlase a televízii.
 
Kolldehoff bol syn poštového doručovateľa, po skončení strednej školy absolvoval herecké kurzy a na divadelných doskách sa predstavil po prvý raz už roku 1936. Hlavná časť jeho tvorby však prišla až po roku 1945, teda po skončení druhej svetovej vojny. Pracoval pre divadlo v Berlíne, neskôr aj v Hamburgu a roku 1948 prišli prvé herecké príležitosti, keď vystúpil v niekoľkých filmoch východonemeckej spoločnosti DEFA. 

V 50. rokoch minulého storočia započal kariéru aj v západonemeckom filme aj v medzinárodnom európskom filme. Spolupracoval so slávnymi menami ako Kirk Douglas, Richard Widmark, Lee Marvin, Catherine Deneuve, Gérard Dépardieu, Marlene Dietrich, Bud Spencer a Terence Hill. 
Najväčší úspech však prišiel v  60. a 70. rokoch, kedy hral napríklad vo filme Veľký Flám od Sergia Corbucciho  z roku 1968, ďalej vo filme Heroin (1970) so Jeanom Gabinom alebo aj so Spencerom a Hillom v snímke Dva machři mezi nebem a peklem (pre československého diváka známy Mr. Ears). Bol obsadzovaný hlavne vo vedľajších úlohách, kde jeho výrazná postava a hlas ho predurčovali hlavne do rolí záporákov. 

V 80. rokoch mu lekári diagnostikovali Parkinsonovu chorobu a cukrovku, a samotný Reinhard Kolldehoff sa postupne stiahol z filmového života do súkromia. Umrel 18. novembra 1995 vo veku 81 rokov, pochovaný je na cintoríne Wilmersdorf v Berlíne.

Martin "Martin741" Žitnák

Herecká filmografie

Filmy

1988 Moon Over Parador
1986 High Speed
Werther
1985 Palace
1984 Malá bubenice
Zítra v Alabamě
1983 Beine des Elefanten, Die (TV film)
Julie Darling
Rovník
1981 Kenn' ich, weiß ich, war ich schon!
Primel macht ihr Haus verrückt
1980 König und sein Narr, Der (TV film)
Osamělý rozzlobený policista
Paulskirche, Die (TV film)
Záhadný vzorec
1979 Zwei Mann um einen Herd (TV film)
1978 Buldozer
Jezdec na bělouši
Krásný gigolo, ubohý gigolo
Temps d'une république: Le chien de Munich, Le (TV film)
1977 Chinesische Wunder, Das
Jako klíště
Oranžský voják
1976 Jako bumerang
Je t'aime moi non plus
Volání na ďábla
1975 Angličanka
Operace "Daybreak"
So oder so ist das Leben (TV film)
Tatort - Tod im U-Bahnschacht (TV film)
1974 Borsalino a spol.
Ironie du sort, L'
1973 Mein Onkel Benjamin (TV film)
Revolver
1972 Abuso di potere
Cloches de Silésie, Les
Dva machři mezi nebem a peklem
Mstitelé
Proč žít... a proč umírat
Uomo da rispettare, Un
1971 Lev má sedm hlav
Täter auf der Spur - Flugstunde, Dem (TV film)
1970 Atlantský val
Auftrag: Mord! (TV film)
Berlin Affair (TV film)
Heintje - Mein bester Freund
Heroin
1969 Die Ratten (TV film)
Soumrak bohů
1968 Franciscain de Bourges, Le
Koenigsmark (TV film)
Kriminalmuseum - Die Postanweisung (TV film)
1967 Anónima de asesinos
Playtime
Straßenbekanntschaften auf St. Pauli
1966 Avec la peau des autres
Demarkační čára
Martin Soldat
Prairie-Saloon (TV film)
Saint prend l'affût, Le
Velký flám
1965 Blumen für Zimmer 19 (TV film)
Chant du monde, Le
Petrolejový princ
1964 Smrtelné paprsky dr. Mabuseho
1963 Grotte, Die (TV film)
Männer am Sonntag (TV film)
Mord in Rio
Sturm am wilden Kaiser
1962 Das Mädchen und der Staatsanwalt
Jeder stirbt für sich allein (TV film)
Letzter Punkt der Tagesordnung (TV film)
The Counterfeit Traitor
Willy (TV film)
1961 Die Seltsame Gräfin
Diesmal muß es Kaviar sein
Ein Außenseiter (TV film)
Liane, die Tochter des Dschungels
The Secret Ways
Und sowas nennt sich Leben
Vacances en enfer
Wahrer Held, Ein (TV film)
1960 Die 1000 Augen des Dr. Mabuse
Einer von sieben (TV film)
Familie (TV film)
Irre von Chaillot, Die (TV film)
Orientalische Nächte
Septième jour de Saint-Malo, Le
1959 Bobby Dodd greift ein
Cigarettes, whisky et petites pépées
Der Fall Pinedus (TV film)
Der Frosch mit der Maske
Kriegsgericht
Leihauslegende (TV film)
Nachtlokal zum Silbermond, Das
Nezralé mládí
Psi, chcete žít věčně? aneb Peklo u Stalingradu
Und das am Montagmorgen
1958 Der Greifer
Gestehen Sie, Dr. Corda!
Hoppla, jetzt kommt Eddie
Les Aventuriers du Mékong
Liebe kann wie Gift sein
Romarei, das Mädchen mit den grünen Augen
1957 Das Glück liegt auf der Straße
Das haut hin
Der Fuchs von Paris
Kalle wird Bürgermeister
1956 Anastasia - Die letzte Zarentochter
Ein Mädchen aus Flandern
Hejtman z Kopníku
Liane, das Mädchen aus dem Urwald
1955 Escale à Orly
Hanussen
Oberwachtmeister Borck
Stern von Rio
Urlaub auf Ehrenwort
1954 Gitarren der Liebe
The Lie (TV film)
Unternehmen Edelweiß
1953 Knall und Fall als Detektive
Vati macht Dummheiten
Von Liebe reden wir später
Weg ohne Umkehr
1952 Brelan d'as
Der fröhliche Weinberg
Postlagernd Turteltaube
Wenn abends die Heide träumt
1951 Poslední mzda
1950 Bürgermeister Anna
Epilog: Das Geheimnis der Orplid
Hőglerův příkaz
Melodie des Schicksals
1949 Chléb náš vezdejší
Klec
Mädchen Christine, Das
Martina
Quartett zu fünft
1948 Blumova aféra
1941 Muž od plynu

TV seriály

1989 Forstinspektor Buchholz (TV seriál)
1984 Les cerfs-volants (TV seriál)
1983 Vichry války (TV seriál)
1979 Roi qui vient du sud, Le (TV seriál)
Spaß beiseite - Herbert kommt! (TV seriál)
1978 Die Kur (TV seriál)
1977 Die Magermilchbande (TV seriál)
1976 Zwickelbach & Co. (TV seriál)
1975 Dein gutes Recht (TV seriál)
1965 Diamanten sind gefährlich (TV seriál)
1963 Das Kriminalmuseum (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace