foto

Ornella Muti

  • nar. 9.3.1955 (63 let)
    Řím, Lazio, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jedna z nejkrásnějších žen světa, italská herečka Ornella Muti se narodila 9. března 1955 v Římě jako Francesca Romana Rivelli. Snoubí se v ní horký neapolský temperament po otci a chladná krása severu po estonské matce. Už od dětství se v ní i v její starší sestře Claudii projevuje umělecký talent, kterému však nepřeje jejich přísný otec.

„Otec byl ze staré školy. Potrpěl si na tradice a nikdy by nepřipustil, aby moje sestra malovala a já hrála ve filmu. Pro něho to byly zavrženíhodné profese a jediné, co by jeho dcery mohly jít studovat, byla medicína. Jenže já, ani Claudia, jsme o takovou budoucnost nestály.“

Její tatínek však záhy umírá, a tak Ornella poprvé rozvine svůj talent už ve čtrnácti letech, kdy jí režisér Damiano Damiani obsadí do svého dramatu NEJKRÁSNĚJŠÍ MANŽELKA (1970). Během natáčení tohoto filmu poznala herce Alessia Orana, kterého si pak v roce 1975 vzala, a o šest let později v roce 1981 se s ním rozvedla. Nicméně ještě rok před sňatkem, 10. října 1974 porodila svou první dceru Naike Rivelli, jejímž otcem byl španělský producent Jose Luise Bermudeze de Castro, a která se později vydala v matčiných stopách a stala se zní rovněž modelka a herečka.

V sedmdesátých letech Ornella svým jedinečným sexappealem uchvátí celý Apeninský poloostrov a spolupracuje se slavnými italskými režiséry té doby, ať už s Mariem Monicellim ve filmech LIDOVÝ ROMÁN (1974) a NOVÁ STRAŠIDLA (1977), Dinem Risim PRVNÍ LÁSKA (1978), či Sergiem Corbuccim v ZLOČIN A LA NEAPOL (1978). V té době vytváří ve filmech různé variace postav prostých, avšak svůdných a svéhlavých moderních dívek, které na první pohled sice vypadají nevinně až zranitelně, ale pod jejich sladkou tváří s kočičíma očima skrývají vůli a rozhodnost, s níž se dokáží energicky orientovat v milostných vztazích a podmanit si srdce hlavního hrdiny, mnohdy s fatálními následky.

Přestože její sláva přesáhne hranice Itálie a stane se celosvětově uznávanou hvězdou, natáčí především filmy italské provenience a její pokus prosadit se v Hollywoodu končí zklamáním. A tak mezi významnější filmy natočené v anglo-americké produkci, patří v podstatě pouze britský FLASH GORDON (1980), americký OSKAR (1991), kde ztvární vedlejší postavu matky herečce Marise Tomei, která je přitom jen o deset let mladší než Ornella a BYL JEDNOU JEDEN ZLOČIN (1992). Svůj pobyt v Hollywoodu, však brala jako tvrdou, ale užitečnou zkušenost a neúspěch ji rozhodně nezlomil. A tak v osmdesátých letech mohly vzniknout další zajímavé filmy jako SWANNOVA LÁSKA (1984), v režii Volkera Schlöndorffa dle románové předlohy Marcela Prousta. Zde ztvárnila živočišně smyslnou krásku se záhadnou minulostí Odette de Crécy, pro niž obětuje své těžce vydobyté postavení zámožný znalec umění v podání Jeremyho Ironse. Dalšími úspěšnými filmy osmdesátých let jsou pak bezesporu KRONIKA OHLÁŠENÉ SMRTI (1987), který je adaptací stejnojmenného románu Gabriela Garcíi Márqueze, či film SOUKROMÝ ZÁKONÍK (1988), za který byla nominována na cenu Evropské Filmové Akademie.

25. června 1988 se Ornella Muti navíc podruhé vdává za burzovního makléře Federica Fachinettiho, s nímž má dvě děti, a to dceru Carolinu (nar. 1984) a syna Andrea (nar. 1987). Manželství vydrží až do roku 1996, kdy se spolu oba rozcházení a od roku 1998 žije s o osm let mladším, plastickým chirurgem Stefanem Piccolem. V roce 1996 se z ní navíc stává, zásluhou její nejstarší dcery Naike, babička.

V roce 1998 poprvé navštívila Českou republiku a to nejprve v květnu v rámci reklamní kampaně parfému Viva di Tosca a poté jako oficiální host Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde představila nezávislý snímek, černou komedii NĚKDE VE MĚSTĚ, v němž vytvořila postavu nevěrné manželky. V roce 2000 pak přijela do naší země podruhé, když se účastnila se MFF dětského filmu ve Zlíně. Několikrát se ve filmu objevila se svou dcerou Naike, a to především, když obě hrály tutéž postavu, jen v proměnách doby. Naike ji hrála coby mladou dívku a Ornella jako zralou ženu, jako například v adaptaci románu Alexandra Dumase HRABĚ MONTE CRISTO (1998). V současné době se usadila i se svým přítelem v piemontské oblasti Itálie, kde pěstuje víno a užívá si obyčejného života.

Z "PetrPan2" L

Herecká filmografie

Filmy

2018 Mare di grano
Notti magiche
2012 Do Říma s láskou
2009 Nejlepší vyhrává (TV film)
Střelec
2008 Cartoline da Roma
Il sangue e la rosa (TV film)
Io non ci casco
2007 Civico zero
Ma chi l'avrebbe mai detto... (TV film)
Peopling the Palaces at Venaria Reale
2006 Dovolená po francouzsku 3
Tajemství hrobky
2005 Pátek anebo jiný den
2004 Pouze pro zvané
Srdce je zrádná děvka
Tulse Luper Suitcases, Part 2: Vaux to the Sea, The
Řekni, že ano!
2003 Lev (TV film)
Muži a ženy, lásky a lži
Tulse Luper Suitcases, Part 3: From Sark to the Finish, The
2002 Après la vie
Cavale
Un Couple épatant
Zio d'America, Lo (TV film)
2001 Domani
Hotel
Lunga lunga lunga notte d'amore, Una
Meo filho teu
Poslední agent
Som and Bank: Bangkok for Sale
2000 Colpo al cuore, Un (TV film)
Jet Set
Tierra del fuego
1999 Biblické příběhy: Ester (TV film)
Pach smrti
Špinavé šaty
1998 Inconnu de Strasbourg, L'
Někde ve městě
Widows - Erst die Ehe, dann das Vergnügen
1997 Mordbüro
1996 Mi fai un favore
Pour rire!
1995 I Love Ornella Muti
Tatiana, la muńeca rusa
1993 El amante bilingüe
Estasi
1992 Byl jednou jeden zločin
Non chiamarmi Omar
1991 Conte Max, Il
Domenica specialmente, La
Michelangelo (TV film)
Oscar
Vacanze di Natale '91
1990 Stasera a casa di Alice
Viaggio di Capitan Fracassa, Il
1989 'O re
Počkej do jara, Bandini
1988 Chvíle lásky
Codice privato
1987 Casanova (TV film)
Io e mia sorella
Kronika ohlášené smrti
Stregati
1986 Obchodní domy
1985 Tutta colpa del paradiso
1984 Futuro è donna, Il
Swannova láska
1983 Chudáček boháč
Dívka z Terstu
1982 Bonnie a Clyde po italsku
Láska a peníze
1981 Erekce, ejakulace, exhibice a další příběhy obyčejného šílenství
Nessuno e perfetto
Zamilovaný blázen
1980 Flash Gordon
Zkrocení zlého muže
1979 Život je krásný
1978 Odumírání lásky
První láska
Zločin a la Neapol
1977 Hra na lásku
Nová strašidla
Ritratto di borghesia in nero
Smrt darebáka
1976 Agnese va a morire, L'
Panenství
Poslední žena
1975 Leonor
Novomanželka
1974 Appassionata
Cebo para una adolescente
Chica y un señor, Una
Lidový román
Tutti figli di mammasantissima
1973 Jeptišky od sv. Archanděla
Paolo il caldo
1972 Experiencia prematrimonial
Fiorina la vacca
Jediná velká láska
1971 Sole nella pelle, Il
Un posto ideale per uccidere
1970 Nejkrásnější manželka

TV seriály

2010 Io canto (TV seriál)
2005 La bambina dalle mani sporche (TV seriál)
1998 Ester (TV seriál)
Hrabě Monte Cristo (TV seriál)
1997 Avvocato Porta, L' (TV seriál)
1995 Velký Fausto (TV seriál)
1978 SOKO München (TV seriál)

Dokumentární

2017 La lucida follia di Marco Ferreri
Super vacanze di Natale - a.z.
1993 Zone interdite (TV seriál)

TV pořady

2013 Česká Miss 2013 (TV pořad)
2012 Večernij Urgant (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
1986 La nuit des 7 d'or (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace