foto

Renato Pozzetto

  • nar. 14.7.1940 (79 let)
    Laveno, Lombardie, Itálie

Biografie

Renato Pozzetto se narodil 14.července 1940 v obci Laveno-Mombello v provincii Varese v italském regionu Lombardie, který se nachází asi 60 km severozápadně od Milána. Narodil se v dělnické rodině a své dětství prožil v Gemonio (Varese). Pozzetto je absolventem technického institutu.

Své první zkušenosti v oblasti herectví získává v kabaretech v Miláně. Roku 1964 vytvořil komické duo s Cochi Ponzonim (*11.4.1941). Se svými monology, písněmi, scénkami a gagy vystupovali rovněž v Derby Clubu, který byl jedním z nejznámějších klubů v Miláně v období šedesátých a sedmdesátých let. Společně vymysleli nový druh absurdní komedie, která zesměšňovala zvyky Italů a pomohla mnohým naučit se dělat si legraci ze sebe samotného. Jejich popularita rychle rostla a dostali se až před televizní kamery (RAI) do pořadů typu QUELLI DELLA DOMENICA (1968), nebo CANZONISSIMA (1956-1975). V této době se Renato prezentuje již také jako hudebník a podílí se na několika úspěšných písních ve spolupráci s Enzo Jannaccim, připomeňme slavnou píseň E La Vita, La Vita (1974). Tuto píseň Cochi a Renato interpretují právě v pořadu CANZONISSIMA a po poslední epizodě (6.1.1975) se píseň dostala na první místo v italské hitparádě, kde zůstala celý měsíc.

Od poloviny sedmdesátých let Renato začíná svou sólovou kariéru a debutuje ve filmu PER AMALE OFELIA (1974). Film je pro Renata možností ukázat svá nenapodobitelná herecká gesta a výrazy obličeje. Stává se populárním komikem a jeho absurdní humor v originální situacích se stává jedním z klasických rysů typické italské komedie. Vše je doplněno o vytříbený „milánský“ akcent. Objevuje se ve velkém množství filmů s převážně komediální tématikou. TŘI TYGŘI PROTI TŘEM TYGRŮM (1977), JSEM FOTOGENICKÝ (1980), CUKR, MED A FEFERONKA (1980), PANNA NEBO OREL (1982), CHUDÁČEK BOHÁČ (1983), DVA SPOLEČNÍCI (1992), OGGI SPOSI (2009) a mnoho dalších. Svérázným způsobem ztvárnil kriminalistu ve snímku ZLOČIN A LA NEAPOL (1978). Alespoň u nás nejznámější komedií je bezesporu kinohit osmdesátých let NÁSTRAHY VELKOMĚSTA, kde Renato hraje Artemia, vesničana, který se ve čtyřiceti letech poprvé vydává mimo svou vesnici a to na traktoru a rovnou do Říma. Že do nebude jednoduché je samozřejmostí.

Na počátku devadesátých let se pod vedením Neri Parentiho spojili dvě velké osobnosti italského komediálního žánru Paolo Villaggio a Renato Pozzetto. Vznikly tři části komedie LE COMICHE (BLÁZNIVÁ KOMEDIE), kde oba protagonisté v množství krátkých příběhů ukázali svoji velkou výjimečnost v komediálním žánru. Brilantní výkon předvedl Renato ve filmu DA GRANDE (1987), který byl pravděpodobně inspirací k filmu s Tomem Hanksem BIG (1988). Za tuto roli byl v roce 1988 nominován na Stříbrnou stuhu (cenu italského národního svazu filmových novinářů). V roce 1975 obdržel speciální cenu „Special David“ (David di Donatello Awards) za svůj přínos nového typu humoru. Jako nový herecký objev obdržel ve stejný rok i Stříbrnou stuhu.

Kromě herectví je Pozzetto také režisérem (například SAXOFONE-1979, nebo UN AMORE SUN MISURA-2007) u těch filmů a mnoha dalších je rovněž autorem scénáře.

Od roku 2000 se opět dvojice Pozzetto, Ponzoni spojila a začali se objevovat v televizi (RAI) v různých pořadech (např. ZELIG CIRCUS). Při natáčení v televizi se také zrodila myšlenka pro společné účinkování v divadle a tím vzniká NONOSTANTELASTAGIONE. Vše je postaveno na malých příbězích každodenního života. Opakování starého repertoáru, který jen málokdo měl možnost vidět naživo. Staré věci jsou znovu „naleštěné“ a Cochi a Renato mají znovu úspěch se satirickými vtipy na společnost, recitací a písněmi za doprovodu příjemné hudby.

V roce 2009 byl Renato protagonistou vládní kampaně proti kouření s názvem „Fumare uccide : difenditi !!“.

Roku 2009 v odpoledních hodinách 21. prosince náhle zemřela Renatova manželka Brunella Gubler v jejich domě v Miláně. Manželé byly od roku 1969 a společně mají dvě děti Francescu and Giacoma. Francesca je dnes producentkou a Giacomo hercem. Renato je dědečkem dvou vnuček Emma (*2001) a Allegra (*2006). V jednom z rozhovorů se Renato svěřil, že ač je to možná u herce divné, nechodí do kina a ani do něj nikdy nechodil.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2015 Ma che bella sorpresa
2013 Casa e bottega (TV film)
2009 Oggi sposi
2007 Amore su misura, Un
1996 Táta je kněz!
1995 Kašlu na všechno
1994 Anche i commercialisti hanno un'anima
Bláznivá komedie 3
Miracolo italiano
1992 Dva společníci
Ricky a Barabáš
1991 Bláznivá komedie 2
Poldové v akci
1990 Bláznivá komedie
Non piů di uno
1989 Burro
1988 Casa mia casa mia...
1987 Da grande
Letec z Aquiloni
Luxusní prázdniny
Noi uomini duri
1986 Obchodní domy
Sette chili in sette giorni
1985 Jeden horší než druhý
È arrivato mio fratello
1984 Nástrahy velkoměsta
1983 Chudáček boháč
Mani di fata
Questo e quello
1982 Casa stregata, La
Panna nebo orel
Porca vacca
Ricchi, ricchissimi ... praticamente in mutande
1981 Culo e camicia
Moje žena je čarodějnice
Nessuno e perfetto
Uno contro l'altro, praticamente amici
1980 Cukr, med a feferonka
Fico d'India
Jsem fotogenický
La patata bollente
1979 Agenzia Riccardo Finzi, praticamente detective
Saxofon
Tesoro mio
1978 Já jsem tygr, ty jsi tygr, on je tygr
Per vivere meglio, divertitevi con noi
Zločin a la Neapol
1977 Tak například my
Tři tygři proti třem tygrům
Velké vyváření
Úderné čety
1976 Bílé telefony
Gianluca a Luigi
Luna di miele in tre
Oh, Serafina!
1975 Due cuori, una cappella
Opatrovnice dětí
Paolo Barca, maestro elementare, praticamente nudista
Po půlnoci to roztočíme
Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca
V jakém znamení ses narodil?
1974 Per amare Ofelia
Policistka
1971 Riuscirà il cav. papà Ubu? (TV film)

TV seriály

2000 Nebbia in Val Padana (TV seriál)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce