foto

John Randolph

  • nar. 1.6.1915
    New York City, New York, USA
  • zem. 24.2.2004 (88 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA

Biografie

Americký filmový, televizní a divadelní herec. Narodil se 1.6.1915 v New Yorku jako Emanuel Hirsch Cohen. Rodiče Dorothy a Louis Cohenovi byli rusko-rumunští přistěhovalci. Po smrti otce se matka znovu provdala za Josepha Lippmana, který dal nevlastnímu synovi jméno Mortimer Lippman. Ten, když začal ve třicátých letech studovat herectví, si změnil jméno na John Randolph. Od počátku kariery se aktivně věnoval nejen divadlu, ale i politice. Na Broadwayi debutoval v r. 1938 ve hře Coriolanus, během druhé světové války bojoval v armádním letectvu.

První roli dostal v noir filmu THE NAKED CITY (1948). V roce 1955 byl pro své levicové názory předvolán před výbor pro neamerickou činnost, kde však odmítl vypovídat. Proto se ocitl na dlouhou řadu let na černé listině Hollywoodu a přišel o mnoho hereckých příležitostí. Až v r. 1966 jej režisér John Frankenheimer prosadil do hlavní role sci-fi thrilleru SECONDS. Z dalších filmů jmenujme například SERPICO (1973), kde si zahrál po boku Al Pacina, ČEST RODINY PRIZZIŮ (1985), v níž měl roli otce Charlieho Partanny (Jack Nicholson), nebo úspěšnou komedii VÁNOČNÍ PRÁZDNINY (1989), kde vytvořil roli Clarka Griswolda staršího, otce Chevyho Chase.Jednu z posledních filmových rolí měl v romantické komedii LÁSKA PŘES INTERNET (1998), kde si zahrál dědečka Toma Hankse.

John Randolph byl také uznávaným divadelním hercem, v r. 1987 obdržel cenu Tony pro nejlepšího herce za výkon ve hře Neila Simona Broadway Bound. Poslední divadelní roli na Broadwayi odehrál v r. 1991. Vytvořil rovněž mnoho rolí v televizních filmech a seriálech, jeho tvář znají z obrazovky snad všichni Američané.

V r. 1942 se oženil s herečkou Sarah Cunningham, s níž žil až do její smrti v r. 1986. Měli spolu dvě děti. Manželé se setkávali i na divadelním jevišti, byli spolu s Jonem Voightem zakládajícími členy Ensemble Studio Theater v New Yorku. Herec se věnoval aktivně svému povolání až do konce života. Zemřel v Hollywoodu 24. února 2004.

Dáša "lola3121" :-)....

Herecká filmografie

Filmy

2003 Numb
2000 Sunset Strip
1999 Dogwalker, The
Real Guernika, The
1998 Dražší než rubíny
Láska přes internet
1997 Going Home
Here Dies Another Day
1996 The Hotel Manor Inn
1993 Jednou se sejdeme
The American Clock (TV film)
1992 Šéfka (TV film)
1991 Ocelové bludiště
1990 Zátiší Summit Bluff
1989 Vánoční prázdniny
1988 Homesick
Čaroděj osamělosti
1986 Když léta umírají (TV film)
Lidská práva (TV film)
Vital Signs (TV film)
1985 Means and Ends
The Execution (TV film)
Čest rodiny Prizziů
1984 Old Friends (TV film)
1983 Kentucky Woman (TV film)
Shooting Stars (TV film)
1982 Frances
Rose for Emily
The Adventures of Pollyanna (TV film)
1981 Adventures of Nellie Bly, The (TV film)
Lovely But Deadly
Smrt u Hell's Gate (TV film)
1979 Nero Wolfe (TV film)
1978 Doctors' Private Lives (TV film)
Křídla z Kitty Hawk (TV film)
Nebe může počkat
Nowhere to Run (TV film)
1977 Lucan (TV film)
Podivná spravedlnost (TV film)
Rodinné setkání (TV film)
Secrets (TV film)
Stopa škorpiona (TV film)
Tail Gunner Joe (TV film)
1976 Collision Course: Truman vs. MacArthur (TV film)
Independence
King Kong
Všichni prezidentovi muži
1975 Adventures of the Queen (TV film)
Beyond the Horizon (TV film)
Everybody Rides the Carousel
F. Scott Fitzgerald in Hollywood (TV film)
The Runaways (TV film)
1974 Ann in Blue (TV film)
Nourish the Beast (TV film)
Tell Me Where It Hurts (TV film)
The Missiles of October (TV film)
Zemětřesení
1973 Partners in Crime (TV film)
Pueblo (TV film)
Serpico
Topper Returns (TV film)
1972 Dobytí Planety opic
Family Rico, The (TV film)
The Judge and Jake Wyler (TV film)
1971 Crosscurrent (TV film)
Death of Innocence, A (TV film)
Little Murders
Step Out of Line, A (TV film)
Útěk z Planety opic
1970 Byl jednou jeden lotr
1969 Smith!
Vesele, jen vesele
Číslo jedna
1968 Jed
Of Mice and Men (TV film)
1967 Borgia Stick, The (TV film)
Sweet Love, Bitter
1966 Znovuzrození
1964 Hamlet
1960 The Closing Door (TV film)
1951 Fourteen Hours
1948 Obnažené město

TV seriály

1994 Pohotovost (TV seriál)
První den (S01E02)
1993 Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Handicap Spot (S04E22)
1991 Ženatý se závazky (TV seriál)
Soukromý detektiv (S06E11)
1990 Grand (TV seriál)
1989 Roseanne (TV seriál)
We Gather Together (S02E09)
Dear Mom and Dad (S01E22)
1988 Annie McGuire (TV seriál)
1981 Darkroom (TV seriál)
1979 Angie (TV seriál)
Backstairs at the White House (TV seriál)
Blind Ambition (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
Příliš mnoho kuchařů (S08E01)
1978 Richie Brockelman, Private Eye (TV seriál)
1977 Lucan (TV seriál)
Washington: Behind Closed Doors (TV seriál)
1976 Executive Suite (TV seriál)
Spencer's Pilots (TV seriál)
1975 Wonder Woman (TV seriál)
The New Original Wonder Woman (S01E01)
1974 Lucas Tanner (TV seriál)
Kojak (TV seriál)
Soudce za všechny prachy (S02E09)
Columbo (TV seriál)
Labutí píseň (S03E07)
1970 The Bold Ones: The Senator (TV seriál)
1961 The Defenders (TV seriál)
1955 Camera Three (TV seriál)
1949 Hands of Murder (TV seriál)
The Clock (TV seriál)

Dokumentární

1988 Superman 50th Anniversary (TV film)
1976 The New Deal for Artists (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky