foto

Marek Příkazký

  • nar. 2.4.1987 (33 let)
    Hodonín, Československo

Biografie

Herec, hudebník, skladatel, folklorista, ilustrátor a fotograf, rodák ze Strážnice, kde vychodil i základní školu, po které se stejně jako o dva roky starší bratr Lukáš rozhodl pro hudebně-dramatický obor brněnské konzervatoře. Na rozdíl od něj však po absolutoriu nevedly jeho kroky na pražskou DAMU, nýbrž na brněnskou JAMU, konkrétně na činohru.

Objevil se v seriálech Četnické humoresky a Labyrint 3. Nadaboval několik malých rolí v brněnských dabingových studiích a účinkoval v několika rozhlasových hrách pro Český rozhlas Brno. Ještě na JAMU začal hereckou kariéru v Moravském divadle Olomouc, odkud v roce 2010 jeho kroky vedly do Městského divadla Zlín, kde je členem souboru dodnes.

Nejvíce na sebe širokou veřejnost upozornil rolí mluvčího prezidenta republiky v nekorektním kabaretu „Ovčáček čtveráček“ (2016), který se dočkal i pokračování „Ovčáček miláček“ (2017). Zde Marek působil také jako spoluautor scénáře.

Je zakládajícím členem „srandarockové“ skupiny Franc Alpa, kde hraje na basu, zpívá a píše texty. Účinkuje také v divadelní kapele KMČ (Kdo Má Čas) a ve skupině Poslední favorit, kterou založil spolu s kolegy Vojtěchem Johaníkem a Tomášem Davidem.

funhouse

Herecká filmografie

Filmy

2021 Zátopek
2019 Tarot (studentský film)
2015 Tah na branku (studentský film)
2011 Amore Mia (studentský film)
2010 Nevěř jí (studentský film)
2009 Doprdelesvěta! (amatérský film)
Setkání (studentský film)

TV seriály

2020 Kapitán Říp (TV seriál)
Jak dostal úkol k nezaplacení (E07)
2018 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 7 (S03E07)
Epizoda 6 (S03E06)
Epizoda 5 (S03E05)
další epizody (7)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Pamlsek (S03E03)

Dokumentární

2014 Rozsudek (TV seriál)
Vraždící babička (S01E20)

Divadelní záznam

2017 Ovčáček miláček (divadelní záznam)
Ovčáček čtveráček (divadelní záznam)