foto

Dub Taylor

  • nar. 26.2.1907
    Richmond, Virginia, USA
  • zem. 3.10.1994 (87 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Walter Clarence Taylor Jr. známý též jako Dub Taylor byl americký herec charakterových rolí, účinkující převážně ve westernech ale taky v komediích. Byl otcem herce Bucka Taylora, ztvárňujícího postavu Newlyho O'Briana ve westernovém seriálu GUNSMOKE /1955-1975/.
Taylor se narodil v Richmondu ve státě Virginia. Jeho jméno mu zkrátili přátelé na "W" /dabljů/ a pak na "Dub" /dab/. Když bylo Walterovi pět let, přestěhovala se jeho rodina do Augusty v Georgii a žili tam až do jeho třinácti let.

Původem varietní umělec, debutoval Taylor ve filmu v roce 1938, kdy ztvárnil bývalého fotbalového kapitána Eda Carmichaela ve filmu Franka Capry YOU CAN'T TAKE IT WITH YOU. Následující rok hrál ve filmu THE TAMING OF THE WEST, kde účinkoval v roli „Cannonballa", ve které pokračoval dalších deset let, ve více než padesáti filmech. Cannonball byl vlastně spoluparťák Divokého Billa hraného Billem Elliotem.Nicméně po roce 1949 opouští tuto roli Cannonballa a vrhá se s chutí na různorodější hereckou činnost.

Získává menší role v klasických filmech jako MR.SMITH GOES TO WASHINGTON /1939/ s Jimmym Stewartem, v hudebním filmu A STAR IS BORN /1954/ nebo v černo-bílém sci-fi filmu THEM! /1954/ spolu s tuctem rolí v TV produkci. Taylor vystupoval s Alanem Halem Jr. v televizním seriálu CASEY JONES /1958/ v roli hasiče Wallyho.

V roce 1965 se připojuje k filmové společnosti režiséra Sama Peckinpaha a hraje ve westernu MAJOR DUNDEE, postavu profi lupiče koní, následně v epickém westernu THE WILD BUNCH /1969/, ve filmu se Stevem McQueenem JUNIOR BONNER /1972/, v krimi filmu THE GETAWAY /1972/ opět s McQueenem a ve westernovém dramatu PAT GARETT AND BILLY THE KID /1973/. Objevil se i v krimi filmu Michaela Cimina THUNDERBOLT AND LIGHTFOOT /1974/.

Navzdory jeho rozmanité herecké kariéře, jádrem jeho herectví byly westerny. Spolu s Johnem Waynem a Rockem Hudsonem hrál ve westernu UNDEFEATED /1969/. Jeho nejznámějším filmem je krimi Arthura Penna s Warrenem Beattym a Fay Dunaway BONNIE AND CLYDE /1967/. Jeho charakteristickým znakem byla tvrďácká buřinka, rozevláté šedé vlasy a nakřáplý kdákavý hlas. Svůj hlas uplatnil v Disneyho animovaných filmech a komerčních reklamách.

V TV produkci se často objevoval v rolích užvaněných úředníčků nebo soudních zřízenců. Hrál v gangsterském westernovém seriálu THE RANGE RIDER /1951-1953/ s Jockem Mahoneym a Dickem Jonesem, účinkoval ve dvou epizodách výběrového seriálu THE LLOYD BRIDGES SHOW /1962-1963/, ve westernovém seriálu LAREDO /1965-1967/ hrál postavu šerifa Dennyho Morana. Jako guest star hrál ve westernovém mini-seriálu CUSTER /1967/, v seriálu THE HIGH CHAPARRAL /1967-1971/, v sitcomu s Shirley Booth HAZEL /1961-1966/ nebo ve čtvrté sezóně komediálního sitcomu THE COSBY SHOW /1984-1992/.V pozdějších letech vystupoval v country-komediálním pořadu HEE-HAW, kde strávil šest sezón od roku 1985-1991.

V pozdních 90.letech se objevil v pokračování sci-fi filmu BACK TO THE FUTURE III /1990/ a jeho posledním filmem a rolí byl dobrodružný snímek s Melem Gibsonem a Jodie Foster MAVERICK /1994/, kde hrál postavu hotelového recepčního.

Dub miloval střelbu a často byl viděn se svou milovanou puškou 28 Parker na různých střeleckých soutěžích v jižní Kalifornii a v okolí L.A. Taylor zemřel na srdeční selhání 3.října 1994 v L.A. Byl zpopelněn a jeho ostatky byly roztroušeny v okolí města Westlake Village v Kalifornii. Vedle syna Bucka Taylora, zanechal po sobě i dceru Faydean Taylor Tharp.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1994 Maverick
1992 Upadnout v nemilost
1991 Gambler Returns: The Luck of the Draw, The (TV film)
Kovboj Conagher (TV film)
Mými hrdiny byli vždy kovbojové
1990 Návrat do budoucnosti III
1988 Vlak do Texasu (TV film)
1986 Ta nejlepší léta
1984 Outlaws, The (TV film)
Velký závod 2
1980 Getting There (TV film)
Ojetá auta
Soggy Bottom, U.S.A.
1979 1941
They Went That-A-Way & That-A-Way
1978 Beartooth
1977 Kit Carson and the Mountain Men (TV film)
Moonshine County Express
The Last of the Cowboys
Záchranáři
1976 Burnt Offerings
Creature from Black Lake
Doc Hooker's Bunch
Flash and the Firecat
Gator
Podzimní vítr
Poklad na ostrově Matecumbe
Pony Express Rider
1975 Bohatství
Daughters of Joshua Cabe Return, The (TV film)
Hearts of the West
1974 Honky Tonk (TV film)
Shootout in a One-Dog Town (TV film)
Thunderbolt a Lightfoot
1973 Brock's Last Case (TV film)
Country Blue
Lacinej fešák Eddie
Pat Garrett a Billy Kid
This Is a Hijack
Tom Sawyer
1972 Junior Bonner
Man and Boy
The Delphi Bureau (TV film)
Wild in the Sky
Útěk
1971 Evel Knievel
Podporujte svého pistolníka!
Sam Hill: Who Killed Mr. Foster? (TV film)
1970 Menace on the Mountain (TV film)
Spravedlnost černého muže
The Murdocks and the McClays (TV film)
The Wild Country
Vykoupení L.B. Jonese
1969 Divoká banda
Muž, kterému říkali Kůň
Neporažení
Pobertové
Ride a Northbound Horse (TV film)
Smrt pistolníka
Strom poznání
The Flim-Flam Man (TV film)
1968 Bandolero!
Money Jungle, The
Something for a Lonely Man (TV film)
The Shakiest Gun in the West
Three Guns for Texas
1967 Bonnie a Clyde
Dobrodružství Bullwhipa Griffina
Johnny Banco
Nedělejte zmatek
Sheriff Who (TV film)
1965 Cesta spásy
Cincinnati Kid
Major Dundee
1963 Spencer's Mountain
1962 Black Gold
Mooncussers, The (TV film)
Sladký pták mládí
1961 Parrish
1960 Domů z hor
1959 Díra v hlavě
1958 Auntie Mame
Hot Rod Gang
No Time for Sergeants
Street of Darkness
1956 Nejrychlejší střelec
You Can't Run Away from It
1955 I Died a Thousand Times
Tall Man Riding
1954 Crime Wave
Dragnet
Riding Shotgun
The Bounty Hunter
Them!
Zrodila se hvězda
1953 The Charge at Feather River
Those Redheads from Seattle
1952 Lure of the Wilderness
The Story of Will Rogers
Woman of the North Country
1950 Cesta k úspěchu
The Marshal of Trail City (TV film)
1949 Across the Rio Grande
Brand of Fear
Gun Law Justice
Gun Runner
Lawless Code
Roaring Westward
1948 Courtin' Trouble
Cowboy Cavalier
Oklahoma Blues
Outlaw Brand
Partners of the Sunset
Range Renegades
Silver Trails
Song of the Drifter
The Rangers Ride
1947 Ridin' Down the Trail
1946 Frontier Gunlaw
1945 Blazing the Western Trail
Both Barrels Blazing
Lawless Empire
Outlaws of the Rockies
Rough Ridin' Justice
Rustlers of the Badlands
Sagebrush Heroes
Texas Panhandle
1944 Cowboy Canteen
Cowboy from Lonesome River
Cyclone Prairie Rangers
Saddle Leather Law
Sundown Valley
The Last Horseman
Wyoming Hurricane
1943 Cowboy in the Clouds
Lovec min
Riders of the Northwest Mounted
Saddles and Sagebrush
Silver City Raiders
The Vigilantes Ride
What's Buzzin', Cousin?
1942 The Lone Prairie
Tornado In the Saddle, A
1941 Across the Sierras
Hands Across the Rockies
King of Dodge City
North from the Lone Star
Tanks a Million
The Return of Daniel Boone
The Son of Davy Crockett
1940 Beyond the Sacramento
Man from Tumbleweeds, The
One Man's Law
Pioneers of the Frontier
Prairie Schooners
The Return of Wild Bill
The Wildcat of Tucson
1939 Pan Smith přichází
Taming of the West, The
1938 Vždyť jsme jen jednou na světě

TV seriály

1976 How the West Was Won (TV seriál)
1974 Run, Joe, Run (TV seriál)
1965 Please Don't Eat the Daisies (TV seriál)
1962 The Twilight Zone (TV seriál)
The Last Rites of Jeff Myrtlebank (S03E23)
1957 Casey Jones (TV seriál)
1951 Dub Taylor Show, The (TV seriál)
The Range Rider (TV seriál)

TV pořady

1969 Hee Haw (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1951 Dub Taylor Show, The (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace