foto

Tom Wlaschiha

  • nar. 20.6.1973 (44 let)
    Dohna, Sasko, Východní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Thomas Wlaschiha se narodil v Německé demokratické republice, v malém saském městě Dohna nedaleko československých hranic. Toto město, jež můžete znát pod českým jménem Donín, nějakou dobu bylo součástí českého království. Možná díky tomu a jménu je uváděn jeho český původ.

Po pádu Berlínské zdi využil možnosti a v 17 letech odcestoval do New Yorku na výměnný pobyt, během něhož se věnoval i studiu angličtiny. Následně v rozmezí let 1992 až 1996 studoval Vysokou školu hudební a divadelní Felixe Mendelssohna-Bartholdyho v Lipsku.

Již v roce 1995 začal svoji hereckou kariéru drobnými rolemi v německých televizních filmech a seriálech. Postupně stoupal v pomyslném žebříčku herecké kariéry. První hlavní roli získal v mysteriózním thrilleru NO ONE SLEEPS (2000). V roce 2001 dostal menší roli v nákladném koprodukčním válečném filmu francouzského režiséra Jeana-Jacqua Annauda, NEPŘÍTEL PŘED BRÁNAMI. Zahrál si i po boku uznávaného německého herce Daniela Brühla, například v roli jednoho z čarodějových učňů Hanza v německém fantasy filmu KRABAT (2008) nebo v roli rakouského závodníka formule1 Haralda Ertla v oceňovaném filmu RIVALOVÉ (2013). Mezinárodní proslulost mu přinesl seriál HRA O TRŮNY, ve kterém ztvárnil od druhé série zabijáka Jaqena H´ghara a koprodukční kriminální seriál BEZ HRANIC, kde obsadil roli německého policejního vyšetřovatele Sebastiana Bergera.

Thomas Wlaschiha si bedlivě střeží své soukromí. Disponuje značnými jazykovými schopnostmi, mluví kromě rodné němčiny, anglicky, španělsky, rusky a francouzsky. Často své postavy v zahraničních seriálech a  filmech sám dabuje do němčiny.

Jiří "Ampi" Amler

Herecká filmografie

Filmy

2017 Dengler - Die schützende Hand (TV film)
Eltern und andere Wahrheiten (TV film)
Maigret: Night at the Crossroads (TV film)
2016 Berlin Falling
2015 Tatort - Borowski und die Kinder von Gaarden (TV film)
2013 Ohne Gnade
Rivalové
2012 Každá smůla jednou končí
On je žena (TV film)
2011 Resistance
Stilles Tal
Who's Watching Who
2009 Wilsberg - Der Mann am Fenster (TV film)
2008 Krabat: Čarodějův učeň
Návrat na Brideshead
Valkýra
Zkáza lodi Gustloff (TV film)
2007 Kobra 11 - Hodina pravdy (TV film)
My Little Boy
2006 Mrak
2005 Ikona (TV film)
2004 Die Stunde der Offiziere (TV film)
Kouzelný křišťál
Sladký život na Ibize
2003 Perfektní život (TV film)
2002 Die Nacht, in der ganz ehrlich überhaupt niemand Sex hatte (TV film)
2001 Nepřítel před branami
Verliebte Jungs (TV film)
2000 No One Sleeps
Tatort - Das letzte Rodeo (TV film)
1999 Přeji si lásku (TV film)
1995 Stubbe - Von Fall zu Fall: Stubbes Erbschaft (TV film)

TV seriály

2016 Hra o trůny (TV seriál)
Nikdo (S06E08)
Krev mé krve (S06E06)
Vrata (S06E05)
další epizody (5)
2015 Bez hranic (TV seriál)
Obscura (S03E12)
Penalty (S03E11)
Enemy of the People (S03E10)
další epizody (12)
Hra o trůny (TV seriál)
Matčino milosrdentsví (S05E10)
Tanec draků (S05E09)
Tvrdodomov (S05E08)
další epizody (6)
2014 Bez hranic (TV seriál)
The Team: Part Two (S02E12)
The Team: Part One (S02E11)
The Long Way Home (S02E10)
další epizody (12)
Borgia (TV seriál)
1506 (S03E13)
2013 Bez hranic (TV seriál)
New Scars, Old Wounds: Part 2 (S01E10)
New Scars, Old Wounds: Part 1 (S01E09)
Desperation & Desperados (S01E08)
další epizody (10)
Hercule Poirot (TV seriál)
Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (S13E04)
2012 Hra o trůny (TV seriál)
Valar Morghulis (S02E10)
Princ ze Zimohradu (S02E08)
Bohové staří a noví (S02E06)
další epizody (6)
2010 The Deep (TV seriál)
2009 Eine für alle - Frauen können's besser (TV seriál)
2007 Dobrodružství Sarah Jane (TV seriál)
2006 Unter den Linden - Das Haus Gravenhorst (TV seriál)
Zwei Engel für Amor (TV seriál)
2002 Mravnostní oddělení (TV seriál)
1998 Specialisté na vraždy (TV seriál)
1997 Létající doktoři (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace