foto

Keenan Wynn

  • nar. 27.7.1916
    New York City, New York, USA
  • zem. 14.10.1986 (70 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Nepovažuji se za hvězdu. Jsem řemeslník, který zná dobře své řemeslo“.

Keenan, celým jménem Francis Xavier Aloysius James Jeremiah Keenan Wynn, se narodil v americkém New Yorku do známé rodiny ze světa showbusinessu. Jeho dědeček z mantčiny strany, Frank Keenan, zářil jako divadelní herec především v Shakespearových tragédiích, otec Ed Wynn byl klaunem a komediantem televizních komedií a grotesek a matka Hilda byla rovněž herečkou. Narodil se v době otcovy největší popularity na Broadwayi, vyrůstal obklopen luxusem a brzy se rozhodl vydat spíše v dědečkových šlépějích, než v klaunských stopách svého otce. Byl to právě Keenan, který postupně přesvědčil otce, aby se i on stal z klauna a vtipálka představitelem seriózních postav. Již v roce 1937 se objevoval na Broadwayi, ve dvou malých rlích v představení Hitch your wagon. Právě během účinkování v této hře se sseznámil se svou první ženou, herečkou Eve Abbottovou, která se brzy stala nejen jeho ženou, ale i poradkyní, trenérkou a manažerkou. Ve stejné době se Keenan začal věnovat také práci v rádiu.

Díky odhodlání a kontaktům své ženy se mu podařilo uzavřít kontrakt se společností MGM. Svůj filmový debut pod křídly této společnosti pak zaznamenal v roce 1942 v romantickém dramatu NĚKDE SE POTKÁME. V tomtéž roce se objevil ještě jako agent Gene Kellyho ve filmu FOR ME AND MY GAL. O rok později ztvárnil gangstera ve snímku LOST ANGEL a v roce 1944 si zahrál vojáka a přítele Roberta Walkera v SEE HERE, PRIVATE HARGROVE. V roce 1945 se před kamerou potkal opět s Robertem Walkerem, tentokrát v romanticko – dobrodružném filmu HODINY. Ve stejném roce se objevil také jako nápadník Lucille Ball v dramatu WITHOUT LOVE a s Lucille si zahrál i o rok později v EASY TO WED.

Během válečných let se Keenanovi a Eve narodili dva synové: Ned a Tracy Keenan, ze kterých se v dospělosti stali úspěšní scénáristé a spisovatelé, ale manželé se v lednu roku 1947 rozešli. Důvodem byl vznik manželského trojúhelníku, jehož třetím vrcholem byl blízký rodinný přítel a rovněž jedna z tehdejších hvězd společnosti MGM Van Johnson, za kterého se Eve provdala den poté, co se rozvedla s Keenanem.

Po válce Keenan obnovil smlouvu se společností MGM a během několika let se stal jedním z nejvýraznějších charakterových herců Hollywoodu. V roce 1947 si zahrál v romantickém komediálním dramatu THE HUCKSTERS a také jazzového hudebníka v SONG OF THE TIN MAN. V roce 1949 se objevil společně s Kirkem Douglasem jako skladatel písní v romantické situační komedii MY DEAR SECRETARY. V lednu roku 1949 se také podruhé oženil, jeho ženou se stala Betty Jane Butlerová. Keenan dostal také možnost zahrát si i „zlé hochy“, a to v komické i v dramatické rovině, ve snímcích jako LOVE THAT BRUTE (1950) KIND LADY (1951) nebo gangstera v muzikálové klasice LÍBEJ MĚ KATKO (1953). I jeho manželství s Betty ale skončilo v březnu roku 1953 ro čtyřech letech rozvodem.

V roce 1954 se Keenan oženil potřetí a naposledy, jeho ženou se stala Sharley Hudsonová, se kterou měl v průběhu manželství tři dcery: Hildu, Edwynnu a Emily, která zemřela na rakovinu krátce po svých 20. narozeninách. Poté, co v roce 1954 odešel od společnosti MGM, zaměřil svou pozornost na televizní filmy a projekty. Ve filmu THE GREAT MAN z roku 1956 se konečně objevil se svým otcem Edem, který utpěl nervový otřes kvůli propadu své kariéry. Jeho syn Keenan se pro něj v těchto letech stal zdrojem odvahy a odhodlání. O rok později se oba objevili znovu společně v televizním filmu REQUIEM FOR A HEAVY WEIGHT. Další společné filmy následovaly v průběhu 60. let. Jednalo se například o film ROZTRŽITÝ PROFESOR z roku 1961 a jeho pokračování nazvané SON OF FLUBBER (1963) nebo komedie PATSY (1964).

Mohli jsme ho vidět jako Yosta v kriminálním dramatu POINT BLANK, kde byl jeho hereckým kolegou Lee Marvin. Další rolí byl Hezakiah v komedii z roku 1965 THE GREAT RACE. Zahrál si v muzikálu Francise Coppoly FINIAN´S RAINBOW, v epickém westernu Sergia Leoneho ONCE UPON A TIME IN THE WEST nebo ve filmu Roberta Altmana NASHVILLE. V roce 1975 získal nominaci na cenu Emmy za roli v POLICE WOMAN. V letech 1979 – 1980 byl členem hereckého štábu seriálu DALLAS, kde ztvárňoval dávného nepřítele rodiny Ewingů Willarda „Diggera“ Barnese. Herectví se věnoval až do posledních let svého života. Zemřel ve věku 70 let v říjnu roku 1986 na rakovinu slinivky.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1986 Cesta Černého měsíce
Hyper Sapien: People from Another Star
Last Precinct, The (TV film)
1985 Code of Vengeance (TV film)
Mirrors (TV film)
Prime Risk
Zoo Ship
1984 Call to Glory (TV film)
1983 Hysterical
Return of the Man from U.N.C.L.E.: The Fifteen Years Later Affair, The (TV film)
Wavelength
1982 Capture of Grizzly Adams, The (TV film)
Nejlepší přátelé
Piano for Mrs. Cimino, A (TV film)
Poslední jednorožec
1981 Joe Dancer: Opičí mise (TV film)
1980 Mom, the Wolfman and Me (TV film)
Tak mi řekni, co chceš
1979 Clonus Horror, The
Hard Knocks
Miliardová hrozba (TV film)
Monster
Opálení
Temnota
The Glove
Touch of the Sun, A
Treasure Seekers, The
1978 Bastard, The (TV film)
Coach
Lucifer Complex, The
Paprsky smrti z vesmíru
Piraňa
1977 High Velocity
Mission to Glory: A True Story
Orka zabiják
Sex and the Married Woman (TV film)
1976 Demon and the Mummy, The
Dlouhá dobytčí stezka (TV film)
Killer Inside Me, The
Lindbergh Kidnapping Case, The (TV film)
Man Who Would Not Die, The
Quest, The (TV film)
The Shaggy D.A.
1975 A Woman for All Men
Jeremiah of Jacob's Neck
Nashville
Target Risk (TV film)
The Devil's Rain
1974 Dokonalý plán
He Is My Brother
Herbie a stará dáma
Hit Lady (TV film)
The Legend of Earl Durand
1973 Honička (TV film)
VD Attack Plan
1972 Assignment: Munich (TV film)
Cancel My Reservation
Mechanik zabiják
Padella calibro 38
Snowball Express
Wild in the Sky
1971 Assault on the Wayne (TV film)
Cannon (TV film)
Hezké holky, jedna jako druhá
Manipulator, The
Terror in the Sky (TV film)
Uomo dagli occhi di ghiaccio, L'
1970 House on Greenapple Road, The (TV film)
Milování
Městem chodí Santa Claus (TV film)
The Animals
1969 80 Steps to Jonah
Mackennovo zlato
Smith!
The Monitors
Viva Max!
Young Lawyers, The (TV film)
1968 Divotvorný hrnec
Quella carogna dell'ispettore Sterling
Spara, Gringo, spara
Tenkrát na Západě
1967 Bez okolků
Rock, The
Run Like a Thief
Válečný vůz
Vítejte do Zlých časů
Warning Shot
1966 Dostavník
Podmořská cesta kolem světa
The Night of the Grizzly
1965 Nightmare in the Sun
Promise Her Anything
Velké závody
1964 Amerikanizace Emilky
Bikini Beach
Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu
Honeymoon Hotel
Man in the Middle
Patsy
Stage to Thunder Rock
1963 Son of Flubber
The Bay of St. Michel
1961 Il Re di Poggioreale
King of the Roaring 20's - The Story of Arnold Rothstein
Power and the Glory, The (TV film)
Roztržitý profesor
1960 The Crowded Sky
1959 Díra v hlavě
Scarface Mob, The (TV film)
That Kind of Woman
1958 A Time to Love and a Time to Die
Dotek zla
Hlubiny
The Perfect Furlough
1957 Don't Go Near the Water
Joe Butterfly
The Fuzzy Pink Nightgown
1956 Great Man, The
Johnny Concho
Muž v šedém flanelovém obleku
Requiem for a Heavyweight (TV film)
The Naked Hills
1955 Marauders, The
Running Wild
Shack Out on 101
The Glass Slipper
1954 Men of the Fighting Lady
Tennessee Champ
1953 All the Brothers Were Valiant
Battle Circus
Code Two
Líbej mě Katko
The Long, Long Trailer
1952 Desperate Search
Fearless Fagan
Holiday for Sinners
Phone Call from a Stranger
Skirts Ahoy!
Sky Full of Moon
The Belle of New York
1951 Angels in the Outfield
It's a Big Country
Kind Lady
Královská svatba
Texas Carnival
1950 Annie Get Your Gun
Love That Brute
Tři slovíčka
1949 Neptune's Daughter
That Midnight Kiss
1948 B.F.'s Daughter
My Dear Secretary
The Three Musketeers
1947 Screen Snapshots: Out-of-This-World Series
Song of the Thin Man
Trhovci
1946 Cockeyed Miracle, The
Easy to Wed
No Leave, No Love
The Thrill of Brazil
1945 Hodiny
Mezi dvěma ženami
Week-End at the Waldorf
What Next, Corporal Hargrove?
Without Love
Ziegfeldův kabaret
1944 Když jsi odešel
Marriage Is a Private Affair
See Here, Private Hargrove
1943 Lost Angel
1942 For Me and My Gal
Northwest Rangers
Někde se potkáme

TV seriály

1986 The Last Precinct (TV seriál)
1984 Call to Glory (TV seriál)
1976 The Quest (TV seriál)
1966 Summer Fun (TV seriál)
1960 The Twilight Zone (TV seriál)
A World of His Own (S01E36)
1959 Black Saddle (TV seriál)
Troubleshooters (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Ford Star Jubilee (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)

Dokumentární

2016 Naples '44 - a.z.
2005 Movies That Shook the World (TV seriál)
2000 Hollywood Remembers Lee Marvin (TV film) - a.z.
1974 Herbie Day at Disneyland (TV film)
1965 Behind the Scenes with Blake Edwards' 'The Great Race'
1956 Screen Snapshots: Playtime in Hollywood

TV pořady

1984 The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace