foto

Tina Aumont

  • nar. 14.2.1946
    Hollywood, California, USA
  • zem. 28.10.2006 (60 let)
    Port-Vendres, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tina Aumont se herečkou stát nechtěla, jejím snem byla kariéra právničky, díky rodinnému prostředí ale nakonec před filmové kamery zamířila téměř automaticky. Narodila se v Hollywoodu jako Marie Christine Aumont, jejím otcem byl významný francouzský herec Jean-Pierre Aumont (1911-2001), matkou byla filmová hvězda dominikánského původu Maria Montez (1912-1951). Krátce po jejím narození se rodina vrátila do Francie, kde po předčasné smrti matky prožívala neradostné dětství - otec, velmi vytížený natáčením v Evropě i v zahraničí na ni neměl mnoho času. Nějaký čas strávila ve Švýcarsku, v sedmnácti letech ale odešla do Paříže, kde se setkala s hercem a režisérem Christianem Marquandem (1927-2000), za nějž se v roce 1963 provdala.

Marquand jí zprostředkoval kontakty na další důležité lidi od filmu a Tina díky schopnosti řídit motocykl získala menší roli v Loseyově filmu MODESTY BLAISE (1966). Větší hereckou příležitost pak dostala ve filmu Marquandova přítele Rogera Vadima ŠTVANICE (La curée, 1966). Ve stejném roce pak ještě s Alainem Delonem hrála v americkém westernu ZA ŘEKOU JE TEXAS (Texas Across the River, 1966). V roce 1967 se Tina Aumont rozvedla s Marquandem a přesídlila do Itálie, kde ostatně nacházelo uplatnění více francouzských hereček její generace. Do této doby spadají také její další vztahy s malířem Frédéricem Pardem a režisérem Fabriziem Lorim.

První významnějším filmem natočeným v Itálii byl Bertolucciho PARTNER (1968), pak ji zaměstnávali tvůrci průměrných westernů a kriminálek, občas se ale znovu dostala k práci s významnými režiséry. S Maurem Bologninim natočila film METELLO (1971), menší role dostala také od Roberta Rosselliniho (MESIÁŠ - Il messia, 1975) nebo Federica Felliniho (CASANOVA FEDERICA FELLINIHO - Il Casanova di Federico Fellini, 1976). Jestliže se v 70. letech stala v Itálii sexuálním symbolem, jmenujme také alespoň jeden z eroticky laděných filmů, i u nás dobře známý SALON KITTY (1976).

V roce 1976 byla Tina Aumont obviněna z držení drog, v té době ale pobývala v Malajsii a do Itálie se proto nevrátila. Byla odsouzena v nepřítomnosti a až po čase se vrátila do Francie, její herecká kariéra ale byla u konce, během 80. a 90. let odehrála již jen pár menších rolí, navíc v podružných kinematografických počinech. V televizi a filmu se naposledy objevila v roce 2000, od té doby žila v soukromí. Problémy s plícemi ji přiměly k odchodu do horského prostředí Pyrenejí, pobývala také v sanatoriích.

Tina Aumont zemřel následkem plicní embolie 28. října 2006 ve věku šedesáti let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2013 Révolte des désespoirs, Le
2000 La Mécanique des femmes
1999 Giulia
Tinto Brass Presents Erotic Short Stories: Part 1 - Julia
1997 Les Deux orphelines vampires
Marquis de Slime, Le
1993 Dinosaur from the Deep
1991 Sale comme un ange
1988 ZEN - Zona Espansione Nord
1986 Frères Pétard, Les
1984 Rebelote
1980 Bande du Rex, La
Holocaust parte seconda: i ricordi, i deliri, la vendetta
1977 Emmenez-moi au Ritz (TV film)
Un cuore semplice
1976 A Matter of Time
Casanova Federica Felliniho
Ctihodné mrtvoly
Giovannino
La principessa nuda
Salon Kitty
1975 Divina creatura
Lifespan
Messia, Il
1974 Aféra profesora Murriho
Les hautes solitudes
Storia de fratelli e de cortelli
Trafficone, Il
1973 Blu gang vissero per sempre felici e ammazzati
I corpi presentano tracce di violenza carnale
Zlomyslnost
1972 Arcana
Bianco, rosso e...
Racconti proibiti... di niente vestiti
1971 Seržant Klems
1970 Corbari: Hrdina partyzánů
Metello
Necropolis
Urlo, L'
1969 Come ti chiami, amore mio?
Infanzia, vocazione e prime esperienze di Giacomo Casanova, veneziano
L'alibi
Le lit de la vierge
Satyricon
1968 La révolution n'est qu'un début. Continuons le combat
Partner.
Uomo, l'orgoglio, la vendetta, L'
Visa de censure
1967 Scusi, lei è favorevole o contrario?
Troppo per vivere... poco per morire
1966 La Curée
Modesty Blaise
Za řekou je Texas

TV seriály

2000 Victoria, nebo bolest žen (TV seriál)
1978 I problemi di Don Isidro Parodi (TV seriál)
1977 Il Passatore (TV seriál)
1967 Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)

Dokumentární

2003 Alain Pacadis, un héros in
1999 Jean-Pierre Aumont, charme et fou-rires (TV film)
1998 Philippe Garrel: Portrét umělce
1995 Nico Icon
1984 Cinématon
1968 Home Movie, autour du 'Lit de la vierge'

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace