foto

Marianne Hoppe

  • nar. 26.4.1911
    Rostock, Mecklenburg, Německá říše
  • zem. 23.10.2002 (91 let)
    Siegsdorf, Bayern, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Marianne Stefanie Paula Henni Gertrud Hoppe byla jednou z nejvýznačnějších německých divadelních a filmových hereček.

Narozena v Rostocku, se Marianne Hoppe stala vůdčí hereckou osobností německého divadla a filmu. Narodila se do bohaté rodiny a zpočátku se jí dostalo soukromého vzdělání na otcově velkostatku „Felsenhagen". Později navštěvovala školy v Berlíně a Weimaru, kde začala i s divadlem.

Hoppe začala hrát v divadle již ve svých 17 letech jako členka Berlin's Deutsches Theater pod vedením režiséra Maxe Reinhardta. V roce 1935 byla najata kontroverzním německým hercem a režisérem Gustavem Grundgensem z divadla Prussian State Theatre pod patronací Třetí říše. Sblížili se natolik, že v letech 1936-1946 byli v manželském svazku. Později ve vzpomínkách Hoppe prohlásila, že Grundgens byl její láska, ale nikdy ne její největší, tou byla její práce. Jedny z postav ve filmu MEPHISTO /1981/ jsou založeny právě podle herečky Hoppe a režiséra Grundgense. Hoppe nedělala žádné tajnosti se svými kontakty na špičky nacistického Německa, včetně pozvání na oběd s Hitlerem. Role ve filmu DER SCHIMMELREITER /Jezdec na bílém koni/ ji udělala přes noc hvězdou a její „árijský" obličej byl pro nacistické pohlaváry předobrazem německého „nadčlověka". Později Hoppe označila tuto etapu své kariéry za „černou stránku v její zlaté knize".

Během jejího hereckého období v Pruském státním divadle – Schauspielhause, vyvinula Hoppe svůj analytický postoj k herectví do stádia, kdy lpěla na detailním projevu každé věty ve scénáři s důrazem na hlasový projev a dikci. Tato metoda byla spojována s Hoppe celý její herecký život.

Čtyři roky po rozvodu s Grundgensem měla Hoppe obrovský úspěch se ztvárněním postavy Blanche Dubois ve hře Tennesseeho Williamse "A Streetcar Named Desire" a začala čím dál víc hrát avantgardnější typy rolí od autorů jako Heiner Muller /Quartet, 1944/ a Thomas Bernhard, který se stal jejím partnerem i v soukromém životě. Stala se oblíbenou herečkou mladých a "obrazoboreckých" režisérů jako Clause Peymanna, Roberta Wilsona a Franka Castorfa.

V roce 1962 hrála v kultovní „Mayovce" DER SHATZ IM SILBERSEE  /Poklad na stříbrném jezeře/, kde ztvárnila postavu paní Butler. Pod režisérem Dominikem Grafem hrála v TV dramatu BEI THEA /1988/ roli They Ammer spolu s Hannesem Jaenickem a Idou Ehre. Za tuto roli získala cenu Chaplin Shoe Award pro nejlepší herečku na Mnichovském Filmovém Festivalu. Na German Film Awards a na Bavarian Film Awards obdržela taktéž několik cen. Celkově nasbírala 9 různých ocenění na především německých filmových festivalech. Jako "matka" hrála ve filmu Wima Wenderse FALSCHE BEWEGUNG /1975/, který získal několik cen na German Film Awards.

Hoppe zemřela v Siegsdorfu v Bavorsku v roce 2002 přirozenou smrtí ve věku 93 let. „Německé divadlo ztratilo svou královnu" řekl Claus Peymann za členy divadla Berlin Ensemble, ve kterém hrála Hoppe jedno z jejích posledních představení ve hře Bertolta Brechta „Resistible Rise Od Arturo Ui" v prosinci 1997.

V roce 1946 porodila svého jediného, ale nemanželského syna Benedikta Johanna Percyho Hoppeho po románku s britským novinářem Ralphem Izzardem. V 70.letech žila společně s herečkou Anni Mewes.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1991 Tod kam als Freund, Der (TV film)
1989 Heldenplatz (TV film)
Ich bin Elsa (TV film)
1988 Bei Thea (TV film)
Schloß Königswald
1987 Francesca
1985 Liebfrauen (TV film)
1984 Er-Götz-liches (TV film)
1983 Marianne und Sophie
1981 Die Baronin - Fontane machte sie unsterlich (TV film)
Richter, Der (TV film)
1975 Chybný pohyb
Im Hause des Kommerzienrates (TV film)
1968 König Richard II. (TV film)
1967 Die Mission (TV film)
1965 Das Leben des Horace A.W. Tabor - Ein Stück aus den Tagen der letzten Könige (TV film)
Deset malých černoušků
Ein Wintermärchen (TV film)
1964 Harlekinade (TV film)
Zlatokopové z Arkansasu
1963 König Ödipus (TV film)
1962 Poklad na Stříbrném jezeře
Rose Bernd (divadelní záznam)
Walzer der Toreros, Der (TV film)
1961 Die Seltsame Gräfin
Fast ein Poet (TV film)
1958 13 kleine Esel und der Sonnenhof
1954 Der Mann meines Lebens
1950 Nur eine Nacht
1949 Schicksal aus zweiter Hand
1948 Das verlorene Gesicht
1945 Das Leben geht weiter
1944 Ich brauche dich
1943 Romanze in Moll
1942 Stimme des Herzens
1941 Na shledanou, Františko!
1939 Der Schritt vom Wege
Kongo-Express
1937 Gabriela hledá dobrodružství
Rozmary lásky
Vládce
1936 Eine Frau ohne Bedeutung
Wenn der Hahn kräht
1935 Alles hört auf mein Kommando
Anschlag auf Schweda
Oberwachtmeister Schwenke
Werft zum Grauen Hecht, Die
1934 Der Schimmelreiter
Krach um Jolanthe
Schwarzer Jäger Johanna
1933 Heideschulmeister Uwe Karsten
Judas von Tirol, Der

TV seriály

1990 Tassilo - Ein Fall für sich (TV seriál)
1989 Geschichten hinterm Deich (TV seriál)
1986 Kir Royal (TV seriál)
1977 Die Magermilchbande (TV seriál)
1967 Der Tod läuft hinterher (TV seriál)

Dokumentární

2017 Hitlerův Hollywood - a.z.
2003 Liebesversuche - Portrait Werner Schroeter (TV film) - a.z.
2000 Königin - Marianne Hoppe, Die
1958 Kommt nicht wieder, Das

TV pořady

1980 Heut' abend (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace