foto

Gina McKee

  • nar. 14.4.1964 (53 let)
    Sunderland, Tyne and Wear, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gina McKee je velmi dobře známá hlavně ve Velké Británii, kde se narodila. Tam se proslavila především rolemi v televizních seriálech „OUR FRIEND IN THE NORTH“, „THE BRASS EYE“ a „THE LENNY HENRY SHOW“. Hlavně první z uvedených seriálů z roku 1996 byl pro Ginu McKee velmi důležitý. Za roli v něm totiž následujícího roku obdržela hned tři významná britská ocenění, která jí nemalým dílem zvedla popularitu. Jako herečka získala uznání i v zahraničí, a to převážně svými snímky z konce 90. let, za které byla i patřičně ohodnocena.

Svůj filmový debut započala v roce 1988 filmem režiséra Kena Russella DOUPĚ BÍLÉHO ČERVA, kde ztvárnila malou roli ošetřovatelky. V tomto snímku se poprvé setkává se svým v té době také neznámým kolegou Hughem Grantem, se kterým se posléze setkává ještě jednou. A to zhruba po jedenácti letech v romantické komedii NOTTING HILL (1999), ve které ztvárňuje významnější postavu Grantovi bývalé přítelkyně upoutané na kolečkovém křesle. Ve stejném roce si zahrála i v působivém rodinném dramatu V ZEMI DIVŮ režiséra Michaela Winterbottoma. V roce 1999, tolik pro ni úspěšném, se představuje i na filmovém festivalu v Torontu se snímkem DRSNÝ HOLKY.

Mezitím se objevuje v malých rolích v řadě filmech jako například: AKCE RACHEL (1989), ve snímku NAHÝ režiséra M. Leigha z roku 1993, kriminálním dramatu KRUPIÉR (1998) v hlavní roli s Clive Owenem, v dramatu ZTRÁTA SEXUÁLNÍ NEVINNOSTI (1999) pod režií Mika Figgise a v neposlední řadě také v historickém velkofilmu JOHANKA Z ARKU (1999) v hlavním roli s Millou Jovovich. Její velkou rolí v poslední době byla postava Irene Forsytové ve velkolepém britském seriálu SÁGA RODU FORSYTŮ (2002), kde po boku Damiana Lewise skutečně excelovala.

Z jejího osobního života se toho ví jen velmi málo. Pečlivě si ho totiž střeží. Přesto se ví, že už od roku 1982 je zapřísáhlou vegetariánkou. Roku 1989 se vdala za Keze Caryho, což potvrdila i v dokumentu PREMIER PASSIONS (1998), který sledoval její cestu životem. A v roce 2002 jí byl udělen čestný doktorát umění univerzity z rodného Sunderlandu.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

2017 Lies We Tell
2015 Hector
Taj Mahal
2013 Jimmy P.
2011 King Lear (divadelní záznam)
2010 Dive (TV film)
2009 Politické kruhy
2008 Fiona's Story (TV film)
2007 And When Did You Last See Your Father?
Old Curiosity Shop, The (TV film)
Pokání
2006 Fussballfieber
Lavender List, The (TV film)
Scény z partnerského života
Tsunami: Následky (TV film)
2005 Baby War, The (TV film)
Bobby
Maska zrcadla
2004 Hořké vzpomínky (TV film)
Mickybo a já
2003 Ztracený princ (TV film)
2002 Eddie Loves Mary
Hra o smrti
Podivná tajemství
2001 Člověk v ZOO
Real Yoko Ono, The (TV film)
2000 Není nad Jimmyho
1999 Drsný holky
Johanka z Arku
Notting Hill
The Passion (TV film)
V zemi divů
Ztráta sexuální nevinnosti
1998 Eight
Krupiér
1997 Beyond Fear (TV film)
Nechte maličkých... (TV film)
The Life of Stuff
1996 Element of Doubt
Treasure Seekers (TV film)
1993 Nahý
1991 Smack and Thistle (TV film)
1990 He's Asking for Me (TV film)
Wilt
1989 Spis o Ráchel
1988 Doupě bílého červa

TV seriály

2017 Smaragdové město (TV seriál)
No Place Like Home (E10)
The Villain That´s Become (E09)
Lions In Winter (E08)
další epizody (5)
2013 By Any Means (TV seriál)
Borgiové (TV seriál)
Vladař (S03E10)
Výbušný plán (S03E09)
Krvavé slzy (S03E08)
další epizody (8)
2012 Hebburn (TV seriál)
Line of Duty (TV seriál)
Episode 3 (S01E03)
Episode 2 (S01E02)
Episode 1 (S01E01)
Playhouse uvádí (TV seriál)
Care (S01E06)
Pohřešovaný (TV seriál)
Secret State (TV seriál)
Borgiové (TV seriál)
Obléhání Forli (S02E07)
Volba (S02E05)
Kouzelný klam (S02E03)
2011 Borgiové (TV seriál)
Smrt na sinavém koni (S01E07)
Maur (S01E03)
2010 The Silence (TV seriál)
2006 Street, The (TV seriál)
2003 Sága rodu Forsytů (TV seriál)
2002 Sága rodu Forsytů (TV seriál)
2001 Dice (TV seriál)
2000 Mrtvé probouzeti (TV seriál)
1996 Our Friends in the North (TV seriál)
1991 An Actor's Life for Me (TV seriál)
1987 Lenny Henry Show, The (TV seriál)
1979 Quest of Eagles (TV seriál)

Dokumentární

2005 Live Aid Remembered (TV film) - vyp.
2002 Forsyte Saga, The
1998 Premier Passions (TV seriál)
1990 Cutting Edge (TV seriál)

TV pořady

2009 Utajený šéf (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace