foto

Patrick Stewart

  • nar. 13.7.1940 (77 let)
    Mirfield, Hrabství York, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dlhoročný cenený divadelník s povestnou plešinou (zabudnite na Kojaka) a mentorským vystupovaním. Pochádzal z relatívne chudobnej rodiny (otec policajt, matka tkáčka). Písal pre školské noviny, ale už vtedy vedel, že sa chce venovať filmu, takže keď bol ako 17ročný postavený pred „buď alebo“, neváhal a vybral si herectvo. Chvíľku síce ešte predával nábytok, ale už čoskoro ho prijali na renomovanú školu Old Vic. Spolupracoval s ceneným spolkom Royal Shakespeare Company.

Vo filmoch hrá od polovice 70. rokov. Za ten čas spolupracoval s Johnom Boormanom (artušovský EXCALIBUR) alebo Davidom Lynchom (DUNA). Pozornosť zaujal vďaka TV, kde stelesnil v STAR TREKU: NOVÁ GENERÁCIA rozvážneho, vyložene neakčného kapitána (vyložene akčnej posádky) Jeana-Luca Picarda. To si vyskúšal aj na veľkom plátne, keď si v Paramount spomenuli, že kedysi ich celovečeráky o posádke Enterprise plnili kasy. V prvej polovici 90. rokov pod režijnou taktovkou Davida Carsona došlo k predaniu štafety Williamom Shatnerom v STAR TREK: GENERÁCIA. V roku 1996 predstaviteľ Picardovho „číslo jedna“, bradáč Jonathan Frakes, natočil hororový STAR TREK: PRVÝ KONTAKT, nasledovala meditačná VZBURA a prepadák Stuarta Bairda NEMESIS.

Zahral si v paranoickom thrilleri Richarda Donnera s Melom Gibsonom a Juliou Robertsovou SPIKNUTIE (jedna z jeho mála záporných úloh), kapitána posadnutého polapením obrovského tvora v televíznom remaku o BIELEJ VEĽRYBE (nominácia na Zlatý glóbus) podľa románu Hermana Melvilla. Popularitu mu priniesol aj iný mentor v inom sci-fi príbehu, v adaptácii marvelovských X-MEN ako Charles F. Xavier, profesor mladých mutantov, ktorých učí využívať super-schopnosti v prospech Dobra, čo robí problémy najmä čerstvo prichodiacemu bitkárovi Wolverinovi. Úspech filmu, ktorého atmosféra sa niesla v napätom duchu každou chvíľou hroziaceho vypuknutia vojny medzi ľudstvom, zlými a dobrými mutantami, si vyžiadal sequel X2, tiež v réžii Bryana Singera.

So Stewartom sa spája porozumenie a pochopenie sveta, v ktorom žije, a teda aj ľudí, ktorých sa snaží neodsudzovať - aj keď nie vždy sa mu to darí. V rokoch 1974 - 1999 bol ženatý so Sheilou Falconerovou, od roku 2000 s producentkou Wendy eussovou.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

Filmy

2017 Dragonheart: Battle for the Heartfire
Emoji ve filmu
Logan: Wolverine
The Wilde Wedding
2016 No Man’s Land (divadelní záznam)
Spark: A Space Tail
2015 Green Room
Christmas Eve
Méďa 2 - vyp.
2014 Shoda
Sinbad: The Fifth Voyage
Všechny cesty vedou do hrobu
X-Men: Budoucí minulost
2013 Latzoud pilim
Legenda Země Oz: Dorotka se vrací
Wolverine
2012 Epithet
Méďa - vyp.
V kruhu koruny: Richard II. (TV film)
2011 Gnomeo & Julie
2010 Macbeth (TV film)
2009 Hamlet (TV film)
X-Men Origins: Wolverine
2007 Želvy Ninja
2006 Bambi 2
Borg War
The Secret Policeman's Ball (divadelní záznam)
X-Men: Poslední vzdor
2005 Strašpytlík
Tajuplný ostrov (TV film)
Životní zápas
2004 Hrdinové z říše Gaja
Svět draků (TV film)
2003 Lev v zimě (TV film)
X-Men 2
2002 Král Lear z Texasu (TV film)
Star Trek X: Nemesis
2001 Jimmy Neutron
2000 X-Men
1999 Farma zvířat (TV film)
Vánoční koleda (TV film)
1998 Bílá velryba (TV film)
Princ Egyptský
Star Trek IX: Vzpoura
Star Trek the Experience: The Klingon Encounter
Surovec
Životní pojistka (TV film)
1997 Ničitel
Spiknutí
1996 Star Trek VIII: První kontakt
Strašidlo cantervilleské (TV film)
1995 Jeffrey
Kéž bych to byl já
1994 In Search of Dr. Seuss (TV film)
Star Trek VII: Generace
Vládce knih
1993 Bláznivý příběh Robina Hooda
Pistolníci
Vlak smrti (TV film)
1991 Příběh z Los Angeles
1990 Liftoff! An Astronaut's Journey
1987 The Devil's Disciple (TV film)
1986 Lady Jane
1985 Doktor a ďáblové
Krycí jméno: Smaragd
Wild Geese II
Životní síla
1984 Duna
Pope John Paul II (TV film)
Uindii
1982 The Plague Dogs
1981 Excalibur
1980 Hamlet, princ dánský (TV film)
Malý lord Fauntleroy (TV film)
1978 When the Actors Come (TV film)
1976 Madness, The (TV film)
1975 Hedda
Hennessy
1974 Antonius a Kleopatra (TV film)
Gathering Storm, The (TV film)
1973 The Love Girl and the Innocent (TV film)

TV seriály

2016 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Kidnaps Gretchen! (S02E04)
2015 Blunt Talk - Plané řeči (TV seriál)
Oscar's Hotel for Fantastical Creatures (TV seriál)
2013 Simpsonovi (TV seriál)
Falešný virtuós (S24E20)
2012 Futurama (TV seriál)
Hon na robolišku (S07E11)
2011 Griffinovi (TV seriál)
Je to past! (S09E18)
2006 Eleventh Hour (TV seriál)
2005 Americký táta (TV seriál)
Komparz (TV seriál)
Patrick Stewart (S01E06)
Star Trek: Enterprise (TV seriál) - a.z.
Toto jsou cesty... (S04E22) - a.z.
2001 Robot Chicken (TV seriál)
2000 Městečko South Park (TV seriál) - a.z.
Něco, co můžeš udělat prstem (S04E08) - a.z.
1995 Simpsonovi (TV seriál)
Homer Veliký (S06E12)
1994 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Všechno dobré... (S07E25)
Preventivní úder (S07E24)
Zrození (S07E23)
další epizody (14)
1993 Frasier (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Vyslanec (S01E01)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Paralely (S07E11)
Odkaz (S07E10)
Síla přírody (S07E09)
další epizody (26)
1992 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Změna velení 2/2 (S06E11)
Změna velení 1/2 (S06E10)
Kvalita života (S06E09)
další epizody (28)
1991 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Otázka času (S05E09)
Sjednocení 2/2 (S05E08)
Sjednocení 1/2 (S05E07)
další epizody (25)
1990 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Ztráta (S04E10)
Poslední úkol (S04E09)
Futurum Imperfektum (S04E08)
další epizody (27)
1989 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Faktor pomsty (S03E09)
Cena (S03E08)
Nepřítel (S03E07)
další epizody (27)
1988 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Nezkrotný Okona (S02E04)
Jak prosté, drahý Date (S02E03)
Kde vládne ticho (S02E02)
další epizody (19)
1987 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Oáza (S01E10)
Hra na schovávanou (S01E09)
Bitva (S01E08)
další epizody (10)
1986 Screenplay (TV seriál)
1985 Theatre Night (TV seriál)
1982 Smiley's People (TV seriál)
1981 Maybury (TV seriál)
1979 Tinker, Tailor, Soldier, Spy (TV seriál)
1977 Drama (TV seriál)
1976 Já, Claudius (TV seriál)
1975 North and South (TV seriál)
1974 Fall of Eagles (TV seriál)
1964 Story Parade (TV seriál)

Dokumentární

2016 David Blaine: Beyond Magic (TV film)
The Connected Universe - vyp.
2015 Cesta do vesmíru 3D - vyp.
2014 Boj o Le Mans
Chaos on the Bridge (TV film)
Kosmos - časoprostorová odysea (TV seriál)
2013 Relativity: The Family Saga of Star Trek - The Next Generation
Requiem - A Remembrance of Star Trek: The Next Generation
Resistance Is Futile: Assimilating Star Trek -The Next Generation
Star Trek: From One Generation to the Next
The Captains Close Up (TV seriál)
2012 Auf Hundeschlitten gegen den Tod
Jedinečné vlastnosti zvířat (TV seriál)
Making It So: Continuing Star Trek - The Next Generation
Racing Legends (TV seriál)
Reunification: 25 Years After Star Trek - The Next Generation
Shakespeare Uncovered (TV seriál) - a.z.
Stardate Revisited: The Origin of Star Trek - The Next Generation
2011 A Minority Pastime
Captain's Table
Secret Lives of Stars - vyp.
The Captains
With Great Power: The Stan Lee Story
2010 Horská gorila (TV seriál) - vyp.
Národ Star Treku
2009 Captain's Summit, The
Uvnitř planety Země (TV film)
2007 Earth (TV film)
Next Generation's Legacy: 2007, The
Star Trek: Beyond the Final Frontier (TV film)
2005 Galileo7: Family Matters
Jak sci-fi seriály změnily svět... (TV film)
2004 Happy Birthday BBC Two (TV film)
Quest for King Arthur - vyp.
2003 Second Uncanny Issue of X-Men! Making 'X2', The
Uncanny Suspects, The
X-Men Production Scrapbook
2002 De Superman à Spider-Man: L'aventure des super-héros - a.z.
2001 Making of 'Jimmy Neutron', The (TV film)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
1998 'Red Dwarf' A-Z (TV film)
Thar She Blows: The Making of 'Moby Dick' (TV film)
The Best of British (TV seriál)
1997 In Search of Hamlet (TV film)
Signature: George C. Wolfe (TV film)
Velryby: Nezapomenutelná cesta
1996 Secret Life of Earth, The (TV film)
1995 500 Nations (TV seriál)
1994 Liberation
Stargazers (TV film)
Star Trek: Nová generace - Konec cesty
1993 Secret of Life on Earth, The
1992 MGM: When the Lion Roars (TV seriál)
Space Age (TV seriál)
1991 In the Company of Whales (TV film)
Star Trek 25th Anniversary Special (TV film)
1990 Discovering Hamlet
1982 Playing Shakespeare (TV seriál)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 John Oliver: Co týden dal a vzal (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2009 BAFTA Film Awards 2009 (TV pořad)
Formula 1: BBC Sport (TV pořad)
2007 Dame Edna Treatment, The (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 Kdybychom neměli měsíc (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Star Trek: 30 Years and Beyond (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 Gottschalk Late Night (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1994 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Preventivní úder (S07E24)
1993 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Vidiny (S07E06)
1992 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Tenkrát v Deadwoodu (S06E08)
Můj hrdina (S05E11)
1991 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Teoreticky (S04E25)

TV pořady

2000 Hollywood Update (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(492)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace