foto

Roddy McDowall

  • nar. 17.9.1928
    Herne Hill, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 3.10.1998 (70 let)
    Studio City, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Roderick Andrew Anthony Jude McDowall se narodil 17.září 1928 v Herne Hill (Londýn). Jeho otec Thomas Andrew McDowall (skotského původu) byl úředníkem námořní obchodní společnosti. Jeho matka Winsfriede (irského původu) měla herecké ambice. Vyrůstal společně se svou sestrou Virginii (1927 - 2006). Oba rodiče byli fanoušci divadla a umění, takže Roddy od svých čtyř let začínal jako dětský herec v anglických filmech a reklamách. Vzdělání získal v londýnské St. Joseph's College. V roce 1940 opustil Londýn a společně s matkou a sestrou se přesunul do USA kde navštěvoval hereckou školu a uzavřel smlouvu se společností 20th Century-Fox.

V Hollywoodu se prosadil velmi rychle, již v roce 1941 se objevil ve snímku Johna Forda BYLO JEDNOU ZELENÉ ÚDOLÍ, kde ztvárnil postavu havířského syna Huwa Morgana. Skutečnou hvězdu z něj učinila role malého Joea Carraclougha ve filmu LASSIE SE VRACÍ (Fred M. Wilcox, 1943). Při natáčení se sblížil se svou mladičkou partnerkou Elizabeth Taylorovou, která se stala jeho dlouholetou přítelkyní.

V roce 1946 si poprvé vyzkoušel práci na jevišti v rámci letní přehlídky Shakespeare Festival v connecticutském Westportu. Divadlo mu učarovalo natolik, že v 50. letech omezil na téměř deset let filmovou kariéru a místo toho navštěvoval herecké kurzy Miry Rostovové, Davida Craiga, Bobbyho Lewise a věnoval se intenzivně divadlu. V roce 1953 debutoval na Broadwayi po boku Ethel Barrymoreové v Shawově komedii Misalliance.

Ve své bohaté kariéře hrál téměř ve 150 filmech pro kina a TV a přibližně stejný počet TV vystoupení v různých seriálech. Z jeho filmových rolí například : úloha opičího vědce Kornelia v proslulé sci-fi PLANETA OPIC (r. Franklin J. Schaffner, 1968), postava úslužného komorníka v psychothrilleru SMRTÍCÍ DECH ZIMY (r. A. Penn, 1987). Je laureátem ceny Emmy (1961) za speciál Not Without Honor i divadelní ceny Tony (1960) za broadwayské představení The Fighting Cock.

Byl velmi uznávaným portrétním fotografem. Jeho snímky byly publikovány například v časopisech Life, Vogue a Harper's Bazaar a byly vydány ve čtyřech souborných knihách. Vlastnil jednu z nejlepších soukromých sbírek starých filmů a filmových starožitností. Byl také aktivním členem Akademie filmového umění a věd. Roddy McDowall zemřel 3.října 1998 ve věku 70 let na rakovinu plic.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1998 Something to Believe In
Život brouka
1997 Druhá kniha džunglí Rudyarda Kyplinga - Mauglí a Balú
Ztráta důvěry (TV film)
1996 Hvězdný lovec
Neuvěřitelný anděl (TV film)
Ostrov mrtvého muže (TV film)
Poslední večírek
1995 Fatally Yours
Luční harfa
Poslední léto v Hamptonu
Vetřelec z hlubin (TV film)
1994 Color of Evening, The
Galaxy Beat (TV film)
Hart to Hart: Home Is Where the Hart Is (TV film)
Hlavní zprávy (TV film)
Undercover Angel
1993 Havraní Tanec
1992 Dvojitý úder
Nahá spojka
The Sands of Time (TV film)
1991 Earth Angel (TV film)
Nežádoucí láska (TV film)
Vražedná hra (TV film)
Vzhůru ke dnu!
1990 Carmilla
Shakma
1989 Cutting Class
Heroes Stand Alone
Kolem světa za 80 dní (TV film)
Velkofilm
1988 Doin' Time on Planet Earth
Hrůzná noc 2
Remo Williams (TV film)
1987 MGM Greatest Moments: A Video Sampler
Přes palubu
Smrtící dech zimy
Wind in the Willows, The (TV film)
1986 GoBots: War of the Rock Lords
1985 Alenka v říši divů (TV film)
Noc hrůzy
Zoo Ship
1984 Bláznivá dobrodružství Robina Hooda (TV film)
1983 Dívka k pronajmutí (TV film)
1982 Mae West (TV film)
Třída roku 1984
Zlo pod sluncem
1981 Charlie Chan a kletba Dračí královny
Návrat na Planetu opic (TV film)
Tvář za milión dolarů (TV film)
Zrada a chamtivost na Planetě opic (TV film)
1980 Memory of Eva Ryker, The (TV film)
Poznání na Planetě opic (TV film)
Return of the King, The (TV film)
Zapomenuté město na Planetě opic (TV film) - a.z.
Život, svoboda a pronásledování na Planetě opic (TV film) - a.z.
1979 Hart to Hart (TV film)
Nutcracker Fantasy
Scavenger Hunt
Černá díra
1978 Kocour z vesmíru
Paprsky smrti z vesmíru
Rabbit Test
The Immigrants (TV film)
Tichá flétna
Zloděj z Bagdádu (TV film)
1977 Sixth and Main
1976 Embryo
Mean Johnny Barrows
Mowgli's Brothers (TV film)
Záplava (TV film)
1975 Funny Lady
White Seal, The (TV film)
1974 Dirty Mary a Crazy Larry
Elevator, The (TV film)
1973 Bitva o Planetu opic
Drahý zesnulý
Legenda pekelného domu
Miracle on 34th Street (TV film)
Topper Returns (TV film)
1972 Dobrodružství Poseidonu
Dobytí Planety opic
Journey to Murder
Život a doba soudce Roye Beana
1971 Hezké holky, jedna jako druhá
Kouzelná slečna Priceová
Taste of Evil, A (TV film)
Terror in the Sky (TV film)
What's a Nice Girl Like You...? (TV film)
Útěk z Planety opic
1969 Hello Down There
Kult prokletých
Midas Run
Night Gallery (TV film)
1968 5 Card Stud
Legend of Robin Hood, The (TV film)
1967 Cool Ones, The
Dobrodružství Bullwhipa Griffina
It!
Planeta opic
1966 Espion, L'
Prokristapána
1965 Jaká je Daisy Cloverová
Největší příběh všech dob
The Loved One
The Third Day
Zatracená kočka
1964 Shock Treatment
1963 Kleopatra
1962 Nejdelší den
1961 Power and the Glory, The (TV film)
1960 Midnight Lace
Subterraneans, The
Tempest, The (TV film)
The Best of Anything (TV film)
1958 Heart of Darkness (TV film)
Velká země
1956 The Good Fairy (TV film)
1952 The Steel Fist
1950 Big Timber
Everybody's Dancin'
Killer Shark
1949 Black Midnight
Tuna Clipper
1948 Kidnapped
Macbeth
Rocky
1946 Holiday in Mexico
1945 Molly and Me
Thunderhead - Son of Flicka
1944 Bílé útesy doverské
The Keys of the Kingdom
1943 Lassie se vrací
O věrném přátelství
1942 Kavalír pomsty
On the Sunny Side
The Pied Piper
1941 Bylo jednou zelené údolí
Confirm or Deny
Man Hunt
This England
Vzpomenete na mou píseň
1940 Dead Man's Shoes
His Brother's Keeper
Just William
Poison Pen
Saloon Bar
1939 Dirt
Outsider, The
1938 Convict 99
Hey! Hey! USA
I See Ice
John Halifax
Murder in the Family
Sarah Siddons
Scruffy
Yellow Sands

TV seriály

1997 Batman (TV seriál)
1994 Red Planet (TV seriál)
1992 Batman (TV seriál)
1991 Detektiv Duck (TV seriál)
The Pirates of Dark Water (TV seriál)
1986 Bridges to Cross (TV seriál)
1985 Hollywoodské ženy (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Tales of the Gold Monkey (TV seriál)
1980 Marťanská kronika (TV seriál)
Marťané (E03)
Osídlenci (E02)
1977 Fantastická cesta (TV seriál)
Rhinemann Exchange, The (TV seriál)
1974 Planet of the Apes (TV seriál)
1972 Columbo (TV seriál)
Past (S01E06)
1968 Journey to the Unknown (TV seriál)
1967 The Woody Woodbury Show (TV seriál)
1966 The Felony Squad (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
1962 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1960 The Twilight Zone (TV seriál)
People Are Alike All Over (S01E25)
1959 Art Carney Special (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1955 Matinee Theatre (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2003 50 Greatest TV Animals (TV film)
2001 Cleopatra: The Film That Changed Hollywood (TV film)
2000 Backstory (TV seriál)
Twentieth Century Fox: The Blockbuster Years (TV film)
1999 John Ford - americká vize (TV film)
Keepers of the Frame
1998 Beyond Titanic (TV film)
Intimate Portrait: Lauren Bacall (TV film)
Star Power: The Creation of United Artists - vyp.
1997 20th Century-Fox: The First 50 Years (TV film)
A&E Biography: Vincent Price - The Versatile Villain (TV film)
Mary Pickford: A Life on Film
Obsessed with Vertigo (TV film)
1995 Julie Andrews: Back on Broadway (TV film)
1994 Story of Lassie, The (TV film)
1993 John Ford (TV film)
1992 Oscar's Greatest Moments
The Magical World of Chuck Jones
1991 Crazy About the Movies: Dennis Hopper (TV film)
1990 Horror Hall of Fame, The (TV film)
1989 America's All-Star Tribute to Elizabeth Taylor (TV film)
Harold Lloyd: The Third Genius (TV film)
1988 Going Hollywood: The War Years
1987 Biography (TV seriál)
1982 Hollywood's Children - vyp.
Making of Agatha Christie's 'Evil Under the Sun', The (TV film)
Natalie - A Tribute to a Very Special Lady (TV film)
1977 All-Star Tribute to Elizabeth Taylor, An (TV film)
1976 It's Showtime
1975 Elizabeth Taylorová zblízka (TV film)
1967 Omnibus (TV seriál)
1950 Screen Snapshots: Hollywood Goes to Bat

TV pořady

1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 American Film Institute Salute to Elizabeth Taylor, The (TV pořad)
1988 American Film Institute Salute to Jack Lemmon, The (TV pořad)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1982 Circus of the Stars #7 (TV pořad)
1970 A Birthday Gala Tribute Noel Coward (TV pořad)
1965 The Hollywood Squares (TV pořad)
1964 The 16th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Režijní filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace