foto

Bogusław Linda

  • nar. 27.6.1952 (65 let)
    Toruń, Kujavsko- Pomořské vojvodství, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Boguslaw Linda se narodil v červnu 1952 v Toruni. V letech 1971-75 studoval herectví a režii na Vysoké divadelní škole v Krakově (PWST). Po dvouletém angažmá na slavné krakovské scéně Stary Teatr se přestěhoval do Vratislavi, kde na scéně Polského divadla ztvárnil mj. Hamleta. V roce 1981 v souvislosti s rozvíjející se úspěšnou filmovou kariérou přesídlil do Varšavy, kde spolupracoval především s divadly Teatr Wspólczesny a Studio. Hostoval rovněž v Lublinu a Vratislavi. V 80. letech si opakovaně vyzkoušel i divadelní režii.

Před filmovou kamerou se objevil poprvé v roce 1977 v koprodukčním snímku DAGNY, ale kritika i publikum si mladého herce všimly až o rok později, kdy ho režisér Feliks Falk obsadil do jedné z vedlejších rolí svého úspěšného dramatu PŘEDTANEČNÍK (1978). Jako výrazný talent dostával od počátku příležitosti od nejvýznamnějších polských režisérů. Vzhledem k nepříznivému politickému klimatu po vyhlášení stanného práva ale řada filmů, kde účinkoval, nebyla uvedena do distribuce a na řadu let skončila v trezoru. Zpočátku se objevil v několika epizodních rolích mladých intelektuálů. Do postavení hvězdy filmového plátna byl katapultován v průběhu roku 1981, kdy si zahrál velké a náročné postavy hned ve třech snímcích.

V Kieslowského psychologickém dramatu NÁHODA se objevil jako student medicíny Vítek. Ve filmu se rozvíjí tři značně rozdílné varianty jeho životního osudu, o kterých rozhoduje tak banální věc, jako je zmeškání či dostižení odjíždějícího vlaku. V historickém dramatu z počátku 20. století HOREČKA natočeném Agnieszkou Holland zaujal jako fanatický anarchista a dobrodruh Gryziak - za tuto roli získal cenu na národním festivalu v Gdaňsku. V dramatu téže režisérky OSAMĚLÁ ŽENA vytvořil otřesnou postavu psychicky narušeného invalidy Jacka, který brutálně zavraždí důvěřivou družku. Vedle tří hlavních úloh se v témže roce objevil jako jedna z vedlejších postav slavného Wajdova filmu ČLOVĚK ZE ŽELEZA.

V průběhu jediného roku se tak Linda stal idolem generace, která sympatizovala s hnutím Solidarita a fandila alternativně laděným filmovým dílům. Jeho nesporné charisma a výkony na plátně i televizní obrazovce z něj posléze udělaly nejoblíbenějšího polského herce posledního dvacetiletí, opakovaně vítězil v anketách popularity. V 80. letech ztělesňoval nejčastěji mladíky rozporuplných vlastností, jejichž morálka a činy jsou deformovány tragickými okolnostmi na pozadí významných historických a společenských událostí. V historické fresce DANTON režírované Andrzejem Wajdou se tak proměnil ve fanatického přívržence teroru Saint Justa, v psychologicko-historickém dramatu MATKA KRÁLŮ režírovaném J. Zaorskim se objevil jako přesvědčený komunista Klement Král, hrdina válečného odboje a později krvavá oběť stalinských procesů. V rodinné společensko-historické fresce MAGNÁT režírované F. Baronem byl nezdárným synem uhlobarona. Diváci mohli Lindu vidět v jednom z dílů slavného Kieslowského cyklu DEKALOG.

Herce několikrát využili i maďarští filmaři. Zahrál si pianistu Lászloa v komorním příběhu o nešťastné lásce PANÍ ESKYMAČCE JE ZIMA, cenzora Kornéla v historickém dramatu LISTY, KVĚTINY, VĚNCE nebo ambiciózního ministerského úředníka v politické fikci VHODNÝ ČLOVĚK PRO CHOULOSTIVOU ZÁLEŽITOST. U nás Lindovo herectví využil režisér Michálek ve válečném dramatu JE TŘEBA ZABÍT SEKALA, kde herec vytvořil hlavní postavu nepoctivě zbohatlého sedláka kolaborujícího s Němci. Za tuto roli byl Linda nominován na Českého lva v kategorii nejlepší mužský výkon v hlavní roli. Objevil se též jako oficiální host v letech 1992 a 1998 na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Linda je nositelem několika ocenění, mj. z národního festivalu v Gdaňsku, kde získal Speciální cenu poroty za tři své role: literárního teoretika Nowaka ve filmu IN FLAGRANTI, poručíka Areka v akčním dramatu KROLL a konfidenta tajné policie Jegorova ve špionážním dramatu MIZERA natočeném podle skutečné události. Vyzkoušel si i pozici pedagoga na vysoké škole v Krakově. Několikrát se ujal režie, debutoval v roce 1990 filmem SEYCHELLY, hořkým příběhem o drobném smolařském kriminálníkovi, který se jako noční hlídač v opeře opět zaplete do nebezpečné hry.

Boguslaw Linda se oženil s bývalou modelkou, pozdější fotografkou a příležitostnou herečkou Lidií Popiel. V roce 1992 se jim narodila dcera Alexandra.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

Filmy

2017 Ach spij kochanie
2016 Mžitky
Pitbull: Nové pořádky
2012 Sztos 2
2011 Varšavská bitva 1920
2010 Kajínek
Pravosudije volkov
Trzy minuty. 21:37
2009 Randka w ciemno
2007 Jasne błękitne okna
2006 Jasminum
Letní láska
2005 Czas surferów
2002 Haker
2001 Quo Vadis
Reich
Stacja
2000 Sezon na leszcza
1999 Operace Simoom
Pan Tadeáš
1998 Demony wojny wg Goi
Je třeba zabít Sekala
Zloto dezerterów
1997 Pułapka
Sára
Szczesliwego Nowego Jorku
1996 Slodko gorzki
Šamanka
1995 Prowokator
Tato
1994 Miasto prywatne
Psy 2: Ostatnia krew
1993 Čas pro čarodějnice
Janek Vodnář
Magneto
Obcy musi fruwac
Pamietnik znaleziony w garbie
1992 Psi
Sauna (TV film)
Vše na čem záleží
1991 In flagranti
Kroll
1990 Kaj's fødselsdag
Kanalia
Potyautasok
1989 En verden til forskel
Porno
Poslední zvonění
Tak mě radši zabij, poldo!
Umění milovat
1988 Chichot Pana Boga (TV film)
Kocham kino
1987 Inna wyspa
Magnat
Náhoda
W zawieszeniu
1986 Maskarada
Tanie pieniadze
1985 Ceremonia pogrzebowa
Rośliny trujące (TV film)
Vhodný člověk pro choulostivou záležitost
1984 Listy, květiny, věnce
Paní Eskymačka mrzne
1983 Danton
Elveszett illúziók
1982 Matka Králů
1981 Člověk ze železa
Horečka
Osamělá žena (TV film)
Trauma
Wolny strzelec (TV film)
1978 Předtanečník
1977 Dagny

TV seriály

2012 Paradoks (TV seriál)
2010 Ratownicy (TV seriál)
2007 I kto tu rządzi? (TV seriál)
Prawo miasta (TV seriál)
2004 Dziki (TV seriál)
1988 Dekalog (TV seriál)
Dekalog VII (E07)
1980 Punkt widzenia (TV seriál)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(46)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace