foto

Tamara Tunie

  • nar. 14.3.1959 (59 let)
    McKeesport, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká filmová, jevištní, televizní herečka, režisérka a producentka Tamara Renee Tunie se narodila 14. března 1959 v McKeesportu a vyrostla v Homesteadu. Její otec pracuje v rodinném pohřebním ústavu na předměstí Pensylvánie, s matkou Evelyn jsou rozvedeni. V roce 1981 absolvovala na Carnegie Mellon University, kde získala bakalářský titul v oboru hudební divadelní umění.

S divadlem ji dosud pojí spoustu práce, řadu představení a uznání. Jako producentka muzikálu Spring Awakening vyhrála v roce 2007 Tony Award a Drama Desk Award. Na televizní obrazovku vkročila prostřednictvím nekonečné mýdlové opery AS THE WORLD TURNS (1956) jako nezapomenutelná advokátka Jessica Griffin a obdržela za ni dvě nominace na cenu NAACP Image Award a dvě nominace Soap Opera Digest Award. Již desátou sezónu zobrazuje patoložku Melindu Warner v krimi sérii LAW & ORDER: SPECIAL VICTIMS UNIT (1999). Také se objevila ve velmi viditelné roli Alberty Green v seriálu 24 HODIN (2001) a hostovala v PRÁVU A POŘÁDKU (1990), SEXU VE MĚSTĚ (1998) nebo POLICII NEW YORK (1993). Po dobu dvou sezón v roce 2011 hrála soudkyni Weston v dalším nekonečném seriálu TAK JDE ČAS (1965). Rokem 2013 vstoupila rolí Serafiny Norvy do mystery seriálu DOBRÁ MANŽELKA (2009).

Ve filmovém světě měla štěstí na režiséry i herecké partnery zvučných jmen. Debutovala ve slavném dramatu Olivera Stonea WALL STREET (1987), hrála ve hvězdně obsazeném snímku Philipa Kaufmana VYCHÁZEJÍCÍ SLUNCE (1993), dvakrát se pracovně potkala s legendárním Al Pacinem jako tiskový tajemník v dramatu VYŠŠÍ ZÁJEM (1996) a jako posedlá manželka kolegy právníka v thrilleru ĎÁBLŮV ADVOKÁT (1997). S další hvězdou stříbrného plátna Samuelem L. Jacksonem se setkala v dramatech EVINA ZÁTOKA (1997) a ŠÍLENEC (2001). Posledně jmenovaný jí za vedlejší výkon Sheily vynesl nominaci na Independent Spirit Award. Nominaci na cenu Black Reel Award si vysloužila přesvědčivým výkonem Margaret rovněž za vedlejší, ale klíčovou roli, v dramatu LET (2012), kde asistovala skvělému Denzelu Washingtonovi, spoluhráči z broadwayieského představení Julius Caesar.

V roce 2010 se představila producentsky a režijně se svou prvotinou NA SHLEDANOU V ZÁŘÍ. Štíhlá, vysoká, ebenová kráska je i přes značné profesní vytížení činorodá ve společenské sféře jako předsedkyně představenstva vzdělávací organizace Figure Skating in Harlem, pomáhající mladým lidem k sebeuplatnění pomocí krasobruslení a dále je členkou poradního výboru specifických komunit Hearts of Gold, God's Love We Deliver, Harlem Stage. V roce 2005 převzala z rukou starosty města New York ocenění Made in New York Award za její přínos filmu, televizi a divadlu na Manhattanu. Tamara byla krátce vdaná za Grega Bouquetta než si v roce 1995 vzala jazzmana Gregory Genereta, s nímž tvoří šťastný pár a žijí spolu v Harlemu. Jako recept na plnohodnotný vztah uvádí: „Každý partner neustále přináší do manželství svůj osobitý podíl radosti, čímž mu pomáhá v růstu a vývinu do budoucna.“

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2018 Black Earth Rising (TV film)
Her Only Choice
Irreplaceable You
2014 Fall to Rise
2012 Let
Missed Connections
2001 Šílenec
1998 Hadí oči
1997 Evina zátoka
Peacemaker
Ďáblův advokát
1996 Money Shot, The
Nejtvrdší zápas (TV film)
Quentin Carr
Rescuing Desire
Spirit Lost
Vyšší zájem
1993 Vycházející slunce
1989 Vražda na Broadwayi
1987 Sweet Lorraine
Wall Street

TV seriály

2018 Dietland (TV seriál)
Red Fatties (E08)
Monster High (E07)
Belly of the Beast (E06)
další epizody (6)
Volejte Saulovi (TV seriál)
Talk (S04E04)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Pathological (S19E10)
2017 Volejte Saulovi (TV seriál)
Expenses (S03E07)
Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Nepřítel mého nepřítele (S08E03)
Tenká modrá linie (S07E22)
Cizí zásah (S07E21)
další epizody (4)
2016 Miliardy (TV seriál)
YumTime (S01E03)
Jak prosté (TV seriál)
Vražda za úvěr (S04E10)
Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Osobní záležitost (S07E08)
2015 Zoo (TV seriál)
První krev (S01E01)
The Red Road (TV seriál)
Shadow Walker (S02E06)
The Hatching (S02E05)
A Cure (S02E04)
další epizody (6)
Chicago Fire (TV seriál)
We Called Her Jellybean (S03E21)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Melancholy Pursuit (S17E08)
Criminal Pathology (S17E02)
Devil's Dissections (S17E01)
další epizody (5)
2014 The Red Road (TV seriál)
Snaring of the Sun (S01E06)
The Great Snake Battle (S01E05)
The Bad Weapons (S01E04)
další epizody (6)
Alpha House (TV seriál)
There Will Be Water (S02E09)
The Love Doctor (S02E01)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Ozvěny smrti (S15E21)
Kriminální historky (S15E18)
2013 Dobrá manželka (TV seriál)
Boom De Yah Da (S04E11)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Anonymní násilníci (S15E09)
Americká tragédie (S15E03)
Her Negotiation (S14E24)
další epizody (5)
2012 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Vanity's Bonfire (S14E07)
Lost Reputation (S14E01)
Rhodium Nights (S13E23)
další epizody (5)
2011 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Lost Traveler (S13E09)
Russian Brides (S13E07)
True Believers (S13E06)
další epizody (11)
2010 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Rescue (S12E10)
Gray (S12E09)
Trophy (S12E07)
další epizody (11)
2009 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Anchor (S11E10)
Perverted (S11E09)
Turmoil (S11E08)
další epizody (12)
2008 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Smut (S10E10)
PTSD (S10E09)
Wildlife (S10E07)
další epizody (14)
2007 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Snitch (S09E10)
Paternity (S09E09)
Fight (S09E08)
další epizody (15)
2006 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Choreographed (S08E09)
Cage (S08E08)
Underbelly (S08E07)
další epizody (19)
2005 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Bouře (S07E10)
Útěk z domova (S07E09)
Hlad (S07E08)
další epizody (14)
2004 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Soužení (S06E10)
Bezmocné ženy (S06E09)
Pochybnost (S06E08)
další epizody (18)
2003 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Útěk (S05E11)
Otřes (S05E10)
Vrozené štěstí (S05E05)
další epizody (15)
2002 24 hodin (TV seriál)
2:00 p.m.-3:00 p.m. (S01E15)
1:00 p.m.-2:00 p.m. (S01E14)
12:00 p.m.-1:00 p.m. (S01E13)
další epizody (6)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Resilience (S04E10)
Juvenile (S04E09)
Dolls (S04E07)
další epizody (11)
2001 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Výsměch (S03E10)
Pěstouni (S03E09)
Redemption (S03E06)
další epizody (12)
2000 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Noncompliance (S02E06)
1999 Sex ve městě (TV seriál)
Křivka zahýbání (S02E06)
1997 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Leggo My Ego (S03E22)
1996 Právo a pořádek (TV seriál)
Deadbeat (S07E07)
1993 Policie New York (TV seriál)
Strážce moře (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)

Dokumentární

2014 Showing Up
2013 The Sonnet Project (TV seriál)
2003 EGYPT: Vzkříšená Nefertiti (TV film)

TV pořady

2004 The 31st Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
1994 The 21st Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace