foto

Lex Barker

  • nar. 8.5.1919
    Rye, New York, USA
  • zem. 11.5.1973 (54 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Už při narození měl předpoklady pro dráhu úspěšného a bohatého muže. Na svět přišel 8. května 1919 jako Alexander Crichlow Barker, potomek zámožného newyorského rodu, a po studiích na střední škole nastoupil na prestižní univerzitu v Princetonu. Budil zde pozornost nejen původem, ale také 193 centimetrů vysokou postavou a pohlednou tváří. Potají hrál divadlo a brzy otci oznámil, že kvůli divadlu ze školy odchází. Rodina ho za to vydědila a musel se živit sám. 

Vstoupil do armády a během druhé světové války bojoval v severní Africe a na Sicílii, kde utrpěl zranění hlavy, kvůli němuž celý život trpěl úpornými migrénami. Kousek lebeční kosti mu lékaři museli nahradit stříbrnou destičkou. Později ho další střepina z granátu zasáhla do nohy. Poslali ho domů na zotavenou a on hned zamířil do Los Angeles, kde pod jménem Lex Barker natočil první film. Později dal armádě sbohem. 

Když filmaři v roce 1949 hledali nového Tarzana, na urostlého  blonďáka si vzpomněli. Ukázalo se, že umí krásně zařvat, a tak bylo rozhodnuto. Dokonce ho na rozdíl od jeho předchůdců nemuseli dabovat. V dalších čtyřech letech se na liáně houpal v pěti filmech a zabodoval hlavně u dámské části obecenstva. Dál už ale pokračovat nechtěl. Oprávněně se bál, že bude už napořád lordem Greystokem. 

Poprvé se oženil ještě v armádě. V roce 1942 si vzal dceru bohatého průmyslníka Constance Thurlow, ale manželství skončilo v roce 1950. O necelý rok později se oženil s herečkou Arlene Dahl, ale nevydržel s ní ani 12 měsíců. Opustil ji kvůli Laně Turner, což byla tehdy jedna z nejzářivějších hvězd Hollywoodu. Svatba Tarzana vyhlášené krasavice se stala událostí roku 1953. Dvojice spolu vydržela čtyři roky a Lex se marně pokoušel o vlastního potomka. Nakonec ho dcera jeho ženy z předchozího manželství obvinila ze sexuálního obtěžování. Její rozlícená matka ho vyhodila na ulici. Lex ale nebyl nikdy z tohoto skutku obviněn. 

V potarzanovské době už o něj nebyl takový zájem, a tak nakonec odjel do Evropy, kde se v roce 1960 náhodou dostal k roli legendárnímu filmu Federica Felliniho SLADKÝ ŽIVOT (1960). Kromě angličtiny ovládal i francouzštinu, němčinu a italštinu. Vystupoval i v několika německých detektivkách, na jejichž jména si dnes už nikdo nevzpomene. Když se ho producent na jednom večírku zeptal, jestli by si nechtěl zahrát ve westernu, který plánují Němci točit v Chorvatsku a kde hlavní roli indiána dostal Francouz, kývl. Lví podíl na tom měla jeho pátá žena, švýcarská herečka Irene Labhart, která se však úspěchu svého muže coby Old Shatterhanda nedočkala. Když Lex natáčel POKLAD NA STŘÍBRNÉM JEZEŘE (1962), spáchala jeho žena nemocná leukémií sebevraždu. Za každou mayovku dostal Lex zhruba čtvrt milionu marek.

S henryovkou a medvědobijkou se na plátně proháněl až do roku 1968. V roce 1966 se v Německu stal nejpopulárnějším hercem. V Evropě se z něj stala megahvězda, ale doma v Americe o něm už nikdo nevěděl. Přesto se tam koncem 60. let vrátil, aby se pokusil o comeback. Marně. V roce 1972 zaujal rozvodem s bývalou miss Španělska Carmen Cervera, kterým skončilo jejich sedmileté manželství. I tentokrát se zařídil podle svého životního kréda být sám je jako být mrtvý. Sotva několik měsíců po rozvodu se po jeho boku objevila herečka Karen Kondazian. Brzy se zasnoubili a schylovalo se k šesté Lexově svatbě. Na tu už ale nedošlo.

Dlouhá léta se potýkal s alkoholem, a tak není divu, že zemřel tak brzy. Když zůstal bez známek života ležet na rušné ulici v New Yorku, trvalo dlouho, než se k němu sehnul první kolemjdoucí. Kdysi známého herce nikdo nepoznal. Zemřel tři dny po svých 54. narozeninách, když šel za svou láskou. Srdce mu vypovědělo službu přímo na ulici v New Yorku a identifikovali ho až podle hodinek, kde měl vyryté jméno. Jeho ostatky odvezla pátá manželka Carmen Cervera do Španělska.

Cucina_Rc

Herecká filmografie

Filmy

1973 Wo alle Wege enden (TV film)
1970 Aoom
Wenn du bei mir bist
1969 Night Gallery (TV film)
1968 Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti
1967 Hadí jáma a kyvadlo
Mister Dynamit - morgen küßt Euch der Tod
Sedmkrát žena
1966 Hledá se Johnny R.
Spie contro il mondo
Vinnetou a míšenka Apanači
1965 ...duch a trochu štěstí (TV film)
Divokým Kurdistánem
Peklo Manitoby
Poklad Aztéků
Pyramida boha slunce
Twenty-Four Hours to Kill
V říši Stříbrného lva
Vinnetou - Poslední výstřel
1964 Old Shatterhand
Victim Five
Vinnetou - Rudý gentleman
Žut
1963 Frühstück im Doppelbett
Kali-Yug, déesse de la vengeance
Kat z Benátek
Tajemství indického chrámu
Todesauge von Ceylon, Das
Vinnetou
1962 Frauenarzt Dr. Sibelius
Poklad na Stříbrném jezeře
Unsichtbaren Krallen des Dr. Mabuse, Die
1961 Im Stahlnetz des Dr. Mabuse
Marco Polo
Segreto dello sparviero nero, Il
Sulejčin poklad
1960 Cavaliere dei cento volti, Il
I pirati della costa
Il terrore della maschera rossa
Robin Hood e i pirati
Sladký život
1959 Figlio del corsaro rosso, Il
La Vengeance du Sarrasin
Mission in Morocco
1958 Capitan Fuoco
Strange Awakening
1957 Girl in the Kremlin, The
Jungle Heat
Kožená punčocha
The Girl in Black Stockings
Válečné bubny
1956 The Price of Fear
Všechny čluny na vodu
1955 Duel on the Mississippi
The Man from Bitter Ridge
1954 College Capers
The Yellow Mountain
Vendetta dei Tughs, La
Úsvit pirátů
1953 Tarzan and the She-Devil
Thunder Over the Plains
1952 Battles of Chief Pontiac
Tarzan's Savage Fury
1951 No Questions Asked
Tarzan v nebezpečí
1950 Tarzan and the Slave Girl
1949 Tarzan's Magic Fountain
1948 Return of the Bad Men
The Velvet Touch
Vysněný dům pana Blandingse
1947 Dick Tracy Meets Gruesome
Farmářova dcera
Křížový výslech
Neporažená
Under the Tonto Rim
1946 Do You Love Me
Plášť a dýka
Two Guys from Milwaukee
1945 Doll Face

TV seriály

1968 It Takes a Thief (TV seriál)
The Name of the Game (TV seriál)
1965 The F.B.I. (TV seriál)
1959 Tales of the Vikings (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
Studio 57 (TV seriál)
1952 That Reminds Me (TV seriál)
1951 Tales of Tomorrow (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2004 Auf den Spuren Winnetous (TV film)
1982 Terra X (TV seriál) - a.z.
1952 Reflets de Cannes (TV seriál)
1951 Screen Snapshots: Jimmy McHugh's Song Party

TV pořady

1965 Die Rudi Carrell Show (TV pořad)
1964 Goldene Schuß, Der (TV pořad)
1959 Stars in der Manege (TV pořad)
1952 The Bob Hope Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace