foto

Claude Goretta

  • nar. 23.6.1929
    Geneva, Geneva, Švýcarsko
  • zem. 20.2.2019 (89 let)
    Genève, Švýcarsko

Biografie

V době studii práv založil společně s Alainem Tannerem filmový klub a psal filmové kritiky do ženevských novin . V roce 1955 až 1957 byl v Londýně, kde studoval teorii filmu a v rámci akce Britského filmového ústavu ,,Free Cinema“ natočil společně s Alainem Tannerem dokumentární experiment VEČERNÍ LONDÝN. Od počátku šedesátých let pracoval jako režisér televizních pořadů a byl autorem řady televizních dramat.

V roce 1970 vytvořil debutní hraný film o maniakovi, který se dostane do rozporu se zákonem ve filmu BLÁZEN. V roce 1973 následovala satirická komedie o večírku zaměstnanců jednoho úřadu ve filmu POZVÁNÍ. V roce 1974 natočil satirickou komedii která popisuje příběh o muži který chce zachránit loupežemi svůj podnik před úpadkem ve filmu NE TAK ZLÝ, kde si zahrála herečka Marlène Robert.

Lukáš "Benjamin-L" Švancara

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2004 Fuite de Monsieur Monde, La (TV film)
1983 Smrt Maria Ricciho
1977 Krajkářka
1974 Ne tak zlý
1973 L'Invitation

TV seriály

1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
Maigret má strach (E24)
1993 Maigret (TV seriál)
Maigret a sklepy hotelu Majestic (E07)
1991 La grande collection (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
Maigret a dlouhé bidlo (E01)

Herecká filmografie

Dokumentární

2010 Sodankylä ikuisesti (TV seriál)
2007 Cannes, 60 ans d'histoires (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace