foto

David Hyde Pierce

  • nar. 3.4.1959 (61 let)
    Saratoga Springs, New York, USA

Biografie

David se narodil ve známém dostihovém městečku Saratoga Springs na severu státu New York jako nejmladší ze čtyř sourozenců. Lásku k herectví zdědil po otci, který se pokoušel prosadit v divadle, nicméně nakonec se stal pojišťovacím agentem. Ani David nemusel zakotvit u herectví, když už na střední škole se jej zmocnila vášeň pro hudbu, kterou se poté vydal studovat na Yale. A tak jsme o něm dnes mohli slýchat jako o slavném koncertním pianistovi, kdyby se nakonec nerozhodl místo každodenní dřiny za piánem vyzkoušet poněkud volnější herecký život.

Svou kariéru začal na Broadway v ne zrovna úspěšné divadelní hře s názvem „Beyond Therapy“. Po několika letech hostování v regionálních divadlech a pár štěcích v nepříliš známých televizních filmech se rozhodl zkusit štěstí v LA. Tam obdržel nabídku Davida Cranea a Marty Kauffman (pozdějších tvůrců Přátel) na roli v seriálu „THE POWERS THAT BE“, kde si zahrál senátora se sebevražednými sklony. Přestože byl seriál po 12 epizodách stažen, David svými kreacemi zaujal natolik, že dostal roli v sitcomu „FRASIER“. V něm ztvárnil bratra hlavního hrdiny, neurotického a hygienou posedlého psychiatra Nilese Cranea. Frasier se stal jedním z nejoblíbenějších sitcomů (a také nejdelších – celkově 11 sérií), jaké byly v USA natočeny. Niles Crane se stal Davidovou životní rolí, za což hovoří hlavně čtyři ceny Emmy pro nejlepšího herce ve vedlejší roli.

Po úspěchu ve Frasierovi přišly menší filmové role – nejprve v hororu Mika Nicholse „VLK“, poté v dramatu „NIXON“ Olivera Stonea a v romantických komediích „SAMOTÁŘ V SEATTLU“ a „HOLLYWOOD, HOLLYWOOD“. Kromě hraní se začal věnovat také dabingu. Svůj hlas propůjčil například Slimovi v animáku „ŽIVOT BROUKA“, vypravěči v „SEXUÁLNÍCH PRAKTIKÁCH POZEMŠŤANŮ“ nebo Cecilovi, bratru Leváka Boba, v seriálu „SIMPSONOVI“.

Po skončení Frasiera v roce 2004 se vrhl zpět na dráhu divadelního herce, přičemž zazářil především v muzikálu „Curtains“, za který obdržel prestižní divadelní Tony Award.

David žije v New Yorku se svým dlouholetým partnerem televizním scénáristou a režisérem Brianem Hargrovem a dvěma irskými teriéry. Aktivně se zapojuje v boji proti Alzheimerově chorobě a AIDS.

Tom "tombender" K.

Herecká filmografie

Filmy

2020 The Georgetown Project
2010 The Perfect Host
2009 Stingray Sam
2008 Forever Plaid
2006 Amazing Screw-On Head, The (TV film)
2004 Hellboy
2003 Kašlu na lásku
2002 Hollywood, Hollywood
NBC's Funniest Outtakes (TV film)
Planeta pokladů
2001 Agent Bílá krvinka
Happy Birthday
Laud Weiner
Léto k nepřežití
Na hraně (TV film)
2000 Méďa Pusinka
Řetěz bláznů
Život hvězdy
1999 Jackie's Back! (TV film)
My Favourite Frasier (TV film)
Sexuální praktiky pozemšťanů - vyp.
The Frasier Story (TV film)
1998 Život brouka
1996 Kennedy Center's 25th Anniversary (TV film)
1995 Nixon
1994 Vlk
1993 Addamsova rodina 2
Samotář v Seattlu
1991 Král rybář
Človíček Tate
1990 Across Five Aprils
1988 Polibek upíra
Rocket Gibraltar
The Appointments of Dennis Jennings
Zářivá světla velkoměsta
Ženich pro vnučku

TV seriály

2017 Julie's Greenroom (TV seriál)
Léto k nepřežití: O deset let později (TV seriál)
End Summer Night's Dream (E08)
When We Rise (TV seriál)
Part I (E01)
2015 Léto k nepřežití: První den v táboře (TV seriál)
Day is Done (E08)
Auditions (E04)
Dobrá manželka (TV seriál)
Kostky jsou vrženy (S06E16)
Zbraně pro každého (S06E15)
Mind's Eye (S06E14)
další epizody (5)
2014 Dobrá manželka (TV seriál)
The Trial (S06E10)
Sticky Content (S06E09)
Message Discipline (S06E07)
Simpsonovi (TV seriál)
Šáša na odpis (S26E01)
2007 Simpsonovi (TV seriál)
Pohřeb nepřítele (S19E08)
2004 Frasier (TV seriál)
Dobrou noc, Seattle 2/2 (S11E24)
Dobrou noc, Seattle 1/2 (S11E23)
Střípky vzpomínek (S11E22)
další epizody (13)
2003 Gary the Rat (TV seriál)
Frasier (TV seriál)
Vánoce v rauši (S11E11)
A cenu SeaBee získává... (S11E10)
Vůně růží a střelného prachu (S11E09)
další epizody (24)
2002 Frasier (TV seriál)
My dva králové (S10E10)
Niles má křehké srdce (S10E09)
Čekání je nejhorší (S10E08)
další epizody (23)
2001 Frasier (TV seriál)
Boj za tátu (S09E11)
Kariéra v ohrožení (S09E10)
Boj o Kirbyho (S09E09)
další epizody (27)
2000 Titus (TV seriál)
Frasier (TV seriál)
Maryiny Vánoce (S08E08)
Nový kamarád (S08E07)
Něžná zákonná péče (S08E06)
další epizody (21)
1999 Frasier (TV seriál)
Hádka před Vánocemi (S07E11)
Šuškanda (S07E10)
Chytrý synáček (S07E09)
další epizody (25)
1998 Herkules (TV seriál)
Frasier (TV seriál)
Veselé Vánoce, paní Moskowitzová (S06E10)
Půjčka (S06E09)
Zlatá zástěra (S06E08)
další epizody (25)
1997 Frasier (TV seriál)
Vánoční vyhlídky (S05E09)
Život s láskou a celebritami (S05E08)
Frasier v sukních (S05E07)
další epizody (24)
Simpsonovi (TV seriál)
Bratr z jiného seriálu (S08E16)
1996 Mighty Ducks (TV seriál)
Krajní meze (TV seriál)
Ortel (S02E22)
Frasier (TV seriál)
Náš otec, jehož umění není nebeské (S04E08)
Vypečený Den díkůvzdání (S04E07)
Smíšené páry (S04E06)
další epizody (23)
1995 Adventures of Hyperman, The (TV seriál)
Caroline in the City (TV seriál)
Frasier (TV seriál)
Frasier kazí Vánoce (S03E09)
Když jsem naposledy viděl Maris (S03E08)
Dobrodružství padoucha a uličnice (S03E07)
další epizody (22)
1994 Frasier (TV seriál)
Obnova trůnu (S02E11)
Konec zášti (S02E10)
Dobrodružství v ráji 2/2 (S02E09)
další epizody (23)
1993 Frasier (TV seriál)
Veselé Vánoce (S01E12)
Smrt mu sluší (S01E11)
Vyhoďme ho z kola ven (S01E10)
další epizody (12)
1992 The Powers That Be (TV seriál)
1990 Snílek (TV seriál)
1986 Kriminální příběhy (TV seriál)
1985 Spenser: For Hire (TV seriál)

Dokumentární

2016 Robert Shaw: Man of Many Voices - vyp.
2015 Hurricane of Fun: The Making of Wet Hot
2012 The Phantom Tollbooth: Beyond Expectations
2010 Sondheim! The Birthday Concert (koncert)
2004 Frasier - analýza smíchu (TV film)
2003 50 Greatest TV Animals (TV film)
2001 War Letters (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)
1988 American Experience (TV seriál)

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(41)