foto

Paul Calderon

  • nar. 1959
    Portoriko

Biografie

Paul Calderon se narodil roku 1959 na ostrově Portoriko. Když bylo Paulovi šest let, celá jeho rodina se přestěhovala do chudé části New Yorku. Calderon vyrůstal ve čtvrti Lower East Side a nebezpečném Harlemu. Po nějaké době, kterou strávil studiem na vysoké škole se zapsal do armády Spojených států a sloužil v zámoří jako pěšák.

Po návratu do Států se začal věnovat herectví. Začal v divadle a vyhrál cenu Obie za roli v BLADE TO THE HEAT. Divákům se ukázal i na Broadwayi, kde se objevil i vedle herce, jako je Robert de Niro. Hrál i tzv. "Off Broadwey shows", které nejsou tak prestižní hry na Broadweyi. Calderon je také spoluzakladatel několika divadel, jako např. Touchstone Theatre nebo American Folk Theatre.

Calderonova největší životní role měla rozhodně být postava Julese v Tarantinově PULP FICTION. Role sice byla psaná na tělo Samueli L. Jacksonovi, který byl naštvaný, že jej Tarantino neobsadil do filmu GAUNEŘI. Calderon však na castingu opravdu zazářil a Tarantino velmi zvažoval, zda neobsadí do role právě jej. Když toto zjistil Jackson, okamžitě letěl zpět do LA a opět režiséra přesvědčil, že on je ten pravý Jules Winnfield. Calderon si nakonec ve filmu také zahrál, byla to postava barmana ve scéně mezi Butchem a Marsellusem Wallacem.

Calderon také spolupracoval na scénáři s Abelem Ferrarou na filmu ŠPATNEJ POLDA, kde hlavní roli ztvárnil Harvey Keitel. Zahrál si spoustu vedlejších rolí ve filmech jako: POSLEDNÍ PEVNOST, FIRMA, ZAKÁZANÉ OVOCE, ČTYŘÍ POKOJE nebo MIAMI VICE.

Martin "civrss" Čivrný

Herecká filmografie

Filmy

2016 The Strike
2015 Expedición Gloriosa
2014 Second Act
Vítejte v New Yorku
West End
2013 Biodegradable
Bolaetrapo
2010 Burning Daylight
Grand Slammed
Silný kalibr
Two Birds
2009 Makes the Whole World Kin
The Hungry Ghosts
2008 Protecting Jimmy Leone
Smrtící zbraň
2006 Strážce
2005 I Believe in America
Indocumentados
2003 21 gramů
Kill the Poor
2001 Poslední pevnost
The Atlantis Conspiracy (TV film)
Ve tři ráno
2000 Boxerka
Dnes nebo nikdy
Vnadidlo
1999 Bez dechu
1998 Drsňák
Montana
O.K. Garage
Zakázané ovoce
1997 Země policajtů
1996 Temný anděl (TV film)
1995 Hra se smrtí
Lotto Land
Sladké nic
Stav ohrožení
Závislost
Čtyři pokoje
1994 Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Vraždící zbraň
1993 Firma
1992 Keys, The (TV film)
Past na Chrise
Poručík
1990 Král New Yorku
Q & A
Stařec a moře (TV film)
1989 Moře lásky
Penn & Teller Get Killed
1988 Chair, The
Detektiv Janek: Dvojí odhalení (TV film)
Nenechavé prsty
1986 Pouliční gang
Rockabye (TV film)
1985 Tenement

TV seriály

2019 Bosch (TV seriál)
Ten hajzl se podepsal (S05E10)
Zadržte noc (S05E09)
Prostor mezi hvězdami (S05E06)
další epizody (7)
2018 Bosch (TV seriál)
Kniha zemřelých (S04E10)
Rojo Profundo (S04E09)
Temná obloha (S04E08)
další epizody (10)
2017 Bosch (TV seriál)
Čtyři poslední věci (S03E02)
2016 Mrtvý bod (TV seriál)
Zabití v boji (S01E12)
Živí mrtví: Počátek konce (TV seriál)
Sever (S02E15)
Duch (S02E14)
U skomírajícího ohně (S02E13)
další epizody (7)
Černá listina (TV seriál)
Esteban (č. 79) (S04E01)
Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Kdysi dávno (S06E12)
2015 Jak prosté (TV seriál)
Stíny minulosti (S04E01)
2014 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Dítě bez přátel (S05E07)
Ďábel, kterého znáš (S05E06)
Norský král (S05E05)
další epizody (7)
2013 Hostages (TV seriál)
Invisible Leash (E02)
2012 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Domestic Disturbance (S03E02)
2010 Jak dobýt Ameriku (TV seriál)
Tři sta triček (S01E06)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Učedník (S09E10)
2009 Anatomie lži (TV seriál)
Přerušený řetěz (S01E05)
2007 The Black Donnellys (TV seriál)
Pilot (E01)
2006 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Tlustý (S07E20)
2005 Zákon a pořádek: Porota (TV seriál)
Truth or Consequences (E04)
2004 Právo a pořádek (TV seriál)
Veteran's Day (S14E15)
2003 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Legie (S02E18)
2001 Třetí hlídka (TV seriál)
Unfinished Business (S02E16)
Právo a pořádek (TV seriál)
Sunday in the Park with Jorge (S11E11)
1998 Právo a pořádek (TV seriál)
Monster (S08E24)
1993 Právo a pořádek (TV seriál)
Virus (S03E19)
1991 Právo a pořádek (TV seriál)
The Secret Sharers (S01E18)
1989 Dream Street (TV seriál)
1987 Miami Vice (TV seriál)
Everybody's in Show Biz (S03E23)
1985 Miami Vice (TV seriál)
The Prodigal Son (S02E01)
The Home Invaders (S01E19)
1968 One Life to Live (TV seriál)

Dokumentární

2004 'Pulp Fiction' on a Dime: A 10th Anniversary Retrospect (TV film) - a.z.

Hudební videoklipy

1987 Michael Jackson: Bad (hudební videoklip)

Video kompilace

1995 Michael Jackson: Video Greatest Hits - HIStory (video kompilace)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky