foto

Stephen J. Cannell

  • nar. 5.2.1941
    Los Angeles, California, USA
  • zem. 30.9.2010 (69 let)
    Pasadena, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Producent, spisovatel, scénárista a příležitostný herec a režisér Stephen J. Cannell se narodil 5. února 1941 v Los Angeles do rodiny úspěšného obchodníka s nábytkem a bytovým designem. Vyrůstal v Pasadeně, jako dítě trpěl dyslexií, která mu dělala velké problémy zvláště ve škole. Přesto už v útlém věku začal toužit po práci spisovatele a díky velkému úsilí se mu podařilo dokončit střední školu a pak v roce 1964 absolvovat žurnalistiku na University of Oregon. Ve stejném roce se oženil se svojí školní láskou Marcií Finch, s kterou žije dodnes a vychovávají tři děti. Prvorozený syn Derek jim nešťastně zahynul ve věku 15 let.

Po návratu domů pomáhal Cannell několik let otci v jeho firmě a po práci začal shromažďovat a sepisovat první nápady na příběhy či scénáře. V roce 1966 se mu podařilo prodat pár nápadů pro televizní seriál MISSION IMPOSSIBLE a první scénář o 2 roky později, tentokrát pro krimi seriál IT TAKES A THIEF. První stálé zaměstnání v televizi získal jako „story editor“ u seriálu ADAM-12. Již tyto počátky dávají tušit Cannellovo budoucí směřování, kdy se hlavní náplní jeho práce staly krimi dramata. Za svoji kariéru se podílel na několika desítkách seriálů a především televizních filmů, zejména jako producent a scénárista. Za další krimi seriál THE ROCKFORD FILES získal v roce 1974 prestižní cenu Emmy, na další čtyři byl v dalším průběhu kariéry nominován. Ze seriálů, na kterých se podílel můžeme namátkou uvést ty, které známe i z českých televizí např. HUNTER, HARDCASTLE A MCCORMICK, A-TEAM, JUMP STREET 21, BOOKER, COBRA, ODPADLÍK a mnohé další. Občas si v těchto seriálech střihne i nějakou roli, z nichž nejznámější je zřejmě postava zločinného policisty Donalda „Dutche“ Dixona, který pronásleduje Lorenza Lamasa v ODPADLÍKOVI. Několikrát si vyzkoušel i režisérskou stoličku, když se ujal režie několika dílů např. již zmiňovaného seriálu THE ROCKFORD FILES.

Cannell je i úspěšným spisovatelem, který je znám tím, že při psaní nepoužívá počítač. Populární je především jeho série románů s detektivem Shanem Scullym, která už čítá sedm titulů. Několik jeho knih vyšlo i v češtině. Je majitelem vlastní produkční společnosti jejíž video je známé i českým divákům – Cannell píše na psacím stroji ve své pracovně, kde můžeme vidět jeho trofeje, poté vytrhne list ze stroje a vyhodí ho do vzduchu, přičemž se letící papír postupně stane součástí několikavrstvého písmena C, jenž je logem společnosti.

Josef "J.Connor" K

Scenáristická filmografie

Filmy

2014 22 Jump Street - původní scénář
2012 21 Jump street - původní scénář
2010 A-Team - původní scénář
2006 The Tooth Fairy
2005 It Waits
2002 Dead Above Ground
1999 The Rockford Files: If It Bleeds... It Leads (TV film)
1997 The Rockford Files: Shoot-Out at the Golden Pagoda (TV film)
1996 The Rockford Files: Friends and Foul Play (TV film)
The Rockford Files: Godfather Knows Best (TV film)
The Rockford Files: If the Frame Fits... (TV film)
The Rockford Files: Punishment and Crime (TV film)
1995 The Rockford Files: A Blessing in Disguise (TV film)
1994 Policajti ve výslužbě (TV film)
The Rockford Files: I Still Love L.A. (TV film)
1991 The 100 Lives of Black Jack Savage (TV film)
The Great Pretender (TV film)
1985 Brothers-in-Law (TV film)
Stingray (TV film)
1983 Šerif z pouti (TV film)
1980 Nightside (TV film)
1979 Stone (TV film)
The Chinese Typewriter (TV film)
The Night Rider (TV film)
1978 Dr. Scorpion (TV film)
Jordan Chance, The (TV film)
The Gypsy Warriors
1976 Listopadový plán (TV film)
Richie Brockelman: The Missing 24 Hours (TV film)
Scott Free (TV film)
1973 Chase (TV film)

TV seriály

1995 Znamení růže (TV seriál)
1994 Traps (TV seriál)
1993 Cobra (TV seriál)
1992 Muži v klobouku (TV seriál)
Odpadlík (TV seriál)
Nehoda na lovu (S01E02)
1991 Palace Guard (TV seriál)
Policie z Palm Beach (TV seriál)
Scene of the Crime (TV seriál)
The Commish (TV seriál)
1990 Broken Badges (TV seriál)
1989 Booker (TV seriál)
Unsub (TV seriál)
1988 Sonny Spoon (TV seriál)
1987 J.J. Starbuck (TV seriál)
Jump Street 21 (TV seriál)
Wiseguy (TV seriál)
1986 The Last Precinct (TV seriál)
A-Team (TV seriál)
Dishpan Man (S05E01)
1985 Stingray (TV seriál)
1984 Hunter (TV seriál)
Mike Hammer (TV seriál)
Riptide (TV seriál)
1983 Hardcastle a McCormick (TV seriál)
The Rousters (TV seriál)
1982 The Quest (TV seriál)
1981 The Greatest American Hero (TV seriál)
1980 Tenspeed and Brown Shoe (TV seriál)
1979 Stone (TV seriál)
The Duke (TV seriál)
1976 City of Angels (TV seriál)
Letka černých ovcí (TV seriál)
1975 Baretta (TV seriál)
Switch (TV seriál)
1974 The Rockford Files (TV seriál)
1973 Chase (TV seriál)
Toma (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Dvojexpozice (S03E04)
1971 The D.A. (TV seriál)
1968 Adam-12 (TV seriál)
1967 Ironside (TV seriál)

Producentská filmografie

Filmy

2012 21 Jump street
2010 A-Team
2008 The Poker House
2006 Left in Darkness
The Garden
The Tooth Fairy
2005 Demon Hunter
It Waits
2002 Americký Casanova
Dead Above Ground
1983 Šerif z pouti (TV film)
1979 Stone (TV film)

TV seriály

1991 Street Justice (TV seriál)
1988 Sonny Spoon (TV seriál)
1983 The Rousters (TV seriál)
1973 Chase (TV seriál)
Toma (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

2007 Sněžní pavouci (TV film)
2003 Bod zvratu (TV film)
2002 Dead Above Ground
Na pokraji smrti
1999 Smlouva na papírovém ubrousku
1998 Chips se vrací (TV film)
1993 Banda: Pomsta Jessieho Leea
Renegát (TV film)
1989 Identity Crisis
1986 Charley Hannah (TV film)

TV seriály

2010 Castle na zabití (TV seriál)
Smrtelná hra (S02E24)
2009 Castle na zabití (TV seriál)
Bílý kůň (S02E01)
Květiny na tvůj hrob (S01E01)
1992 Odpadlík (TV seriál)
Nehoda na lovu (S01E02)
1991 Scene of the Crime (TV seriál)
1984 Santa Barbara (TV seriál)

Dokumentární

2011 Dislecksia: The Movie
2008 Pioneers of Television (TV seriál)
2006 Shadow Company
2004 TV Land Moguls (TV seriál)
2003 Inventing Grace, Touching Glory
1999 Mr. T: The E! True Hollywood Story (TV film)

TV pořady

1984 The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

1997 Odpadlík (TV seriál)
Zkažené jablko (S05E22)
Maltézský indián (S05E21)
Zrozen pod nešťastnou hvězdou (S05E20)
další epizody (10)
1996 Odpadlík (TV seriál)
Den otců (S05E12)
Výkupné (S05E11)
Potrubí (S05E10)
další epizody (23)
1995 Odpadlík (TV seriál)
V říši otců (S04E11)
Jinde a v jiné době (S04E10)
Hřebci (S04E09)
další epizody (22)
1994 Odpadlík (TV seriál)
Andílek (S03E11)
Vzrušující lov (S03E10)
Noční vysílání (S03E09)
další epizody (21)
1993 Odpadlík (TV seriál)
Věc cti (S02E11)
Blues větrného města (S02E10)
Řidič (S02E09)
další epizody (23)
1992 Odpadlík (TV seriál)
Partneři (S01E10)
Talisman (S01E09)
Odplata (S01E08)
další epizody (9)
1991 Jump Street 21 (TV seriál)
Second Chances (S05E22)
Homegirls (S05E21)
Bad Day at Blackburn (S05E20)
další epizody (12)
1990 Jump Street 21 (TV seriál)
Number One with a Bullet (S05E10)
Diplomas for Sale (S05E09)
The Girl Next Door (S05E08)
další epizody (24)
1989 Jump Street 21 (TV seriál)
Things We Said Today (S04E12)
Parental Guidance Suggested (S04E11)
Wheels and Deals: Part 2 (S04E10)
další epizody (26)
1988 Jump Street 21 (TV seriál)
Hell Week (S03E06)
Whose Choice Is It Anyway? (S03E05)
Coach of the Year (S03E04)
další epizody (16)
1987 Jump Street 21 (TV seriál)
Fear and Loathing with Russell Buckins (S02E12)
Christmas in Saigon (S02E11)
How Much Is That Body in the Window? (S02E10)
další epizody (24)
A-Team (TV seriál)
Without Reservations (S05E13)
1986 A-Team (TV seriál)
The Grey Team (S05E12)
The Spy Who Mugged Me (S05E11)
The Crystal Skull (S05E10)
další epizody (23)
Hardcastle a McCormick (TV seriál)
A Chip Off the Ol' Milt (S03E22)
The Day the Music Died (S03E21)
In the Eye of the Beholder (S03E20)
další epizody (10)
1985 A-Team (TV seriál)
Uncle Buckle-Up (S04E12)
The Doctor Is Out (S04E11)
There Goes the Neighborhood (S04E10)
další epizody (24)
Hardcastle a McCormick (TV seriál)
Duet for Two Wind Instruments (S03E12)
Conventional Warfare (S03E11)
Mirage a Trois (S03E10)
další epizody (23)
1984 A-Team (TV seriál)
Breakout! (S03E13)
Hot Styles (S03E12)
The Bells of St. Mary's (S03E11)
další epizody (24)
Hardcastle a McCormick (TV seriál)
Pennies from a Dead Man's Eyes (S02E11)
Hate the Picture, Love the Frame (S02E10)
It Coulda Been Worse, She Coulda Been a Welder (S02E09)
další epizody (21)
1983 A-Team (TV seriál)
The White Ballot (S02E12)
Steel (S02E11)
Water, Water Everywhere (S02E10)
další epizody (25)
Hardcastle a McCormick (TV seriál)
Just Another Round of That Old Song (S01E13)
Flying Down to Rio (S01E12)
Hotshoes (S01E11)
další epizody (13)

Režijní filmografie

TV seriály

1979 Stone (TV seriál)
1974 The Rockford Files (TV seriál)
1973 Chase (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace