foto

Vincent Elbaz

  • nar. 3.2.1971 (46 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec, narozený 3. února roku 1971 v Paříži, začal svou kariéru realizovat nejprve v divadle. Následně účinkoval v několika televizních seriálech než si ho všiml známý francouzský režisér Cédric Klapisch, který ho dosadil do jedné z hlavních rolí komedie LE PÉRIL JEUNE. V ní ztvárnil jednoho z kamarádů zesnulého hlavního hrdiny, jehož dítě se má narodit měsíc po jeho smrti. Společně s kamarády vzpomíná na 70. léta a dobu jejich dospívání, lásek a zklamání. Snímek byl přijat kladně a kariéra Vincenta nabrala obrátek. Po několika dalších více či méně důležitých rolí přišla nabídka na jednu z hlavních postav filmu PLETKY S LÁSKOU, ve které ztvárnil, jako ostatně často v průběhu své kariéry, mladého svůdníka.

Další spolupráci s režisérem Klapischem byl snímek MOŽNÁ, ve kterém ale Vincent nehrál zásadní roli. Naopak v LÍBEJTE SE, S KÝM JE LIBO z roku 2002 již jeho jméno patřilo mezi ty důležitější v obsazení. Romantická komedie měla úspěch a otevřela Vincentovi dveře k průlomové roli a jeho zatím nejlepšímu filmu, komedii MŮJ ŽIVOT VE VZDUCHU. Představuje hlavního hrdinu Yanna, který ačkoli pracuje jako letecký instruktor na simulátoru, má strach z létání, pramenící ze skutečnosti, že matka při jeho porodu v letadle nad Atlantikem přišla o život. Yann si žije svůj stereotypní život, vyhýbá je jakýmkoli nebezpečím i dobrodružstvím. Poté ale potká Alice (známá Marion Cotillard), do které se zamiluje a jeho život se začíná měnit. Tento vysoce hodnocený film ale nebyl v roce 2005 jeho jediný, stihl se mihnout v komedii VŮNĚ DÁMY V ČERNÉM, v dramatu V TVÝCH SNECH a ztvárnil hlavní roli D´Artagnana v televizním filmu D´ARTAGNAN A TŘI MUŠKETÝŘI, který se natáčel částečně i v České republice a Elbaz je jedním z mála pozitiv na tomto ne příliš kvalitním snímku. Rozlet Vincentovi kariéry se ale nezastavil.

Od role Yanna se Vincent čím dál častěji objevuje již v hlavních rolích francouzských komedií a dramatech, v roce 2007 vytvořil ústřední hereckou dvojici s Clémence Poésy (V BRUGGÁCH) v akčním filmu POSLEDNÍ GANG a v komedii JAKÝ OTEC, TAKOVÁ DCERA ze stejného roku se znovu sešel před kamerou s Élodie Bouchez, jednou z hlavních postav Vincentova prvního filmu LE PÉRIL JEUNE. V této komedii ztvárnil Vincent postavu třicátníka Bruna, který býval rockovým zpěvákem a nyní se snaží sblížit s dospívající dcerou, o které donedávna neměl ani ponětí. O rok později se objevil Elbaz v komedii VÝLET DO SAINT TROPEZ.

V roce 1998 obdržel Cenu Jeana Gabina, kterou dříve získali takoví herci jako např. Thierry Lhermitte (1981), Tchéky Karyo (1986) nebo Mathieu Kassovitz (1995) a dodnes je velmi významná mezi francouzskými herci. V roce 2007 se mu narodila dcera Anna, kterou má s dánskou choreografkou Laurou Attali.

Richard "Rssa" Maschtowský

Herecká filmografie

Filmy

2017 Daddy Cool
Je ne suis pas un homme facile
Tout là-haut
2016 Amis publics
Il a déjà tes yeux
Primaire
2015 Je compte sur vous
2014 Láska na kari
2012 La Vérité si je mens ! 3
2010 Au bas de l'échelle (TV film)
Comme les 5 doigts de la main
Přepadení
2009 Bancs publics (Versailles rive droite)
Good Canary (TV film)
Sweet Valentine
Tellement proches
2008 Výlet do Saint Tropez
2007 Jaký otec, taková dcera
Okouzleni tancem
Poslední gang
2005 D´Artagnan a tři mušketýři (TV film)
Můj život ve vzduchu
V tvých snech
Vůně dámy v černém
2003 Kontra
2002 Líbejte se, s kým je libo
Rue des plaisirs
Un monde presque paisible
2001 Naprosto úžasný
2000 J'peux pas dormir...
Mémoire morte
Nag la bombe
Parenthèse enchantée, La
1999 Možná
Pur moment de rock'n roll, Un
Quasimodo d'El Paris
Sourire du clown, Le
Suzy vend des sushis
1998 (G)rève party
Petits désordres amoureux
1997 Just Do It
Randonneurs, Les
Vérité si je mens, La
1996 Enfants de salaud
Je m'appelle Régine (TV film)
1995 Plus bel âge..., Le
1994 Rizika mládí

TV seriály

2015 No Limit (TV seriál)
Episode 8 (S03E08)
Episode 7 (S03E07)
Episode 6 (S03E06)
další epizody (8)
2013 No Limit (TV seriál)
Panique chimique (S02E08)
Vacances j'oublie tout... (S02E07)
Mariage à haut risque (S02E06)
další epizody (8)
2012 No Limit (TV seriál)
Episode 6 (S01E06)
Episode 5 (S01E05)
Episode 4 (S01E04)
další epizody (6)

TV pořady

2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1997 Stars'N Co (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace