foto

Neil Gaiman

  • nar. 10.11.1960 (57 let)
    Porchester, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Neil Richard Gaiman se narodil 10. listopadu 1960 v Hampshiru v Anglii. V současné době je jedním z nejúspěšnějších autorů fantasy a sci-fi knih, komiksů a filmů.

Gaiman pochází z rodiny polských Židů, která se usadila v anglickém Hampshiru. Jeho otec, David Bernard Gaiman, pracoval v obchodě se smíšeným zbožím a jeho matka, Sheila, byla lékárnice. Má dvě mladší sestry. Studoval na Fonthill School, Ardingly College a Whitgift School. Už jako malý obdivoval spisovatele jakými byli J. R. R. Tolkien nebo C. S. Lewis.

Po studiu se začal živit novinařinou. Pracoval pro londýnský Today, kde se zaměřoval právě na sci-fi a fantasy. Největší úspěch mu přinesla jeho komiksová série Sandman. Toto kultovní dílo, míchající mytologii, náboženství, literární odkazy a Gaimanovy fantazie, se stalo jedním z nejlepších ve svém žánru. Napsal několik kratších povídek, které se těšily obrovskému zájmu nejen čtenářů, ale také kritiky. Není se čemu divit, že za svůj talent získal sedmkrát cenu Will Eisner Comics Industry Award a také World Fantasy Award.

Gaiman však není pouze úspěšným autorem komiksů. Roku 1991 napsal scénář pro svůj seriál Neverwhere, který se těšil obrovské popularitě. Později vznikla také stejnojmenná knížka. Dále se věnoval povídkám, románům a básním.

Spolupracoval na řadě filmových scénářů. Jmenujme například MASKA ZRCADLA, anglický scénář k japonskému anime PRINCEZNA MONONOKE nebo například k nedávno vzniklému BEOWULFOVI.

Mezi nejslavnější adaptace jeho díla patří bezesporu fantasy pohádka HVĚZDNÝ PRACH, kterou jsme v našich kinech mohli shlédnout v průběhu minulého roku. Hlavní role zde ztvárnili Claire Danes, Robert de Niro nebo například úžasná Michelle Pfeiffer.

Žil spolu se svou ženou Mary T. McGrath a třemi dětmi (Holly, Maddy a Michaelem) v Minnesotě v USA. Od roku 2011 je manželem zpěvačky Amandy Palmer.

Eva "Nuala" Juřenová

Spisovatelská filmografie

Filmy

2018 The Sandman - komiks
2017 Jak balit holky na mejdanech - povídka
2009 Koralína a svět za tajnými dveřmi - kniha
2007 Hvězdný prach - kniha

TV seriály

2017 Američtí bohové (TV seriál) - kniha
Come to Jesus (S01E08) - kniha
A Prayer for Mad Sweeney (S01E07) - kniha
A Murder of Gods (S01E06) - kniha
další epizody (8)
2016 Uvěřitelné příběhy Neila Gaimana (TV seriál) - povídka
Hledá se dívka (E04) - povídka
Zavíračka (E03) - povídka
Krmiči a pojídači (E02) - povídka
další epizody (4)

Scenáristická filmografie

Filmy

2008 It Was a Dark and Silly Night
2007 Beowulf
2005 Maska zrcadla - scénář, divadelní hra
2003 Short Film About John Bolton, A

TV seriály

2018 Good Omens (TV seriál)
2016 Lucifer (TV seriál)
2012 Pán času (TV seriál)
Noční můra ve stříbrné (S07E13)
2011 Pán času (TV seriál)
Doktorova žena (S06E04)
2009 10 Minute Tales (TV seriál)
1996 Nikdykde (TV seriál)
1994 Babylon 5 (TV seriál)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2018 The Sandman
2009 Statuesque (TV film)
2003 Short Film About John Bolton, A

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(73)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace