foto

Elle Macpherson

  • nar. 29.3.1964 (53 let)
    Killara, Sydney, New South Wales, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Elle (původním jménem Eleanor Nancy Gow) se narodila 29. března 1964 v Cronulla, Sydney. Její otec Peter Gow byl bývalým prezidentem rugbyového klubu Cronulla Sharks a matka Frances před svatbou pracovala jako zdravotní sestra. Vyrůstala v severní čtvrti Sydney s názvem Killara a navštevovala zde střední školu Killara High School. Je nejstarší ze čtyř dětí, její bratr je známý aktivista Mimi Macpherson. Když jí bylo 10 let, její rodiče se rozvedli, a poté co si matka vzala nového manžela, tak při zápisu na střední bylo omylem použito jméno jejího nevlastního otce, odtud tedy Macpherson.

V 17 letech plánovala následovat svého nevlastního otce, a chtěla začít studovat práva na Sydney University. Před tím se však rozhodla odcestovat do New Yorku, kde nakonec zůstala, a zde si na studia přivydělat modelingem. Poprvé se v televizi objevila v reklamě na Tab Colu, kde hrála australskou "holku od vedle". V roce 1986 se poprvé objevila na titulní stránce magazínu Time, a od té doby se objevila i na titulních stranách magazínů, jako Elle, Vogue nebo Playboy. V 21 letech se provdala za výtvarného ředitele magazínu Elle, Gillese Bensimona. Její sláva nabytá častým vystupováním ve svštoznámých magazínech jí přinesla celosvětovou popularitu a v Austrálii ji dokonce nabízeli místo neoficiálního velvyslance na pozici pro turistický výbor a v Londýnském muzeu Madame Tussaud's má vlastní voskovou sochu.

V roce 1980 se spolu s modelkami jako Cindy Crawford, Linda Evangelista či Naomi Cambell stala součástí první generace supermodelek. Brzy začala produkovat své vlastní série kalendářů a cvičení "Your Personal Best -- The Body" na videokazetách. Nedávno vytvořila svou vlastní obchodní značku zkrášlovacích prostředků: Elle Macpherson - The Body. Od té doby jenom rozšiřuje své působení spojováním s dalšími giganty podobného zaměření.

Elle Macpherson se poprvé objevila ve filmu v roli uměleckého modelu ve snímku SIRENS (1994 - John Duigan) po boku hvězd jako Hugh Grant, Sam Neill a další. Poté si zahrála například ve filmu ALICE (1990 - Woody Allen) nebo BATMAN A ROBIN po boku Goerge Clooneyho. V roce 1999 se objevila v roli Joeyho spolubydlící v 5 dílech seriálu PŘÁTELÉ a ve filmu IF LUCY FELL hrála po boku Bena Stillera a Sarah Jessicy Parker. Nejvíce kontroverzní roli ztvárnila v sérii A GIRL THING produkované kabelovou stanicí ShowTime, kde hrála ženu experimentující s bisexualitou po boku Kate Capshaw.

V roce 1989 se po 4 letech rozvedla s Gillesem Bensimonem a následně porodila 2 syny (Arpad Flynn Alexander Busson narozen 1998 a Aurelius Cy Andrea Busson narozen 2003) svému dlouhodobém příteli Arpadu Bussonovi, s kterým se v roce 2002 zasnoubila, ale poté se v roce 2005 rozešli. Nyní žije ve Spojeném království, kde vychovává své dvě děti. Jako zajímavost dodám, že hovoří plynně francouzsky, a konverzační italštinou a španělštinou.

Jakub "PußyMagnet" Ševčík

Herecká filmografie

Filmy

2010 Gayle Tuesday: The Comeback (TV film)
2001 Klíč k lásce
Mezi námi děvčaty (TV film)
1998 With Friends Like These...
1997 Batman a Robin
Na ostří nože
1996 Dvě tváře lásky
Jana Eyrová
Your Personal Best with Elle MacPherson
Ztraceni na Manhattanu
1995 A Day with (TV film)
1993 Sirény
1990 Alice

TV seriály

2009 The Beautiful Life: TBL (TV seriál)
2002 Přátelé (TV seriál) - a.z.
Joeyho rozhovor (S08E19) - a.z.
2000 Přátelé (TV seriál)
Apatykářský stolek (S06E11)
1999 Přátelé (TV seriál)
Taneční kreace (S06E10)
Hříchy Rossova mládí (S06E09)
Rossův chrup (S06E08)
další epizody (4)

Dokumentární

2005 I Love the '90s: Part Deux (TV seriál)
2001 Wax Museum: History of Madame Tussaud's (TV film)
1999 Celebrity Profile (TV seriál)
1998 A Royal Birthday Celebration (TV film)
Beautopia
1995 Schönsten Frauen der Welt - Elle MacPherson, Die (TV film)
1994 Sports Illustrated 1994 Swimsuit Issue Video
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2012 Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2003 Amerika hledá topmodelku (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2001 Miss Universe 2001 (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace