foto

Jean-Pierre Mocky

  • nar. 6.7.1929 (89 let)
    Nice, Provence, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jean-Pierre Mocky, vlastním jménem Jean-Pierre Adam Mokiejewski, se narodil v Nice a od mládí toužil věnovat se filmu, u nějž pak vystřídal nejen profesi herce, ale především režiséra, scénáristy, producenta, ale také střihače. Původně jako herec začínal hrát v divadle, na filmovém plátně debutoval krátce po válce bezejmennou rolí ve filmu AŤ ŽIJE SVOBODA (Vive la liberté, 1946), později zaujal svými kreacemi po boku Jeana Maraise, napřed jako básník v umělecky hodnotném titulu ORFEUS (Orphée, 1949), jako Albert de Morcerf pak v historickém filmu HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte-Cristo, 1954).

Ve filmu hrál Mocky po celá padesátá léta, ale vyzkoušel si již i jiné profese, na vzniku slavného italského filmu VÁŠEŇ (Senso, 1954) Luchina Viscontiho se podílel jako asistent režie. V roce 1958 adaptoval pro filmový scénář román Hervé Bazina Hlavou proti zdi a chtěl jej i natočit, jako nezkušený však nezískal důvěru producentů. Film nakonec zrežíroval Georges Franju (LA TÊTE CONTRE LES MURS, 1958), Mocky si v něm ale alespoň zahrál. Již o rok později Mocky dostal příležitost natočit svůj první vlastní film LES DRAGUEURS (1959), následně začal točit pravidelně, přičemž se projevil jako univerzální filmový tvůrce – kromě režie si k většině svých filmů napsal scénář, také je produkoval a nezřídka si v nich přidělil i menší hereckou roli.

Mocky vytvářel filmy kritické a provokativní, zároveň ale divácky přijatelné. Týká se to hned jeho prvních děl, melodramatu UN COUPLE (1960) s tehdy tabuizovanou sexuální tématikou nebo politického intrikánského dramatu SNOBOVÉ (Snobs!, 1962). V šedesátých letech natočil také čtyři filmy se slavným komikem Bourvilem, z jejich spolupráce byla u nás uvedena satirická komedie VELKÉ PRÁDLO (La grande lessive, 1968).

Důležitým aspektem pro Mockyho tvorbu bylo vytvoření ustáleného týmu spolupracovníků, což se týkalo především herců, v jeho filmech se tak opakovaně setkáváme se stejnými jmény (například Jean Poiret nebo Michel Serrault, v jeho prvních filmech také hrála jeho pozdější manželka Véronique Nordey). Z tvorby sedmdesátých let stojí za zmínku film RUBÁŠ NEMÁ ŽÁDNÉ KAPSY (Un linceul n'a pas de poches, 1974), který kritizoval žurnalistické praktiky, za jeden z nejlepších snímků této dekády je považováno psychologicko-kriminální drama SVĚDEK (Le témoin, 1977) s Philippem Noiretem v hlavní roli. K tématice politické satiry se Mocky vrátil v osmdesátých letech snímky jako Y A – T – IL UN FRANÇAIS DANS LA SALLE? (1982) a UNE NUIT A L'ASSEMBLÉE NATIONALE (1988), z této doby ale vyniká především zajímavé odbočení z dosavadního žánrového spektra, horrorově laděný sci-fi film LITAN (1982), který byl oceněn i v zahraničí. Mezinárodního uznání se dostalo také filmu ze sportovního prostředí ROZHODČÍ (À mort l'arbitre, 1984). Film ZÁZRAKEM UZDRAVENÝ (Le miracule, 1987), který byl na festivalu v Berlíně nominován na Zlatého medvěda, ozdobila svým výkonem Jeanne Moreau.

S devadesátými lety dopadla na celý filmový průmysl ve Francii krize a Mocky, který podle mínění mnohých tvořil příliš průměrné filmy podle stejného receptu, měl problém najít finance na natáčení dalších snímků. Přesto ale nadále točil a některé filmy byly znovu nominovány na festivalech, z obecného hlediska ale jeho tvorba postupně spadala do okrajového významu. Značný úspěch nicméně zaznamenal s filmem ČMUCHAL (Le furet, 2003), opět s Michelem Serraultem. V současné době pracuje Mocky spíše již jen pro televizi.

Manželkou Jeana-Pierra Mockyho byla herečka Véronique Nordey (*1938), která v poslední době působí především jako profesorka dramatického umění; jejich syn Stanislas Nordey (*1966) je také hercem, ale především divadelním režisérem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Votez pour moi!
Vénéneuses
2014 Calomnies
Tu es si jolie ce soir
2013 À votre bon coeur Mesdames
2012 Catilina ou Le venin de l'amour
Le mentor
2011 Americano
Les insomniaques
2007 Ballets écarlates, Les
Tous les hommes sont des romans (TV film)
2002 Araignées de la nuit, Les
2001 Bête de miséricorde, La
2000 Glandeur, Le
La Candide Madame Duff
Tout est calme
1998 Robin des mers
Vidange
1993 Mari de Léon, Le
1992 Dům na prodej
1991 Mocky story
1990 Il gèle en enfer
1989 Divine enfant
Vingt p'tites tours
1987 Agent trouble
Zázrakem uzdravený
1986 Bridge, Le
Machine à découdre, La
Vzestup a pád malé filmové společnosti (TV film)
1984 Rozhodčí
1983 Křestní jméno Carmen
Lettre d'un cinéaste: Le mystère Mocky (TV film)
1982 Litan
Y a - t - il un Français dans la salle?
1979 Piège à cons, Le
1975 Rudý Ibis
1974 Ombre d'une chance, L'
Rubáš nemá žádné kapsy
1973 Sourire vertical, Le
1971 Albatros, L'
1970 Solo
1967 Přátelé kopretiny
1963 Un drôle de paroissien
1962 Snobs!
1960 Un couple
1959 Tête contre les murs, La
1958 Zdraví vás Gorila
1957 Le Rouge est mis
1955 Zbloudilí
1954 Grand pavois, Le
Graziella
Hrabě Monte Christo
Neige était sale, La
Vášeň
1953 Kinder unserer Zeit
Maternité clandestine
1952 Condottieri, I
Éternel espoir
1951 Bibi Fricotin
Deux sous de violettes
1950 Dieu a besoin des hommes
Orfeus
Une nuit de noces
1949 Au grand balcon
Paradis des pilotes perdus, Le
Portrait d'un assassin
Postarej se o Amálku
1948 Přehlídka ztraceného času
1947 Cabane aux souvenirs, La
Rêves d'amour
1946 Affaire du collier de la reine, L'
Homme au chapeau rond, L'
Vive la liberté

TV seriály

1991 Myster Mocky présente (TV seriál)
1983 Route inconnue, La (TV seriál)
1951 Foreign Intrigue (TV seriál)

Dokumentární

2015 Prochainement nulle part
2009 La traversée du désir
Les fleurs maladives de Georges Franju
2008 Mémoires du cinéma francais, de la libération à nos jours
Von
2007 Bandes originales: Maurice Jarre (TV film)
François de Roubaix, l'aventurier (TV film)
2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
2003 Foot fait son cinéma, Le (TV film)
2002 Compositeurs/réalisateurs, dialogue impossible?
1999 Francis Blanche, ŕ la vie ŕ l'humour (TV film)
1987 La marche du siècle (TV seriál)
1985 Drôle de festival (TV film)
1982 Cinéma cinémas (TV seriál)
Jean-Pierre Mocky, un drôle d'oiseau (TV film)
1974 Histoire du cinéma français par ceux qui l'ont fait (TV seriál)

TV pořady

2014 Un soir à la Tour Eiffel (TV pořad)
2013 Jusqu'ici tout va bien (TV pořad)
2011 Zemmour & Naulleau (TV pořad)
2009 La traversée du miroir (TV pořad)
2008 Au Field de la nuit (TV pořad)
L'objet du scandale (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2006 Ding Dong (TV pořad)
Jour de fête (TV pořad)
2005 Café Picouly (TV pořad)
Les grands du rire (TV pořad)
2003 93 Faubourg Saint-Honoré (TV pořad)
La méthode Cauet (TV pořad)
2002 Hyper show (TV pořad)
2000 L'invité (TV pořad)
On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Vie privée, vie publique (TV pořad)
1999 C'est au programme (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1987 Matin Bonheur (TV pořad)
1981 13 heures le journal (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2017 Votez pour moi!
Vénéneuses
2016 Le cabanon rose
2014 Calomnies
Tu es si jolie ce soir
2013 Dors mon lapin
Le Renard Jaune
À votre bon coeur Mesdames
2012 Le mentor
2011 Crédit pour tous
Le Dossier Toroto
Les insomniaques
2010 Colère (TV film)
2007 13 French Street
Ballets écarlates, Les
Le deal
2006 Bénévole, Le
2005 Grabuge!
2004 Touristes? Oh yes!
2003 Furet, Le
2002 Araignées de la nuit, Les
2001 Bête de miséricorde, La
2000 Glandeur, Le
La Candide Madame Duff
Tout est calme
1998 Robin des mers
Vidange
1997 Alliance cherche doigt
1995 Noir comme le souvenir
1994 Dobrou noc
1993 Mari de Léon, Le
1992 Dům na prodej
1991 Dis-moi qui tu hais
Mocky story
Méthode Barnol, La
Vérité qui tue, La
1990 Il gèle en enfer
1989 Divine enfant
1988 Enduro party (TV film)
Méliès 88: Gulliver (TV film)
Saisons du plaisir, Les
Une nuit à l'Assemblée Nationale
1987 Agent trouble
Nice Is Nice
Zázrakem uzdravený
1986 Machine à découdre, La
1985 Pactole, Le
1984 Rozhodčí
1983 Lettre d'un cinéaste: Le mystère Mocky (TV film)
1982 Litan
Y a - t - il un Français dans la salle?
1979 Piège à cons, Le
1978 Témoin, Le
1977 Roi des bricoleurs, Le
1975 Rudý Ibis
1974 Ombre d'une chance, L'
Rubáš nemá žádné kapsy
1972 Chut!
1971 Albatros, L'
1970 Solo
Étalon, L'
1968 Velké prádlo
1967 Přátelé kopretiny
1966 Peníze a život
1964 Grande frousse, La
1963 Un drôle de paroissien
Vierges, Les
1962 Snobs!
1960 Un couple
1959 Les Dragueurs

TV seriály

1991 Myster Mocky présente (TV seriál)

Dokumentární

1985 Drôle de festival (TV film)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Střihačská filmografie

Filmy

2007 13 French Street
1994 Dobrou noc

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace