foto

Dennis Farina

  • nar. 29.2.1944
    Chicago, Illinois, USA
  • zem. 22.7.2013 (69 let)
    Scottsdale, Arizona, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dennis Farina, narozen v Chicagu, stát Illinois, je americký a televizní herec. Narodil se matce Yolandě, což byla žena v domácnosti a otci Josephovi, který byl sicilským lékařem a do docela početné rodiny, neboť má tři sestry a tři bratry. Než Dennis Farina započal, dnes již slavnou, hereckou dráhu a co málokdo věděl, či tušil tak to, že byl chicagským policistou osmnáct let. Působil zde v letech 1967 až 1985. Když už, jak se říká, ztrácel síly, stal se na malou chvíli soukromým detektivem.

Pak už se naplno rozhodl vést život herce. A začal tím hned spoluprací s režisérem Michaelem Mannem, kterému pomáhal při vytvoření snímku THIEF, kam se jej rozhodl také Mann obsadit, dal mu malý, ale přesto nějaký prostor. Farina chvíli pokračoval na divadelní scéně, než si pro něj znovu přišel Mann, aby mu dal konečně využitelný prostor. Začali tudíž ve větším stylu a to v seriálech CRIME STORY a MIAMI VICE. Diváci by si určitě museli povšimnout jeho charakteristického a mužného vzhledu a tak by si také mohli později ukázat na jeho nejznámější snímky a říci to je on. Snímky, jako je MIDNIGHT RUN, kde ztvárnil šéfa mafie, Jimmyho Serrana a snímek Get Shorty. V tomto snímku natolik prokázal dokonce i svůj komediální talent, že byl za tuto roli oceněn na AMERICAN COMEDY AWARD. U těchto a předchozích snímků, se dá jen stěží říci, že nemá herecký talent, když už si jej například do několika svých snímků vybral dnes kultovní režisér Michael Mann. Stál by za zmínku snímek, tedy první snímek, o Hannibalu Lecterovi, MANHUNTER, kde ztvárnil agenta FBI, Jacka Crawforda. Následovaly malé a nevelké role, kde i tak předvedl svůj výkon, jak se patří.

Pak, jako by si jej začal všímat dokonce celý Hollywood. Upřen pozorností Stevena Spielberga, pro jeho herecký talent, byl obsazen do snímku SAVING PRIVATE RYAN, což už má váhu. Malá, ale přesto viditelná role Farina, jej postavila vedle dnešních hvězd, ve snímcích jako – THE MOD SQUAD, SNATCH či komedie STEALING HARVARD. Dále tu je jeho velké působení v seriálové tvorbě, jako například v seriálu BUDDY FARO. Ba dokonce si jej vybrali do seriálu LAW & ORDER, kde působil jako detektiv Joe Fontana. Po dvouletém působení, si ale nezískal velký ohlas u diváků, tudíž ze seriálů odstoupil s tím, že se vrátí spíše k filmovým rolím. Tak se tu pro něj objevila role ve snímku z roku 2007, kde hrál po boku Bena Kingsleyho YOU KILL ME. Opět nevelkou rolí, kterou se může ohánět, je ve snímku What Happens in Vegas. Svým obsazením se připojil k osobě Dustina Hoffmana, ve filmu LUCK.

Samozřejmě ještě dnes točí snímky a určitě se může i v pozdějších letech těšit řadě úspěchů. Dennis Farina byl jednou ženatý. S manželkou Patricií, s níž se rozvedl v roce 1980, má tři děti, Dennise, Michaela a Josepha.

Reverger

Herecká filmografie

Filmy

2014 Lucky Stiff
Neznámí autoři
2011 Vykoupení Joea Maye
2010 Knucklehead
2008 Mejdan v Las Vegas
Víno roku
2007 Bag Boy
Deník zabijáka
Pokerový král
Purpurové květy
2005 Zánik Empire Falls (TV film)
2004 Paparazzi
Planet of the Pitts
Scrambled Eggs
2003 Poker Night
2002 Velký průšvih
Zloději z Harvardu
2001 Ulice New Yorku
2000 Falešná hra
Kdo seje zlo
Podfu(c)k
1999 Parchanti nebo poldové?
1998 Buddy Faro (TV film)
Zachraňte vojína Ryana
Zakázané ovoce
1997 Něžná mafie (TV film)
Stará láska nerezaví
1996 Eddie
1995 Bonanza: Vystaveni útoku (TV film)
Chyťte ho!
Zrádná minulost (TV film)
1994 Corpse Had a Familiar Face, The (TV film)
Malá velká liga
One Woman's Courage (TV film)
1993 Cizinec v zrcadle (TV film)
Na dostřel
Romeo krvácí
Sledování
Zmizení Nory (TV film)
1992 Drug Wars: The Cocaine Cartel (TV film)
Mac
Pouliční zločiny
Trýznivé pochybnosti (TV film)
Velký prachy
1991 Perfect Crimes (TV film)
1990 Blind Faith (TV film)
Muži bez respektu
People Like Us (TV film)
1989 Škrtiči z Hillside (TV film)
1988 Půlnoční běh
Životní šance (TV film)
1987 Šest z Alcatrazu (TV film)
1986 Birthday Boy, The (TV film)
Crime Story (TV film)
Jack and Mike (TV film)
Jo Jo Dancer, Your Life Is Calling
Triplecross (TV film)
Červený drak
1985 Final Jeopardy (TV film)
The Killing Floor (TV film)
Zákon mlčení
1984 Hard Knox (TV film)
1983 Through Naked Eyes (TV film)
1981 Zloděj

TV seriály

2014 Griffinovi (TV seriál)
The Most Interesting Man in the World (S12E17)
2013 Nová holka (TV seriál)
Tenkrát poprvé (S02E23)
Otcovská láska (S02E13)
2011 Doktorka Plyšáková (TV seriál)
Luck (TV seriál)
Two Prized Colts Go Head-to-Head (E09)
Ace Counters Smythe's Move with His Own (E08)
Ace and Claire Tour a Horse Farm (E07)
další epizody (9)
2004 Justice League Unlimited (TV seriál)
Právo a pořádek (TV seriál)
The Dead Wives Club (S15E02)
Paradigm (S15E01)
2002 In-Laws (TV seriál)
1999 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Detektiv Buddy Faro (TV seriál)
1986 Kriminální příběhy (TV seriál)
1985 Miami Vice (TV seriál)
Lombard (S01E22)
1984 Hunter (TV seriál)
Miami Vice (TV seriál)
One Eyed Jack (S01E06)

Dokumentární

2005 Making of 'Heat', The
2004 This Old Cub

TV pořady

2002 The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace