foto

Buddy Holly

  • nar. 7.9.1936
    Lubbock, Texas, USA
  • zem. 3.2.1959 (22 let)
    Clear Lake, Iowa, USA

Biografie

Buddy Holly byl jedním z nejvýznamnějších průkopníků rock and rollu. Během své krátké kariéry napsal řadu vlivných hitů, které v průběhu let inspirovaly nespočet umělců, jako například: Elvise Costella, Boba Dylana, Erica Claptona, The Beatles, The Rolling Stones nebo třeba The Hollies (ti se dokonce pojmenovali na jeho počest). 

Narodil se v roce 1936 jako Charles Hardin Holley v texaském Lubbocku. Jeho rodina byla nábožensky založená a odjakživa se věnovala hudbě. Sám Buddy, jak ho přezdívala jeho matka, svůj hudební talent předvedl v raném věku, když se svými staršími sourozenci začal vystupovat v místních talentových soutěžích. Postupem času se naučil hrát na klavír a kytaru a se svým přítelem Bobem Montgomerym založil hudební duo „Buddy and Bob“. 

Po maturitě v roce 1955 se rozhodl věnovat své hudební kariéře naplno. Seznámil se s talentovým skautem Eddiem Crandallem, který mu v roce 1956 zajistil smlouvu u Decca Records, kde nahrál píseň „Blue Days, Black Nights“, která se dočkala vlažného přijetí. 

Svůj první velký úspěch zažil v roce 1957 poté, co nahrál hit „That’ll Be the Day“, který napsal společně s producentem Normanem Pettym a bubeníkem své kapely The Crickets Jerrym Allisonem. Píseň dosáhla na první místo jak v americké, tak i v britské hitparádě. Na úspěch této skladby brzy navázaly desítky dalších, jako například „Oh Boy!“ a „Peggy Sue“. Buddyho úspěch v hitparádách vedl k dalšímu nahrávání ve studiu, koncertním turné po světě a významným vystoupením v televizi.

V srpnu 1958 se Holly oženil s Marií Elenou Santiago, recepční hudebního vydavatelství Peermusic, a v prosinci stejného roku ukončil spolupráci s Pettym a svou kapelou a přestěhoval se do Greenwich Village v New York City. Zde pokračoval v psaní nového materiálu a upevňoval si pověst sólového hudebníka. 

V noci 3. února 1959, po vystoupení v Clear Lake v Iowě, které se konalo v rámci turné Winter Dance Party, se Buddy Holly přesouval soukromým letadlem do Moorheadu v Minnesotě. Krátce po vzletu pilot vinou špatného počasí nezvládl řízení a letadlo se zřítilo. Havárii nikdo nepřežil. Kromě Buddyho byli na palubě ještě osmadvacetiletý hudebník a diskžokej J. P. Richardson zvaný „The Big Bopper“ a sedmnáctiletý zpěvák Ritchie Valens

I navzdory své předčasné smrti se Buddy Holly nesmazatelně zapsal do hudební historie, o čemž svědčí i fakt, že byl v roce 1986 mezi prvními umělci uvedenými do rock and rollové síně slávy.

henrycruel

Herecká filmografie

Filmy

2014 My Music: 50s & 60s Rock Rewind (TV film) - a.z.

TV seriály

2000 The Final Day (TV seriál) - a.z.
1948 Ted Steele Show, The (TV seriál)

Dokumentární

2019 ReMastered: Vraždy členů Miami Showband (TV film) - a.z.
2013 Americká 60. léta (TV seriál) - a.z.
Legendy rocku (TV seriál) - a.z.
2008 The Story of the Guitar (TV seriál) - a.z.
1997 Behind the Music (TV seriál) - a.z.
Classic Albums (TV seriál) - a.z.
1995 Antologie Beatles (TV seriál) - a.z.
Historie Rock 'n' Rollu 1: Exploze Rock 'n' Rollu (TV film) - a.z.
Historie Rock 'n' Rollu 2: Zlatý věk Rock 'n' Rollu (TV film) - a.z.
1992 Twist - a.z.
1991 Golden Age of Rock'n'Roll (TV seriál) - a.z.
1987 Biography (TV seriál) - a.z.
1985 The Rock 'n' Roll Years (TV seriál) - a.z.
1984 Rock and Roll: The Early Days - a.z.
1977 All You Need Is Love (TV seriál) - a.z.
1975 Arena (TV seriál) - a.z.

Hudební videoklipy

1958 Buddy Holly: Oh, Boy! (hudební videoklip)
1957 Buddy Holly: Peggy Sue (hudební videoklip)
Buddy Holly: That'll Be the Day (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2002 American Bandstand's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)
1958 The Dick Clark Show (TV pořad)
1955 Val Parnell's Sunday Night at the London Palladium (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

2013 The Beatles: Words of Love (hudební videoklip)
2011 Ringo Starr: Think It Over (hudební videoklip)
1985 James Taylor: Everyday (hudební videoklip)
1977 Linda Ronstadt: It's So Easy (hudební videoklip)
1964 The Rolling Stones: Not Fade Away (hudební videoklip)
1957 Buddy Holly: Peggy Sue (hudební videoklip)
Buddy Holly: That'll Be the Day (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky