Reklama

Reklama

Abraham Polonsky

Abraham Polonsky

nar. 05.12.1910
New York City, New York, USA

zem. 26.10.1999 (88 let)
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA

Biografie

Americký režisér, scénárista a spisovatel Abraham Lincoln Polonsky se narodil 5. prosince 1910 v New Yorku do rodiny rusko-židovských přistěhovalců. Jeho otec, který psal a hovořil několika jazyky byl lékárník a absolvent Columbijské univerzity. Pod vlivem svého vzdělaného otce od dětství Abraham hodně četl a toužil se stát spisovatelem. Vzdělání získal na City College of New York a poté studoval práva na Columbia Law School. Po skončení studií nějaký čas působil jako středoškolský profesor a napsal svůj první román "The Discoverers" (Objevitelé). V druhé polovině 30. let vstoupil do komunistické strany silně ovlivněn marxistickými ideály svého otce.

V Hollywoodu začínal na konci třetí dekády, když podepsal smlouvu s Paramountem jako scénárista. Začátek jeho kariéry přerušila druhá světová válka, během které působil v tajných službách OSS (předchůdce CIA) v Evropě. Po demobilizaci se vrátil do Hollywoodu k scénáristické práci a například napsal scénář k debutu Roberta Rossena BODY AND SOUL (Tělem a duší) za který byl nominován na Oscara. Sám debutoval na režisérském křesle o rok později sociálně kritickým dramatem s prvky noir žánru FORCE OF EVIL (Síla zla) s výborným Johnem Garfieldem v hlavní roli.

Začátkem 50. let díky své levicové orientaci neunikl spárům Výboru pro vyšetřování neamerické činnosti (HUAC) a stal se dalším z řady obětí politického pronásledování a jeho jméno se dostalo na tzv. "černou listinu". Na několik let přesídlil do Evropy, kde napsal dva romány, "The World Above"(Svět mezi námi) a "A Season of Fear" (Doba strachu). Začátkem 60. let se vrátil do Spojených států a pod různými pseudonymy napsal několik scénářů, mj. k televiznímu filmu "THE LAST CLEAR CHANCE" (Poslední jasná příležitost). Po více jak dvaceti letech po svém debutu se v Hollywoodu uvedl svým druhým titulem TELL THEM WILLIE BOY IS HERE (Willie Boy) s Robertem Blakem a Robertem Redfordem. O rok později natočil svůj třetí a zároveň poslední film ROMANCE OF A HORSETHIEF (Zloděj koní) s Yulem Brynnerem. V dalších letech ještě napsal několik scénářů a v roce 1980 vydal svůj poslední román "Zenia's Way".

Abraham Polonsky byl jednou ženatý. Od roku 1937 byla jeho ženou Sylvia Marrow. Jejich manželství, ze kterého vzešly dvě děti, dcera Susan a syn Henry trvalo celých 55 let, do Sylviiny smrti v roce 1993. Polonsky zemřel 26. října 1999 ve věku 88 let na infarkt ve svém domě v Beverly Hills (Kalifornie). Na sklonku života, necelý rok před svou smrtí obdržel cenu za celoživotní dílo od Asociace losangeleských filmových kritiků (LAFCA).

Petr "contrastic" Kubíček

Scenárista

Režisér

Filmy
1971

Zloděj koní

1969

Willie Boy

1957

Oedipus Rex

1948

Síla zla

Seriály
1965

Seaway

Herec

Dokumentární
1998

Hollywoodism: Jews, Movies and the American Dream (TV film)

1995

American Cinema (seriál)

 

Red Hollywood

Spisovatel

Filmy
1965

Strach (TV film) - kniha

Tvůrce

Seriály
1965

Seaway

Reklama

Reklama