foto

Michail Baryšnikov

  • nar. 28.1.1948 (70 let)
    Riga, Lotyšsko, Sovětský svaz
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nejlepší baletní a taneční umělec naší doby Michail Nikolajevič Baryšnikov je rodilý Lotyš. Narodil se v bývalém Sovětském svazu v Rize. Balet studoval ve vyhlášeném Vachtangově učilišti v Leningradu. Po ukončení studií byl 5 let členem Kirovova baletu v současném Petěrburgu. Podařilo se mu v roce 1974 emigrovat. Nejdříve působil v Kanadě, ale rozhodl se pro baletní scény na divadelních jevištích v USA, kde se dál věnoval své baletní kariéře.

Od roku 1974-1978 působil v baletním souboru American Ballet Theatre, a od roku 1978-1979 vystupoval s New York City Ballet. V roce 1982 byl jmenován do funkce uměleckého ředitele American Ballet Theatre. Baryšnikov spoluvytvářel specializované televizní programy, jako byly Baryshnikov at the White House (1979) nebo Baryshnikov on Broadwayi (1980), které vysílala i naše ČT, a Dance in America: Baryshnikov Dances Balanchine (1989). Ty všechny mu vynesly zaslouženě cenu Emmy.

Ve filmu se ovšem objevoval jen velmi málo, a když už, tak jedině v rolích, které spojovaly herecké nároky s uměním tanečním. Zaujal diváky hned svou první filmovou rolí ruského baletního umělce Jurije Kopejkina. Za ztvárnění této vysoce náročné role v psychologickém dramatu z baletního zákulisí Nový začátek byl v roce 1977 nominován na Oscara.

Největší úspěch a popularitu ovšem zaznamenal v politickém thrilleru Bílé noci, natočeném v roce 1985 v režii Tailora Hackforda. Hrál zde ruského emigranta - tanečníka Kolju -, který je po neplánovaném přistání letadla, kterým letěl na uměleckého turné do Japonska, přinucen vystoupit na půdu SSSR, a je při tom zatčen KGB, a donucen vrátit se na bývalou baletní scénu. Zde se setkává se svou dávnou láskou, baletkou Galinou (Helen Mirren), ale i s americkým stepařem (hraje jej George Hines), který na rozdíl od něj emigroval z politických důvodů do Ruska. V tomto filmu hrála i Isabella Rosselini, manželku černého stepaře Darju.

Na podzim v roce 1996 hostoval Baryšnikov ve dvou sólových představeních v pražském Národním divadle. Z tohoto vystoupení i jeho návštěvy byl natočen televizní dokument Vášně a Baryšnikov (režíroval jej Ivan Pokorný). Z jeho druhého pražského představení v prosinci 1999 ve Státní opeře Praha byl natočen dokument Legenda o Mischovi (v režii Pavly Slancové a Petra Jančárka). Jeho životní partnerkou byla herečka Jessica Langeová, se kterou má dceru Alexandru - Šuru.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

1992 Russian Holiday
1991 Cabinet of Dr. Ramirez, The
Společná hra
1987 Tanečníci
1985 Bílé noci
1984 Don Quixote (TV film)
1982 Baryšnikov v Hollywoodu (TV film)
1980 Baryšnikov na Broadwayi (TV film)
1979 Baryshnikov at the White House (TV film)
1977 Nový začátek
The Nutcracker (TV film)

TV seriály

2004 Sex ve městě (TV seriál)
Američanka v Paříži II. (S06E20)
Američanka v Paříži I. (S06E19)
Plác (S06E18)
další epizody (8)
2003 Sex ve městě (TV seriál)
Jeden, jedna, jedno (S06E12)

Dokumentární

2009 Michail Baryšnikov: Prostor (TV film)
2006 Annie Leibovitz: Život objektivem
2004 Sex ve městě - Loučení (TV film)
1996 Danny Kaye: A Legacy of Laughter (TV film)
1992 Babilée '91
1985 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
That's Dancing!
1981 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
Walt Disney: One Man's Dream (TV film)
1980 The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (TV film)

TV pořady

2018 The 72nd Annual Tony Awards (TV pořad)
2000 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1985 The American Film Institute Salute to Gene Kelly (TV pořad)
1984 American Ballet Theater at the Met, The (TV pořad)
1983 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1981 American Film Institute Salute to Fred Astaire, The (TV pořad)
1976 Great Performances: Dance in America (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace