foto

František Kovár

  • nar. 14.11.1946 (70 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec a pedagóg František Kovár absolvoval štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Prvé angažmán dostal v nitrianskom divadle. Následne prestúpil do bratislavskej Novej scény. Profesionálnym vrcholom však boli jeho postavy v SND, kde mal možnosť vystupovať už ako študent.

Členom činohry SND je už od roku 1987. Najznámejšie divadelné predstavenia, v ktorých sa objavil na doskách SND sú Hamlet, Skrotenie zlej ženy, Amadeus, Kráľ sa zabáva a mnohé ďalšie. Hosťuje aj v iných divadlách, napríklad v Divadle Astorka Korzo '90. Už ako malý účinkoval v rozhlase, kde sa svoj hlas učil uplatňovať. Dnes je už František Kovár známou tvárou, ale v našich zemepisných šírkach preslávil dostatočne aj svoj hlas, keďže už znel v nespočetnom množstve filmov a dlhé roky sa venuje dabingovému herectvu.

Pôsobil aj ako pedagóg na VŠMU. Jeho kariéra sa však rozšírila aj na televízne obrazovky, v tituloch ako Tisícročná včela, Lev Tolstoj, Záhrada, Orbis Pictus či Tábor padlých žien. Zahral si tiež doktora Slávika v obľúbenom seriáli Ordinácia v ružovej záhrade a v krátkom, no o to úspešnejšom seriáli Dr. Ludsky, kde stvárnil otca hlavnej postavy. František žije v Bratislave s manželkou Danielou, s ktorou má dvoch synov a teší sa aj z vnúčat.

Patrik "Patrik200s" x

Herecká filmografie

Filmy

2016 Karolovo posolstvo
2015 Spievankovo 5: O povolaniach
2011 Dušičky seniorov (TV film)
2007 Cudzia žena a muž pod posteľou (divadelní záznam)
Mačka na horúcej plechovej streche (TV film)
2004 Zlatý hlas (TV film)
Zůstane to mezi námi
1999 Klietka (TV film)
Prstene pre dámu (TV film)
Šest statečných
1998 Amine emlékezete (TV film)
Ja nič neviem (TV film)
Priateľstvá padajúceho lístia (TV film)
Ujo Váňa (divadelní záznam)
1997 Armagedon na Grbe (divadelní záznam)
Macocha (divadelní záznam)
Modré z nebe
Návraty z neskutočna
Orbis Pictus
Tábor padlých žien
1996 Matúš (TV film)
Modrá ruža (TV film)
Normálny cvok (TV film)
Suzanne
Všetci ľudia budú bratia (TV film)
1995 Medzihra (TV film)
Zahrada
Z môjho denníka (TV film)
1994 Doloroso (TV film)
Hra o láske a smrti (TV film)
Macoška (TV film)
Na krásnom modrom Dunaji
Národný hriešnik (TV film)
Otec (TV film)
Pod vŕbou (TV film)
Tri stromy (TV film)
Trýzeň svedomia (TV film)
1993 Jakubov rebrík (TV film)
K.O. (TV film)
Na Bukvovom dvore (TV film)
Prípad na vidieku
Profesor Bernhardi (TV film)
1992 Jahňa chudobného (TV film)
Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný
Najdúch (TV film)
Pavilón číslo 6 (TV film)
Posledný krajec (TV film)
Romulus Veľký (TV film)
1991 Lorenzaccio (TV film)
Variácie slávy (TV film)
Zloději
1990 Dve Anny (TV film)
O popletenej víle (TV film)
Rozprávka o tichej krajine (TV film)
1989 Obrana Sokratova (TV film)
Pohotovosť (TV film)
Reverend (TV film)
Zlý záber (TV film)
1988 Adolf Eichmann (TV film)
Karakušov rozsudok (TV film)
Letiace tiene (TV film)
Marhuľový lekvár (TV film)
Ono a onô (TV film)
Príbuzní ľudia (TV film)
Solúnski bratia (TV film)
Vianoce Adama Boronču (TV film)
1987 Čakanie na všedné dni (TV film)
Gottšalk (TV film)
Matej Bel z Očovej (TV film)
Miliónový chlap (TV film)
Priama úmera (TV film)
Rodák (TV film)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
1986 A čo ja, miláčik? (TV film)
Akcia Edelstein
Cena odvahy
Don Carlos (TV film)
Ľudmilka (TV film)
Moliére (TV film)
Nástupca (TV film)
Neobyčajné všedné dni (TV film)
Pěsti ve tmě
Pro forma (TV film)
Vynález (TV film)
1985 Hĺbkový rekord (TV film)
1984 Epizóda (TV film)
Král Drozdí brada
Lev Tolstoj
Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
1983 Mŕtvi učia živých
Pod cudzím nebom (TV film)
Tisícročná včela
1982 Dedičstvo (TV film)
Predčasné leto
Zlatá panna a prekliaty brat (TV film)
1981 Macbeth (TV film)
Noční jezdci
1980 Ach, tá láska pozemská (TV film)
Druhovia (TV film)
Najatý klaun (TV film)
Príčina katastrofy náhodná (TV film)
1979 Choď a nelúč sa
Na vysokej skale: Ovčiar Bebek
Prerušená hra
Smrť chodí po horách (TV film)
Svadba Arneho Jurgu (TV film)
Železné ruky (TV film)
Žiadne veľké slová (TV film)
1978 Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Máriine oči (TV film)
Nie
Pohľadnica z Benátok (TV film)
Príbeľská vzbura Janka Kráľa (TV film)
Sneh pod nohami
Stůl pro čtrnáct (TV film)
1977 Advokátka
Biele vrany (TV film)
Čaj u pána senátora (divadelní záznam)
Louis Pasteur (TV film)
Obvod (TV film)
Odsúdenie Paganiniho (TV film)
Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
Vzkriesenie Míny (TV film)
Zlatá réva
1976 Cesta domov (TV film)
Červené víno (TV film)
Desať percent nádeje
1975 Čudný človek (TV film)
Ešte sa nevraciam (TV film)
Príbeh o Fatime a Omarovi (TV film)
Šepkajúci fantóm
Život na úteku
1974 Lucrezia Borgia (TV film)
V každom počasí
1973 Havária (TV film)
Tři nevinní
1972 Červené víno (TV film)
Othello (TV film)
Večne mladá história (TV film)
1969 Generácia (TV film)

TV seriály

2017 Rex (TV seriál)
Smrť s výhľadom (E01)
Tajné životy (TV seriál)
Epizoda 13 (S02E13)
Epizoda 12 (S02E12)
Epizoda 11 (S02E11)
další epizody (9)
2016 Zoo (TV seriál)
2015 Mamon (TV seriál)
Kapitola 5: Kořeny (E05)
Kapitola 4: Děti (E04)
Tajné životy (TV seriál)
Epizoda 12 (S01E12)
Epizoda 11 (S01E11)
Epizoda 10 (S01E10)
další epizody (12)
2014 Doktori (TV seriál)
2013 Chlapi neplačú (TV seriál)
2012 Dr. Dokonalý (TV seriál)
Horúca krv (TV seriál)
2011 Dr. Ludsky (TV seriál)
Hranice ovládání (E10)
Kráska a zvíře (E09)
Sterilní pravda (E08)
další epizody (4)
Zlomok sekundy (TV seriál)
2010 Nesmrtelní (TV seriál)
2009 Jak jsem přežil (TV seriál)
Odsouzené (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2006 Susedia (TV seriál)
2005 Rodinné tajomstvá (TV seriál)
1999 Slovenský dekameron (TV seriál)
1998 Za mestskými múrmi (TV seriál)
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
1991 Štúrovci (TV seriál)
1990 Ujo maliar pozýva (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Jed (S01E02)
Roky prelomu (TV seriál)
Škola detektívky (TV seriál)
1986 Safari (TV seriál)
1985 Materské znamienko (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Hromy divo bijú (E06)
Vel'ký projekt (E03)
1983 Tisícročná včela (TV seriál)
1982 Bambuľkine dobrodružstvá (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
Svadba bez nevesty (TV seriál)
1977 Rachotilkovia (TV seriál)
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1975 Banícke rozprávky (TV seriál)
Nepokojná láska (TV seriál)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)
V tieni vlkov (TV seriál)

Dokumentární

2016 Slávnostný otvárací koncert predsedníctva SR v Rade EU (koncert)
2015 Po stopách Martina Luthera (TV film) - vyp.
2013 Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou (TV seriál)
2012 Arbitráž - vyp.
2009 Čas grimás
Znovuzrodenie lesa - vyp.
2008 Gen.sk (TV seriál)
1998 František Kovár (TV film)
1995 Viera Bálinthová - Herečka bez javiska (TV film)
1987 Labyrint (TV seriál)
1985 SĽUK - vyp.
1984 Dych domova (TV film)
1981 Jan Hála - vyp.
1976 Správa o smrti mladého muža - vyp.
1974 Kde vtáci nelietajú - vyp.

TV pořady

2011 Tandemy (TV pořad)
2009 Tajomstvo mojej kuchyne (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2006 Portrét (TV pořad)
1998 Chvíľka poézie (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace