foto

František Kovár

  • nar. 14.11.1946 (73 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo

Biografie

Herec a pedagóg František Kovár absolvoval štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Prvé angažmán dostal v nitrianskom divadle. Následne prestúpil do bratislavskej Novej scény. Profesionálnym vrcholom však boli jeho postavy v SND, kde mal možnosť vystupovať už ako študent.

Členom činohry SND je už od roku 1987. Najznámejšie divadelné predstavenia, v ktorých sa objavil na doskách SND sú Hamlet, Skrotenie zlej ženy, Amadeus, Kráľ sa zabáva a mnohé ďalšie. Hosťuje aj v iných divadlách, napríklad v Divadle Astorka Korzo '90. Už ako malý účinkoval v rozhlase, kde sa svoj hlas učil uplatňovať. Dnes je už František Kovár známou tvárou, ale v našich zemepisných šírkach preslávil dostatočne aj svoj hlas, keďže už znel v nespočetnom množstve filmov a dlhé roky sa venuje dabingovému herectvu.

Pôsobil aj ako pedagóg na VŠMU. Jeho kariéra sa však rozšírila aj na televízne obrazovky, v tituloch ako Tisícročná včela, Lev Tolstoj, Záhrada, Orbis Pictus či Tábor padlých žien. Zahral si tiež doktora Slávika v obľúbenom seriáli Ordinácia v ružovej záhrade a v krátkom, no o to úspešnejšom seriáli Dr. Ludsky, kde stvárnil otca hlavnej postavy. František žije v Bratislave s manželkou Danielou, s ktorou má dvoch synov a teší sa aj z vnúčat.

Patrik "Patrik200s" x

Herecká filmografie

Filmy

2017 Spievankovo a kráľovná Harmónia - vyp.
2016 Karolovo posolstvo
2015 Spievankovo 5: O povolaniach
2011 Filmoviedky: Dušičky seniorov (TV film)
2004 Zlatý hlas (TV film)
Zůstane to mezi námi
2001 Vadí nevadí
1999 Klietka (TV film)
Prstene pre dámu (TV film)
Zločin (TV film)
Šest statečných
1998 Amine emlékezete (TV film)
Ja nič neviem (TV film)
Priateľstvá padajúceho lístia (TV film)
Za mestskými múrmi: Spravodlivosť (TV film)
1997 Modré z nebe
Návraty z neskutočna (TV film)
Orbis Pictus
Tábor padlých žien
1996 Matúš (TV film)
Modrá ruža (TV film)
Normálny cvok (TV film)
Suzanne
Všetci ľudia budú bratia (TV film)
1995 Medzihra (TV film)
Z môjho denníka (TV film)
Za vrchom vrch (TV film)
Zahrada
1994 Doloroso (TV film)
Hra o láske a smrti (TV film)
Macoška (TV film)
Na krásnom modrom Dunaji
Národný hriešnik (TV film)
Otec (TV film)
Pod vŕbou (TV film)
Trýzeň svedomia (TV film)
1993 Bakchus (TV film)
Jakubov rebrík (TV film)
K.O. (TV film)
Na Bukvovom dvore (TV film)
Profesor Bernhardi (TV film)
Prípad na vidieku
Tri stromy (TV film)
1992 Jahňa chudobného (TV film)
Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný
Mačka domáca (TV film)
Najdúch (TV film)
Pavilón číslo 6 (TV film)
Posledný krajec (TV film)
Romulus Veľký (TV film)
1991 Lorenzaccio (TV film)
Variácie slávy (TV film)
Zloději
1990 Dve Anny (TV film)
O popletenej víle (TV film)
Rozprávka o tichej krajine (TV film)
1989 Letiace tiene (TV film)
Obrana Sokratova (TV film)
Pohotovosť (TV film)
Reverend (TV film)
Zlý záber (TV film)
1988 Adolf Eichmann (TV film)
Karakušov rozsudok (TV film)
Marhuľový lekvár (TV film)
Mesto Anatol (TV film)
Muži s plnou mocou (TV film)
Ono a onô (TV film)
Príbuzní ľudia (TV film)
Prípad poručíka Seeborna (TV film)
Solúnski bratia (TV film)
Vianoce Adama Boronču (TV film)
1987 Gottšalk (TV film)
Harmónia podľa Vivaldiho (TV film)
Komtúrové kroky (TV film)
Matej Bel z Očovej (TV film)
Miliónový chlap (TV film)
Priama úmera (TV film)
Rodák (TV film)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
Čakanie na všedné dni (TV film)
1986 A čo ja, miláčik? (TV film)
Akcia Edelstein
Cena odvahy
Don Carlos (TV film)
Moliére (TV film)
Neobyčajné všedné dni (TV film)
Nástupca (TV film)
Pro forma (TV film)
Pěsti ve tmě
Rozlúčka s Máriou (TV film)
Vynález (TV film)
Ľudmilka (TV film)
1985 Hĺbkový rekord (TV film)
No počkaj, zajac! (TV film)
1984 Epizóda (TV film)
Král Drozdí brada
Lev Tolstoj
Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
1983 Mŕtvi učia živých
Nehoda v Los Alamos (TV film)
Nocou s bielymi koňmi (TV film)
Pod cudzím nebom (TV film)
Sklári (TV film)
Tisícročná včela
1982 Dedičstvo (TV film)
Portrét v životnej veľkosti (TV film)
Predčasné leto
Výzva (TV film)
Zlatá panna a prekliaty brat (TV film)
1981 Macbeth (TV film)
Noční jezdci
Pohľad do zrkadla (TV film)
1980 Ach, tá láska pozemská (TV film)
Dnes z tretej strany (TV film)
Druhovia (TV film)
Malý zelený špión
Najatý klaun (TV film)
Prelom (TV film)
Príčina katastrofy náhodná (TV film)
Steny (TV film)
1979 Choď a nelúč sa
Králik na smotane (TV film)
Na vysokej skale: Ovčiar Bebek
Opis života, utrpenia a smrti M. L. Kinga (TV film)
Pericola (TV film)
Prerušená hra
Smrť chodí po horách (TV film)
Svadba Arneho Jurgu (TV film)
Železné ruky (TV film)
Žiadne veľké slová (TV film)
1978 Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Máriine oči (TV film)
Nie
Pohľadnica z Benátok (TV film)
Príbeľská vzbura Janka Kráľa (TV film)
Sneh pod nohami
Stůl pro čtrnáct (TV film)
1977 Advokátka
Biele vrany (TV film)
Humánna povinnosť (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Obvod (TV film)
Odsúdenie Paganiniho (TV film)
Polnočný murár (TV film)
Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
Vzkriesenie Míny (TV film)
Zlatá réva
1976 Cesta domov (TV film)
Desať percent nádeje
Sen o Krištofovi Kolumbusovi (TV film)
Červené víno (TV film)
1975 Ešte sa nevraciam (TV film)
Príbeh o Fatime a Omarovi (TV film)
Čudný človek (TV film)
Šepkajúci fantóm
Život na úteku
1974 Dva životy (TV film)
Lucrezia Borgia (TV film)
Operácia Raketa (TV film)
Smrť v kufri (TV film)
V každom počasí
1973 Chcem (TV film)
Havária (TV film)
Hviezdy na zemi (TV film)
Jaltská konferencia 1945 (TV film)
Prípad Gabriela (TV film)
Tři nevinní
1972 Othello (TV film)
Večne mladá história (TV film)
Záveje (TV film)
Červené víno (TV film)
1971 Bírbal a sprisahanci (TV film)
Krompašská vzbura (TV film)
Smútok pristane Elektre (TV film)
1969 Generácia (TV film)
Morská záhada (TV film)
1968 Predposledné dni (TV film)
Román o base (TV film)

TV seriály

2020 Červené pásky (TV seriál)
Episode 3 (E03)
2019 Delukse (TV seriál)
Nadežda (E07)
2018 Vlci (TV seriál)
Episode 40 (E40)
Episode 39 (E39)
Episode 38 (E38)
další epizody (37)
Susedia (TV seriál)
Profesor (alebo Lászlo pomáha) (S04E02)
2017 Rex (TV seriál)
Smrť s výhľadom (E01)
Tajné životy (TV seriál)
Epizoda 13 (S02E13)
Epizoda 12 (S02E12)
Epizoda 11 (S02E11)
další epizody (9)
2016 Zoo (TV seriál)
Episode 69 (E69)
Episode 68 (E68)
Episode 67 (E67)
další epizody (43)
2015 Mamon (TV seriál)
Kapitola 5: Kořeny (E05)
Kapitola 4: Děti (E04)
Tajné životy (TV seriál)
Epizoda 12 (S01E12)
Epizoda 11 (S01E11)
Epizoda 10 (S01E10)
další epizody (12)
2014 Doktori (TV seriál)
2013 Chlapi neplačú (TV seriál)
Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou (TV seriál)
2012 Dr. Dokonalý (TV seriál)
Horúca krv (TV seriál)
2011 Dr. Ludsky (TV seriál)
Hranice ovládání (E10)
Kráska a zvíře (E09)
Sterilní pravda (E08)
další epizody (4)
Zlomok sekundy (TV seriál)
2010 Nesmrtelní (TV seriál)
Projekt Alfa (E10)
2009 Jak jsem přežil (TV seriál)
Bez východiska (E07)
Odsouzené (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2005 Rodinné tajomstvá (TV seriál)
1999 Slovenský dekameron (TV seriál)
1998 Za mestskými múrmi (TV seriál)
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
Malé biblické príbehy (TV seriál) - vyp.
1991 Štúrovci (TV seriál)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
Epizoda 3 (S01E03)
další epizody (5)
1990 Ujo maliar pozýva (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Jed (S01E02)
Roky prelomu (TV seriál)
Škola detektívky (TV seriál)
Smrť baróna Gandaru (E05)
1986 Safari (TV seriál)
Parfum (E06)
1985 Materské znamienko (TV seriál)
Psia pestúnka (E01)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Hromy divo bijú (E06)
Vel'ký projekt (E03)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Via Doloris (E05)
Theatrum mundis (E04)
Tisícročná včela (TV seriál)
Děti dětí (E04)
Otec (E02)
1982 Bambuľkine dobrodružstvá (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
Svadba bez nevesty (TV seriál)
1977 Rachotilkovia (TV seriál)
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1975 Banícke rozprávky (TV seriál)
Nepokojná láska (TV seriál)
Vivat Beňovský (TV seriál)
Fogságban (E06)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)
V tieni vlkov (TV seriál)

Dokumentární

2019 Zrod divadla: Ruské denníky (TV film)
2017 Kroky na hraně - vyp.
2016 Slávnostný otvárací koncert predsedníctva SR v Rade EU (koncert)
2015 Po stopách Martina Luthera (TV film) - vyp.
2012 Arbitráž - vyp.
Tiene barbarskej noci - vyp.
2009 Znovuzrodenie lesa - vyp.
Čas grimás
2008 Gen.sk (TV seriál)
1999 Démon súhlasu podľa Tatarku (TV film) - vyp.
1998 František Kovár (TV film)
1997 Nad pamäťou histórie (TV film) - vyp.
1995 Viera Bálinthová - Herečka bez javiska (TV film)
1989 Pamiatky trenčianskeho okresu - vyp.
1987 Jozef Kostka - pravda myšlienky, citu a doby - vyp.
Labyrint (TV seriál)
Parnassius apollo L. - vyp.
Slovenskí filharmonici - vyp.
Slováci na Dolnej zemi - vyp.
Velikán rovín - vyp.
Vyznanie maliara František Kudláč - vyp.
1986 Akrobati na snehu (TV film) - vyp.
Trenčín je môj kraj - vyp.
1985 Francúzski partizáni v SNP - vyp.
Interferón - vyp.
Pí-mezón - vyp.
SĽUK - vyp.
1984 Dych domova (TV film)
Patagónia - vyp.
Čakanie - vyp.
1983 Krajania - vyp.
Nebo je ďaleko - vyp.
Portréty Alexandra Trizuljaka - vyp.
Trenčiansky hrad - vyp.
Zuby ako perličky - vyp.
Ľudové tradície a dnešok - vyp.
1982 Aj sem príde voda - vyp.
Dotknúť sa svetla - vyp.
Jaroslav Siakeľ na Slovensku - vyp.
Putyfárovou stopou (TV film) - vyp.
Tatrasklo - vyp.
1981 Alfa - vyp.
Cyprián Majerník - vyp.
Jan Hála - vyp.
1980 Ako Pavol Ivanovič Čičikov zo Zelenča pri Trnave nakupoval mŕtve duše - vyp.
Medovnikár - vyp.
1977 Za hrsť rodnej zeme - vyp.
1976 Filmy v mesiaci ČSSP - vyp.
Správa o smrti mladého muža - vyp.
1975 Na druhej strane kamery - vyp.
Svet rozprávok - vyp.
1974 Banská Bystrica - 1974 - vyp.
Kde vtáci nelietajú - vyp.
Spevom letom svetom - vyp.
Železnica volá - vyp.
1973 Maliar Nevan - vyp.
1970 Vydýchnuť (TV film)

Divadelní záznam

2016 Fanny a Alexander (divadelní záznam)
Strach (divadelní záznam)
2014 Buddenbrookovci (divadelní záznam)
2007 Cudzia žena a muž pod posteľou (divadelní záznam)
Mačka na horúcej plechovej streche (divadelní záznam)
1998 Ujo Váňa (divadelní záznam)
1997 Macocha (divadelní záznam)
1995 Armagedon na Grbe (divadelní záznam)
1980 Macbeth (divadelní záznam)
1977 Čaj u pána senátora (divadelní záznam)
1969 Smrť Ďurka Langsfelda (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2018 Najväčší Slovák (TV pořad)
2011 Tandemy (TV pořad)
2009 Tajomstvo mojej kuchyne (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2006 Portrét (TV pořad)
1998 Chvíľka poézie (TV pořad)