foto

Walter Koenig

  • nar. 14.9.1936 (82 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec, scénárista a režisér (jeho příjmení se správně vyslovuje Kaynig). Vlastním jménem Walter Marvin Koenig. Pochází z rodiny litevských židů. Po emigraci ze Sovětského svazu si jeho rodiče změnili příjmení, původně znělo Koenigsberg. Již od začátku šedesátých let se začal objevovat v mnoha TV seriálech a filmech.

Za zmínku stojí i jeho dlouholetá divadelní práce, kde je aktivní dodnes. Pro rozhlas namluvil novou rádiovou verzi Wellsovy hry VÁLKA SVĚTŮ. Několik jeho scénářů bylo nominováno na prestižní ocenění.

Jeho nejslavnější role je Chekov v kultovním seriálu STAR TREK (1966). Pro tuto postavu byl vybrán hlavně díky tomu, že hovoří plynně rusky. Díky svému vzhledu měl přilákat k obrazovkám mladší diváky (především ženy). Jeho postava přidali scénáristé do seriálu poté, co jedny sovětské noviny s výtkou uvedly, že v takovémto multikulturním seriálu by měl být zastoupen i představitel Sovětského svazu.

Kromě účinkování v celkem sedmi celovečerních Star Trek filmech napsal také scénář jedné epizody animovaného Star Treku. Vystudoval herectví a poté psychologii. Oženil se v ranném mládí, ale manželství nevydrželo dlouho. Napodruhé si vzal herečku Judy Levittovou, se kterou žije od poloviny šedesátých let. Mají spolu syna a dceru.

V devadesátých letech se objevil v úspěšném sci-fi seriálu BABYLON 5, v jedné epizodě si zahrál společně se svou manželkou. Za účast v několika epizodách bylo plánováno odměnit ho cenou Emmy. V roce 1993 byl hospitalizován v nemocnici kvůli srdečním problémům. Od té doby nosí bypass. Kvůli této hospitalizaci přišel o svou roli v BABYLONU 5. Napsal tři díly komiksového seriálu Raver. Několik let vyučoval na univerzitách herectví, režii a psychologii.

Vladimír "hemir" Máj

Herecká filmografie

Filmy

2018 Diminuendo
Unbelievable!!!!!
2017 Neil Stryker and the Tyrant of Time
Nobility
2016 Star Trek: Captain Pike
2015 Star Trek: Renegades (TV film)
2013 Blue Dream
2012 Handball
2010 War of Heaven
2008 InAlienable
2007 Požírač kostí (TV film)
Star Trek: Of Gods and Men
2003 Maximum Surge (TV film)
Roddenberry on Patrol
2002 OB-1 (TV film)
2000 The Privateers (TV film)
1997 Drawing Down the Moon
1996 Jménem spravedlnosti
1994 Star Trek VII: Generace
1991 Star Trek Adventure
Star Trek VI: Neobjevená země
1989 Deadly Weapon
Měsíční past
Star Trek V: Nejzazší hranice
1986 Star Trek IV: Cesta domů
1984 Star Trek III: Pátrání po Spockovi
1983 Antony and Cleopatra (TV film)
1982 Star Trek II: Khanův hněv
1980 Starlost: The Alien Oro, The (TV film)
1979 Star Trek: Film
1974 Questor Tapes, The (TV film)
1973 Nightmare Honeymoon
1971 Goodbye, Raggedy Ann (TV film)
1963 Strange Lovers
1962 Norman Vincent Peale Story, The

TV seriály

2017 Stretch Armstrong & the Flex Fighters (TV seriál)
2010 Obscurus Lupa Presents (TV seriál) - a.z.
2004 Star Trek: New Voyages (TV seriál)
2002 Futurama (TV seriál)
Kam se dosud žádný fanoušek nevydal (S04E11)
1998 Babylon 5 (TV seriál)
The Corps Is Mother, the Corps Is Father (S05E13)
Phoenix Rising (S05E11)
A Tragedy of Telepaths (S05E10)
další epizody (4)
1997 Babylon 5 (TV seriál)
Rising Star (S04E21)
The Face of the Enemy (S04E17)
Moments of Transition (S04E14)
další epizody (4)
1996 Babylon 5 (TV seriál)
Ship of Tears (S03E14)
Dust to Dust (S03E06)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál) - a.z.
Další trable s Tribbly (S05E06) - a.z.
1995 Babylon 5 (TV seriál)
Honička temnými místy (S02E08)
1994 Babylon 5 (TV seriál)
Válka telepatů (S01E07)
1976 Columbo (TV seriál)
Posvítit si na vraždu (S06E01)
1969 Star Trek (TV seriál)
Vetřelec v mém těle (S03E24)
Kruté divadlo (S03E22)
Cesta do ráje (S03E20)
další epizody (5)
1968 Star Trek (TV seriál)
Prokletí Gideonu (S03E17)
Den míru (S03E11)
Neboť svět je dutý a já se dotkl nebe (S03E10)
další epizody (20)
1967 Star Trek (TV seriál)
Posedlost (S02E18)
Cesta k Babylonu (S02E15)
Trable s tribbly (S02E13)
další epizody (11)
1966 Jericho (TV seriál)

Dokumentární

2016 For the Love of Spock
Heroes Manufactured - a.z.
Star Trek: Inside the Roddenberry Vault
2014 To Be Takei
2013 The Captains Close Up (TV seriál)
2012 Backyard Blockbusters
From the Mouths of Babes (TV seriál)
2011 The Captains
2009 Bring Back... Star Trek (TV film)
Pavel Chekov's Screen Moments
Star Trek: Three Picture Saga
1997 Trekkies
1995 William Shatner's Star Trek Memories
1994 Star Trek: A Captain's Log (TV film)
1991 Star Trek 25th Anniversary Special (TV film)
1986 Fangoria's Weekend of Horrors

TV pořady

2007 Scream Awards 2007 (TV pořad)
1997 Space Cadets (TV pořad)
1991 Star Trek Logs: An MTV Big Picture Special Edition (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 Handball
2008 InAlienable

TV seriály

1982 The Powers of Matthew Star (TV seriál)
1977 What Really Happened to the Class of '65? (TV seriál)
1976 Family (TV seriál)
1974 Land of the Lost (TV seriál)
1973 Star Trek (TV seriál)
Nesmrtelný Vulkánec (S01E07)

Režijní filmografie

TV seriály

1997 Heartbreak Cafe, The (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace