foto

Nichelle Nichols

  • nar. 28.12.1932 (84 let)
    Robbins, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nichelle Nichols je americká herečka a zpěvačka. V mládí objevili její hlasové možnosti, takže se začala prosazovat zpěvem. Jezdila na turné po Spojených státech, kde vystupovala jako hlavní zpěvačka a tanečnice. V osmnácti letech se vdala za tanečníka, jež byl o patnáct let starší než ona. Nebylo to šťastné manželství a vydrželo jen čtyři měsíce. Z tohoto krátkého vztahu se jí narodil syn. V roce 1968 se podruhé vdala za hudebního skladatele, manželství ale také skončilo rozvodem.

Později začala s herectvím, největší popularitu jí přinesla postava Uhury v klasickém seriálu STAR TREK (1966). V souvislostí s touto postavou je Nichelle držitelkou hned několika rekordů: je to první afro-americká herečka, hrající ve sci-fi seriálu. V jedné epizodě ji kapitán Kirk políbil, což bylo poprvé v historii, kdy bílý muž políbil na plátně afro-americkou ženu. Jedna z amerických televizních stanic tenkrát epizodu kvůli této scéně odmítla vysílat. V době rasových předsudků, jaké v šedesátých letech v Americe panovaly, pro ni její role nebyla vůbec snadná.

V průběhu natáčení série měla jednou osobní krizi. Byla pod velkým tlakem a rasistické předsudky okolí jí způsobovaly potíže. Rozhodla se proto s účinkováním skončit. Martin Luther King ji však přemluvil, aby v seriálu hrála dál. Doufal, že její postava bude vnímána jako důležitý symbol nadcházejícího konce rasismu v Americe.

Nichelle napsala autobiografickou knihu, kde přiznává, že její vztah s tvůrcem Star Treku, Gene Roddenberrym, byl jeden čas více než přátelský. Od konce sedmdesátých let žila v Texasu a skoro deset let pracovala v personálním oddělení kosmického střediska NASA. Uhuru ztvárnila také v šesti navazujících filmech o dobrodružství klasické posádky Enterprise.

V roce 1992 jí vytvořili místo na Hollywoodském chodníku slávy. Ve stejném roce se také vrátila ke zpívání. Účinkovala ve velkolepé hudební show, kde v jejím podání zaznělo 12 legendárních písní. Její mladší bratr spáchal v roce 1997 hromadnou rituální sebevraždu spolu se členy náboženské sekty. Nichelle Nichols se herectví se věnuje dosud. Zbožňuje fanoušky Star Treku a ráda se objevuje na jejich početných akcích a srazech.

Vladimír "hemir" Máj

Herecká filmografie

Filmy

2017 Sharknado 5: Global Swarming (TV film)
Unbelievable!!!!!
White Orchid, The
2015 Omaha Street
2012 This Bitter Earth
2010 Scooby Doo! Prokletí nestvůry z jezera (TV film)
2008 Lady Magdalene's
Mirror Universe: Part 1
Torturer, The
Tru Loved
2007 Star Trek: Of Gods and Men
2005 Už jsme tam?
2004 Sci Fi Visionaries
Surge of Power
2003 Roddenberry on Patrol
2002 Sněžní psi
1998 Gargoyles: Brothers Betrayed
1995 Kapitán Zoom (TV film)
1993 Commander Toad in Space (TV film)
1991 Star Trek Adventure
Star Trek VI: Neobjevená země
1989 Star Trek V: Nejzazší hranice
1986 Star Trek IV: Cesta domů
Supernaturals, The
1984 Star Trek III: Pátrání po Spockovi
1983 Antony and Cleopatra (TV film)
1982 Star Trek II: Khanův hněv
1979 Star Trek: Film
1974 Tirák Turner
1970 Tarzan's Deadly Silence
1967 Doctor, You've Got to Be Kidding!
Tarzan's Jungle Rebellion
1966 Made in Paris
Mister Buddwing
1964 Great Gettin' Up Mornin' (TV film)
1959 Porgy and Bess

TV seriály

2017 Downward Dog (TV seriál)
Old (E06)
2009 Cabonauts, The (TV seriál)
2007 Hrdinové (TV seriál)
Pravda a následky (S02E10)
Čtyři měsíce předtím (S02E08)
Bojuj, nebo uteč (S02E05)
další epizody (5)
2004 Simpsonovi (TV seriál)
Super Simpson (S15E19)
2002 Futurama (TV seriál)
Kam se dosud žádný fanoušek nevydal (S04E11)
2000 Buzz Lightyear of Star Command (TV seriál)
Futurama (TV seriál)
Krajně mezní příběhy (S02E16)
1999 Dobro proti zlu (TV seriál)
1996 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál) - a.z.
Další trable s Tribbly (S05E06) - a.z.
1994 Gargoyles (TV seriál)
Spiderman (TV seriál)
1992 Batman (TV seriál)
1986 Head of the Class (TV seriál)
1974 Star Trek (TV seriál)
V opačném čase (S02E06)
Zhoubnější než hadí jed (S02E05)
Mor (S02E04)
další epizody (6)
1973 Star Trek (TV seriál)
Zbraň Otrokářů (S01E14)
Zajatci času (S01E12)
Chtěl bych být menší (S01E11)
další epizody (12)
1971 The D.A. (TV seriál)
1969 Star Trek (TV seriál)
Kruté divadlo (S03E22)
Rekviem za Metuzaléma (S03E21)
Strážci oblak (S03E19)
další epizody (7)
1968 Star Trek (TV seriál)
Prokletí Gideonu (S03E17)
V mžiku oka (S03E13)
Platónovy nevlastní děti (S03E12)
další epizody (23)
1967 Star Trek (TV seriál)
Posedlost (S02E18)
Cesta k Babylonu (S02E15)
Trable s tribbly (S02E13)
další epizody (25)
1966 Star Trek (TV seriál)
Dovolená (S01E17)
Zvěřinec - 2. část (S01E16)
Zvěřinec - 1. část (S01E15)
další epizody (12)
Tarzan (TV seriál)
1964 Peyton Place (TV seriál)
1963 The Lieutenant (TV seriál)
1960 Insight (TV seriál)

Dokumentární

2016 For the Love of Spock
Star Trek: Inside the Roddenberry Vault
2014 Real History of Science Fiction, The (TV seriál)
To Be Takei
2010 Národ Star Treku
2009 Bring Back... Star Trek (TV film)
2008 Pioneers of Television (TV seriál)
2007 Odmaskovaní hrdinové (TV seriál)
Star Trek: Beyond the Final Frontier (TV film)
2006 Space Top 10 Countdown (TV seriál)
2005 Jak sci-fi seriály změnily svět... (TV film)
50 Greatest Kisses, The (TV film)
2002 Inside TV Land: African Americans in Television (TV film)
1999 After They Were Famous (TV seriál)
Moonshot - the Spirit of 69 (TV film)
Stars of Star Wars: Interviews From the Cast, The
1997 Trekkies
1995 Last Angel of History (TV film)
William Shatner's Star Trek Memories
1994 Baadasss TV (TV seriál)
Star Trek: A Captain's Log (TV film)
1992 Inside Space (TV seriál)
1991 Star Trek 25th Anniversary Special (TV film)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2012 Comic Book Men (TV pořad)
2009 BET Awards 2009 (TV pořad)
The Mo'Nique Show (TV pořad)
2007 Scream Awards 2007 (TV pořad)
2006 Comedy Central Roast of William Shatner (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
2001 Weakest Link (TV pořad)
1996 Star Trek: 30 Years and Beyond (TV pořad)
1995 Die Harald Schmidt Show (TV pořad)
1991 Star Trek Logs: An MTV Big Picture Special Edition (TV pořad)
1984 Super Password (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1967 Dateline: Hollywood (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace