foto

Avery Brooks

  • nar. 2.10.1948 (69 let)
    Evansville, Indiana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Univerzitní profesor, herec, operní zpěvák, jazzový hudebník a režisér. Narodil se v roce 1949 v Evansvillea a od osmi let vyrůstal v Gary, v Indianě, ve velmi muzikální rodině. Jeho otec, Samuel Leon zpíval ve sboru a jeho matka Eva Lydia Crawford (pianistka a ředitelka chóru) byla jedna z prvních afro-američanek, která získala na Northwesternské universitě magisterský titul v oboru hudby. Jeho strýc byl zase jedním z původních členů skupiny Delta Rhythm Boys. Proto nebylo moc velké překvapení, že se Brooks rozhodl pro kariéru v oblasti divadelního umění. Navštěvoval Indiana University a Rutgers University. Získal bakalářský titul z umění a poté pokračoval jako učitel výtvarného umění, herectví a režie. Od roku 1972 učil na Rutgers University, kde byl divadelním profesorem.

Po škole Brooks začal také pracovat v divadle. Během druhé poloviny sedmdesátých let se Brooks objevil v mnoha divadelních představeních. Účinkoval, mimo jiné, v Shakespearově Othellovi, kde hrál titulní roli a ve hře Sen noci svatojánské. Zpíval rovněž titulní roli v opeře Anthonyho Davise "X: Život a doba Malcolma X." V roce 1994 se stal uměleckým ředitelem Národního Black Arts Festivalu v Atlantě, stát Georgia. O dva roky později mu byl udělen čestný doktorát v oboru výtvarného umění v Oberlin College a za další dva roky dostal čestný doktorát v oboru výtvarného umění od Buffalo State University. Během vyučování na Rutgers University, se Brooks ovšem také věnoval svým hudebním kořenům. Vystupoval v Montrealu na Mezinárodním jazzovém festivalu s Jon Hendricksem a natočil album se saxofonistou Jamesem Spauldingem jako pocta Duke Ellingtonovi.

Jeho televizní kariéra začíná v roce 1984 filmem SOLOMON NORTHUP'S ODYSSEY. V roce 1985 dostává roli v seriálu SPENCER: FOR HIRE. Ten se stává v Americe velice populární a z Brookse je rázem hvězda. Jeho postava má u diváků takový úspěch, že se po čtyřech letech dočká vlastní série. Bohužel seriál A MAN CALLED HAWK skončí hned po první sezóně. Během několika dalších let Brooks pracuje na různých televizních a video projektech. A v roce 1993 si zopakuje roli Hawka ve čtyřech TV filmech navazujících na seriál SPENCER: FOR HIRE. Přichází STAR TREK: HLUBOKÝ VESMÍR DEVĚT. Při konkurzu na hlavní roli v nové sérii STAR TREKU poráží dalších sto účastníků všech barev pleti. Stává se tak jedním z mála černých herců, kteří hrají hlavní roli v televizní sérii. Od začátku vysílání je velmi populární jak u kritiky, tak u diváků. Během následujících sedmi let získá dvě nominace na Cenu pro nejlepšího herce v dramatickém pořadu a jednu na Cenu pro nejlepšího televizního herce.

Velmi nerad poskytuje rozhovory. „Nejsem ještě tak starý, abych řekl něco moudrého, ale možná až mi bude sedmdesát budu mít co říct ...“ Brooks si po skončení STAR TREKU zahrál i ve filmu. V roce 1998 natočil hned dva. BIG HIT s Markem Wahlbergem (produkce: Wesley Snipes a John Woo) a KULT HÁKOVÉHO KŘÍŽE s Edwardem Nortonem v hlavní roli. V roce 2001 si zahrál 15 MINUT s Robertem de Nirem a Karlem Rodenem. Namluvil též komentář k dokumentárnímu seriálu PUTOVÁNÍ S DINOSAURY (1999-2001). Od roku 1976 je ženatý a s manželkou Vicki (asistentka děkana) má tři děti (dceru Ayanu a syny Cabrala a Asanteho). V poslední době se soustředí na divadlo, kde účinkuje hlavně v Shakespearovských inscenacích.

Jan "swiss" Tomíček

Herecká filmografie

Filmy

2001 15 minut
1998 Big Hit
Kult hákového kříže
1995 Spenser: A Savage Place (TV film)
1994 Spenser: Bledí králové a princové (TV film)
Spenser: The Judas Goat (TV film)
1993 Ernest Green Story, The (TV film)
Spenser: Ceremony (TV film)
1988 Roots: The Gift (TV film)
1987 Uncle Tom's Cabin (TV film)
1985 Finnegan Begin Again (TV film)
1984 Černá odyssea (TV film)

TV seriály

1999 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Co po sobě zanecháš (S07E25)
Váleční psi (S07E24)
Extrémní opatření (S07E23)
další epizody (15)
1998 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Je to jen papírový měsíc (S07E10)
Úmluva (S07E09)
V obležení na AR-558 (S07E08)
další epizody (27)
1997 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Statistická pravděpodobnost (S06E09)
Vzkříšení (S06E08)
Jste srdečně zváni... (S06E07)
další epizody (25)
1996 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Blouznění (S05E10)
Kompromisy (S05E09)
Ozvěny minulosti (S05E08)
další epizody (26)
1995 Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Tajný agent Bashir (S04E09)
Meč Kahlessův (S04E08)
Zelení mužíčci (S04E07)
další epizody (25)
1994 Gargoyles (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Okouzlení (S03E10)
Defiant (S03E09)
Meridian (S03E08)
další epizody (26)
1993 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Útočiště (S02E10)
Druhý pohled (S02E09)
Nutné zlo (S02E08)
další epizody (29)
1989 Jestřáb (TV seriál)
1985 Spenser: For Hire (TV seriál)

Dokumentární

2013 The Captains Close Up (TV seriál)
2011 Captain's Table
The Captains
2009 Bůh versus Satan: Posledni bitva
2007 Star Trek: Beyond the Final Frontier (TV film)
2005 Jak sci-fi seriály změnily svět... (TV film)
2001 Echoes from the White House
Jazz (TV seriál)
Jesus: The Complete Story (TV film)
Země mamutů (TV seriál)
2000 Putování s dinosaury - Balada o Alosaurovi (TV film)
Putování s dinosaury - Pátrání po Tyrannosaurovi (TV film)
Quest for Life
1999 Putování s dinosaury (TV seriál) - vyp.
1998 Africans in America: America's Journey Through Slavery (TV seriál)
Africké sloní království - vyp.
Nejkrásnější místa
1997 Živoucí ráje (TV seriál) - vyp.
1996 Heart of Africa (TV seriál)
1995 Science of Star Trek, The (TV film)
1991 Marian Anderson (TV film)

TV pořady

1996 Star Trek: 30 Years and Beyond (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace