foto

Michael Dorn

  • nar. 9.12.1952 (64 let)
    Luling, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael Dorn se narodil v prosinci 1952 v Kalifornském městě Pasadena. Po dokončení studií na univerzitě začal s kariérou hudebníka. Pořádal turné po San Franciscu jako člen různých hudebních skupin. Také pracoval jako letecký instruktor, je členem letecké nadace Air Force. Létání patří k jeho velkým koníčkům. Má pilotní oprávnění a vlastní několik letadel.

Poprvé vystoupil před kamerou v druhé polovině sedmdesátých let v jedné televizní show, a udělal na producenta takový dojem, že dostal svého vlastního agenta. Mezi jeho první filmovou roli patří bodyguard Apollo Creeda ve filmu ROCKY (1976). Pak vystupoval v tehdy populárním TV seriálu CHIPS o motorizované jednotce policistů.

V roce 1987 vyhrál konkurz na roli klingonského poručíka Worfa v seriálu STAR TREK:NOVÁ GENERACE a stal se slavným. Roli Worfa si zopakoval také v navazujících sezónách seriálu STAR TREK: HLUBOKÝ VESMÍR DEVĚT, kde tři epizody sám režíroval. Postavu ztvárnil i ve filmech s posádkou Nové Generace. Objevil se ve filmu STAR TREK VI: NEOBJEVENÁ ZEMĚ (1991), ještě s původní posádkou. Má zde roli klingonského obhájce, který je Worfovým pradědečkem.

Občas se objeví i ve filmech, naposledy například v sérii o Santa Clausovi. Byl průvodcem přírodovědného cyklu Svět zázraků. Vedle hraní účinkoval v několika reklamách a propůjčil svůj hlas některým postavám v amerických animovaných seriálech.

Vladimír "hemir" Máj

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Man from Earth: Holocene
Unbelievable!!!!!
2015 Méďa 2
2012 Liberator
Strange Frame
2011 End of the Road
Transformers 3
2010 Family Guy Presents: It's a Trap
2009 Bionicle: Zrození legendy
2007 Das Sichtbare und das Unsichtbare
Lesser of Three Evils
Night Skies
The Deep Below
2006 Padlí andělé
Povstání strojů (TV film)
Rozjeď to naplno
Santa Claus 3: Úniková klauzule
2005 Galaktická brána
Heart of the Beholder
Země v ohrožení (TV film)
2004 Such mich nicht
2003 Hráči
Kim Possible: Problém s časem (TV film)
Lessons for an Assassin
The Interplanetary Surplus Male and Amazon Women of Outer Space
2002 Klamné zdání
Santa Claus 2
Star Trek X: Nemesis
Through the Fire (TV film)
2001 Ali
Gristle, The
Teroristické komando
2000 Ďábelská hra
Hodina stínů
1999 Hercules: Zero to Hero
1998 Gargoyles: Brothers Betrayed
Nevinná vražedkyně (TV film)
Star Trek IX: Vzpoura
1997 Mennovo svědomí
1996 Star Trek VIII: První kontakt
1995 Amanda & the Alien (TV film)
Pán času
Vražedný boj
1994 Galaxy Beat (TV film)
Star Trek VII: Generace
1991 Star Trek VI: Neobjevená země
1985 Zubaté ostří
1984 Hero Who Couldn't Read, The (TV film)
1977 Ďábelské sémě
1976 Rocky

TV seriály

2016 Justice League Action (TV seriál)
2015 Castle na zabití (TV seriál)
Spáč (S07E20)
Con Man (TV seriál)
2013 Castle na zabití (TV seriál)
Chránit vraha (S05E13)
2012 Castle na zabití (TV seriál)
Lovci hlav (S04E21)
2011 Castle na zabití (TV seriál)
Sniper (S04E09)
Pěst kapitalismu (S04E05)
Návrat (S04E01)
Winx Club (TV seriál)
2010 Čas na dobrodružství (TV seriál)
2009 Hrdinové (TV seriál)
Neviditelné pouto (S03E25)
Super Hero Squad Show, The (TV seriál)
2008 Batman: Odvážný hrdina (TV seriál)
Hrdinové (TV seriál)
Dualita (S03E13)
2006 Squirrel Boy (TV seriál)
2005 Ben 10 (TV seriál)
2004 Danny Phantom (TV seriál)
Megas XLR (TV seriál)
2003 Kačer Dodgers (TV seriál)
Spiderman (TV seriál)
2002 Beze stopy (TV seriál)
2001 Grim & Evil (TV seriál)
Liga spravedlivých (TV seriál)
Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
The Zeta Project (TV seriál)
2000 Static Shock (TV seriál)
Tesák - velký červený (TV seriál)
1999 Griffinovi (TV seriál)
I Am Weasel (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Co po sobě zanecháš (S07E25)
Váleční psi (S07E24)
Extrémní opatření (S07E23)
další epizody (14)
1998 Herkules (TV seriál)
Martial Law - Stav ohrožení (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Je to jen papírový měsíc (S07E10)
Úmluva (S07E09)
V obležení na AR-558 (S07E08)
další epizody (25)
1997 Dead Man's Gun (TV seriál)
Johnny Bravo (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Statistická pravděpodobnost (S06E09)
Vzkříšení (S06E08)
Jste srdečně zváni... (S06E07)
další epizody (24)
1996 Adventures from the Book of Virtues (TV seriál)
Captain Simian & The Space Monkeys (TV seriál)
Gargoyles: The Goliath Chronicles (TV seriál)
Chameleon (TV seriál)
Real Adventures of Jonny Quest, The (TV seriál)
Sedmé nebe (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Blouznění (S05E10)
Kompromisy (S05E09)
Ozvěny minulosti (S05E08)
další epizody (26)
Superman (TV seriál)
Wing Commander Academy (TV seriál)
1995 Cow and Chicken (TV seriál)
Krajní meze (TV seriál) - a.z., herec
Hlas rozumu (S01E21) - a.z.
Cesta domů (S01E15)
Parent 'Hood, The (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Tajný agent Bashir (S04E09)
Meč Kahlessův (S04E08)
Zelení mužíčci (S04E07)
další epizody (9)
Street Fighter: The Animated Series (TV seriál)
The Savage Dragon (TV seriál)
1994 Aladinova dobrodružství (TV seriál)
Fantastic Four, The (TV seriál)
Gargoyles (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Všechno dobré... (S07E25)
Preventivní úder (S07E24)
Zrození (S07E23)
další epizody (14)
Veselé obludy (TV seriál)
1993 Getting By (TV seriál)
Motomyši z Marsu (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Paralely (S07E11)
Odkaz (S07E10)
Síla přírody (S07E09)
další epizody (26)
Swat Kats: The Radical Squadron (TV seriál)
1992 Out All Night (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Změna velení 2/2 (S06E11)
Změna velení 1/2 (S06E10)
Kvalita života (S06E09)
další epizody (28)
1991 Dinosaurové (TV seriál)
Policie z Palm Beach (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Otázka času (S05E09)
Sjednocení 2/2 (S05E08)
Sjednocení 1/2 (S05E07)
další epizody (25)
1990 Parker Lewis musí vyhrát (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Ztráta (S04E10)
Poslední úkol (S04E09)
Futurum Imperfektum (S04E08)
další epizody (27)
1989 Star Trek: Nová generace (TV seriál) - herec, a.z.
Faktor pomsty (S03E09)
Cena (S03E08)
Nepřítel (S03E07)
další epizody (27)
1988 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Nezkrotný Okona (S02E04)
Jak prosté, drahý Date (S02E03)
Kde vládne ticho (S02E02)
další epizody (19)
1987 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Hra na schovávanou (S01E09)
Bitva (S01E08)
Spravedlnost (S01E07)
další epizody (8)
1985 227 (TV seriál)
1984 Hunter (TV seriál)
Charles in Charge (TV seriál)
Punky Brewster (TV seriál)
1983 Emerald Point N.A.S. (TV seriál)
Hotel (TV seriál)
Webster (TV seriál)
1982 Capitol (TV seriál)
1981 Gimme a Break! (TV seriál)
Síla rodu (TV seriál)
1979 Knots Landing (TV seriál)
1977 CHiPs (TV seriál)
1965 Tak jde čas (TV seriál)

Dokumentární

2013 Relativity: The Family Saga of Star Trek - The Next Generation
Requiem - A Remembrance of Star Trek: The Next Generation
Resistance Is Futile: Assimilating Star Trek -The Next Generation
Star Trek: The Next Generation - Regeneration: Engaging the Borg
2012 Making It So: Continuing Star Trek - The Next Generation
Reunification: 25 Years After Star Trek - The Next Generation
Shady Lady
Stardate Revisited: The Origin of Star Trek - The Next Generation
2011 Rise Above
2007 Red Tail Reborn
2006 Space Top 10 Countdown (TV seriál)
2005 Extraterrestrial! (TV film)
Jak sci-fi seriály změnily svět... (TV film)
Movies That Shook the World (TV seriál)
2004 Earthlings: Ugly Bags of Mostly Water
2003 Celebrity Wings (TV seriál)
2001 America Loves... Star Trek (TV film)
1998 The Best of British (TV seriál)
1997 Communication: The Human Imperative (TV seriál)
Trekkies
1996 Kde jsou všechna UFO? (TV film)
1994 Divy minulosti (TV seriál)
Star Trek: Nová generace - Konec cesty
1991 Star Trek 25th Anniversary Special (TV film)

TV pořady

2012 Celebrity Wife Swap (TV pořad)
2005 Voodoo Secrets (TV pořad)
1997 Electric Playground (TV pořad)
1994 Comic Relief VI (TV pořad)
Masters of Illusion: The Wizards of Special Effects (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1984 Super Password (TV pořad)
1983 Reading Rainbow (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1973 The $10,000 Pyramid (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2002 Through the Fire (TV film)

TV seriály

2003 Hope & Faith (TV seriál)
2002 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Dva dny a dvě noci (S01E24)
1999 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Mračna se stahují (S07E21)
1998 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Inkvizice (S06E18)
V.I.P. (TV seriál)
1997 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Vysoká hra (S05E25)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace