foto

Ludmila Burešová

  • nar. 30.9.1917
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. neznámo kdy a kde

Biografie

Herečka Ludmila Burešová je rodačkou z Prahy, kde také absolvovala své první kroky na cestě za herectvím. V letech 1937-1940 studovala na pražské konzervatoři, načež získala své první angažmá na Nové české scéně (1940), následovaly štace na oblastních scénách, napřed to bylo Východočeské divadlo v Pradubicích, pak Náchod a v letech 1943-1946 působila v Městském divadle v Kladně. Nedlouho po válce se vrátila do Prahy a na dvě sezóny zakotvila ve Studiu Národního divadla (1946-1948). Na naší první scéně v té době vytvořila sedmnáct vedlejších rolí různorodého charakteru. V roce 1949 nastoupila do Městského divadla pro mládež, které později změnilo svůj název na Divadlo Jiřího Wolkera. Tady Burešová hrála do roku 1960 a jejím posledním působištěm bylo pak Divadlo E. F. Buriana.

Filmografie Ludmily Burešové není nijak početná ani významná a v podstatě spadá jen do krátkého období jejího poválečného návratu do Prahy. Debut na filmovém plátně si odbyla v titulu PRÁVĚ ZAČÍNÁME (1946) nevelkou rolí Melkové. V následujícím roce dostala dvě stejně málo rozměrné úlohy prodavaček ve filmech značně odlišných žánrů, v obou případech ale zasazených do historického rámce (PODOBIZNA, 1947; PAROHY, 1947). Se světem filmu se Ludmila Burešová rozloučila dvěma epizodkami v politicky motivovaných titulech PAN NOVÁK (1949) a PŘÍPAD DR. KOVÁŘE (1950).

Informace o soukromí Ludmily Burešové jsou minimální, je o ní ale známo, že je provdaná Jahnová.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1977 Poslední zkouška (TV film)
1974 Stokoruna (TV film)
1950 Případ Dr. Kováře
1949 Pan Novák
1947 Parohy
Podobizna
1946 Právě začínáme

TV seriály

1976 Muž na radnici (TV seriál)
Setkání (E11)
Křížové tažení (E09)
Silvestr (E08)
další epizody (7)

Dokumentární

1955 Čs. průmyslová výstava v Káhiře 1955
1951 Dopřádání na prstencovém stroji

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace