foto

Jeffrey Combs

  • nar. 9.9.1954 (63 let)
    Oxnard, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 9. Září 1954 ve městě Oxnard v Kalifornii jako Jeffrey Alan Combs. Studoval herectví na konzervatoři v Santa Marii a navštěvoval kurzy profesionálního herectví na Washingtonově univerzitě v Seattlu. Jeho cesta k filmu začínala na prknech divadla. Čtyři roky se objevoval především v malých podnicích v San Diegu, Tucsonu a mnoha dalších. V roce 1980 se přestěhoval do Los Angeles, kde žije se svou rodinou dodnes.

Svůj debut si odbyl ve filmu ČÍ JE TO VLASTNĚ ŽIVOT (1981) a následovaly drobné role v MUŽ SE DVĚMA MOZKY (1983), nebo hororu FRIGHTMARE (1983). V té době se seznamuje s mladým režisérem Stuartem Gordonem, který mu nabízí roli v adaptaci povídky H.P.Lovecrafta. Oslněn scénářem herec nabídku přijal a v roce 1985 si poprvé zahrál doktora Herberta Westa v hororu RE-ANIMATOR. Právě díky této roli se stal Combs hvězdou béčkových hororů. Společně s Gordonem a producentem Brianem Yuznou následně natočil další adaptaci Lovecraftovy povídky - film ZE ZÁHROBÍ (1986). Ten se bohužel nedočkal velké slávy, což se všeobecně dává za vinu faktu, že se promítal ve zkrácené verzi. Tvůrci se tedy pokusili zopakovat úspěch Re-Animatora v pokračování NEVĚSTA RE-ANIMATORA (1990). Ani tady se pochvaly od fanoušků nedočkali.

Combs ovšem ve své kariéře pokračoval a pomalu kolem sebe budoval kult herce, který sice nesbírá Oscary, ale každý jeho nový film je zvědavě očekáván. Objevil se celkem v pěti adaptacích Lovecraftových děl a mihnul se například v hororech TAJEMSTVÍ LOŇSKÉHO LÉTA (1998), nebo DŮM NA HAUNTED HILL (1999). Rovněž si zopakoval ještě jednou roli, která jej „udělala“ a v roce 2003 natočil další sequel se šíleným genetikem (NÁVRAT RE-ANIMATORA).

Významnější zářez v životopisu přišel v roce 1996, kdy Peter Jackson (v té době režisér především splatterových filmů) natáčel drama PŘÍZRAKY a nadějného herce obsadil do role detektiva. V té době Combs také začíná svou neméně významnou kariéru v televizních seriálech. Objevuje se v kultovním 4400, ale především ve STAR TREKU, kde si jako vůbec první herec zahrál tři různé postavy v jediné sérii. Celkem nastřádal přes třicet televizních rolí, dabuje také animované seriály jako je BATMAN: GOTHAM KNIGHTS, či SPIDERMAN. Svými až démonickými rolemi si získal silnou fanouškovskou základnu, kterou po útocích na WTC 11. Září 2001 rozrušila falešná zpráva o tom, že v troskách bylo nalezeno tělo jejich modly. Combs musel panikařící fanoušky uklidnit prohlášením, že soucítí s rodinami obětí, ale sám se jí nestal.

Říká se o něm, že je novodobý Vincent Price. Zatímco Price byl označován za dvorního herce Edgara Alana Poa, Jeffrey je považován za dvorního herce H. P. Lovecrafta. V roce 2010 je plánována premiéra čtvrtého pokračování Re-Animatora (HOUSE OF RE-ANIMATOR) pod taktovkou Briana Yuzny a samozřejmě v hlavní roli s Jeffrey Combsem.

Jiri "Holina" Holik

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Gathering
2017 Unbelievable!!!!!
2015 Art School of Horrors
2014 Beethoven's Treasure
Suburban Gothic
2013 Favor
Motivational Growth
Penny Dreadful Picture Show, The
Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising (TV film)
2012 Dorothy and the Witches of Oz
Elf-Man
Night of the Living Dead 3D: Re-Animation
Would You Rather
2010 American Bandits: Frank and Jesse James
Naléhavý případ
United Monster Talent Agency, The
2009 Dark House
Nejtemnější zlo (TV film)
2008 Parasomnie
2007 Brutal
Návrat do domu hrůzy
Střet
The Attackmen
Wizard of Gore, The
2006 Abominable
Blackwater Valley Exorcism
Dotek satana
Satanův měsíc (TV film)
2005 All Souls Day: Dia de los Muertos
Portrét šílenství
Žraločí muž (TV film)
2004 Tomb of Terror
2003 Návrat Re-Animátora
2002 Pandemie
Strach.com
2001 Attic Expeditions, The
2000 Faust: Smlouva s ďáblem
1999 Dům na Haunted Hill
Poseidon's Fury: Escape From the Lost City
1998 Caught Up
Spoiler
Tajemství loňského léta 2: Rok poté
1997 Snide and Prejudice
Time Tracers
1996 Aliens: Ride at the Speed of Fright
Cyberstalker
Norma Jean a Marilyn (TV film)
Přízraky
1995 Dillinger and Capone
Zámecká zrůda
1994 Hrůza pod zemí
Láska a pětačtyřicítka
Těžký zločin
1993 Necronomicon
1992 Doktor Mordrid
Pevnost
1991 Death Falls
Jáma a kyvadlo
Mutronics
Trancers II
1989 Nevěsta Re-Animatora
Robot Jox - Zápas robotů
The Phantom Empire
1988 Evil Clergyman, The
Pulse Pounders
Smrtící přízrak
Zero man
1987 Cyklón
1986 Ze záhrobí
1985 Re-Animator
1983 Frightmare: Legenda hororů
Muž se dvěma mozky
Skin of Our Teeth, The (TV film)
1981 Bláznivá dálnice
Čí je to vlastně život

TV seriály

2015 Gotham (TV seriál)
Everyone Has a Cobblepot (S01E18)
Red Hood (S01E17)
2011 Čarodějky ze země Oz (TV seriál)
2010 Avengers: Nejmocnější hrdinové světa (TV seriál)
Transformers Prime (TV seriál)
2008 Odložené případy (TV seriál)
Pavouci (S05E13)
2007 Mistři hrůzy (TV seriál)
The Black Cat (S02E11)
4400 (TV seriál)
The Great Leap Forward (S04E13)
Tiny Machines (S04E12)
Ghost in the Machine (S04E11)
další epizody (6)
2006 4400 (TV seriál)
Padesát na padesát (S03E12)
Bleskový útok (S03E11)
Balada o Kevinovi a Tess (S03E08)
další epizody (5)
2005 4400 (TV seriál)
Mámy šéfové (S02E12)
Pátá stránka (S02E11)
Pod zámkem (S02E10)
další epizody (4)
Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Toto jsou cesty... (S04E22)
Aenarové (S04E14)
Spojenci (S04E13)
další epizody (4)
2004 Justice League Unlimited (TV seriál)
Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Kir'Shara (S04E09)
Hodina H (S03E24)
Zkušební oblast (S03E13)
2003 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Příměří (S02E15)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Jackpot (S04E06)
2002 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Zisk (S01E18)
Stíny P'Jem (S01E14)
2001 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Střet s Andoriany (S01E06)
2000 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Tsunkatse (S06E15)
1999 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Co po sobě zanecháš (S07E25)
Váleční psi (S07E24)
Proti větru (S07E22)
další epizody (8)
1998 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Zrada, víra a velká řeka (S07E06)
Stíny a symboly (S07E02)
Tvář v písku (S07E01)
další epizody (10)
1997 Batman (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Statistická pravděpodobnost (S06E09)
Oběť andělů (S06E06)
Odvážnému štěstí přeje (S06E05)
další epizody (9)
1996 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Tělo na prodej (S04E24)
Až do smrti (S04E22)
Kolektivní vyjednávání (S04E15)
1995 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Rodinná záležitost (S03E23)
1994 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Meridian (S03E08)
1988 Freddyho noční můry (TV seriál)

Dokumentární

2013 Star Trek: Enterprise - In Conversation - The First Crew
Star Trek: Enterprise - Uncharted Territory
1998 Making of 'The Frighteners, The'
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace