foto

Terry Farrell

  • nar. 19.11.1963 (54 let)
    Cedar Rapids, Iowa, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Terry Farrell je americká herečka a bývalá modelka. Pochází Cedar Rapids v Iowě, kde se narodila 19.listopadu 1968 Kay Carol Christine Bendickson a Edwinovi Farrellovi. Její matka se ovšem brzo na to rozešla s jejím otcem a vzala si Davida Grussendorfa, který ji adoptoval. Její kroky ke karieře modelky a herečky se datují k roku 1978, kdy odchází ze svého rodného města do Mexico city, jako student na výměnný program, kde byla objevena díky její výšce modeligovou agenturou z New Yorku. Krátce po šestnáctých narozeninách podepsala lukrativní smlouvu s Mademoselle.

Terryina herecká kariera se rozvíjela postupně. Po 18-ti měscících u modelingu začala studovat herectví u Kate McGregor Stewart, přesto modeling byl u ní stále na prvním místě. První role se datuje k roku 1983, kdy se objevila v seriálu PAPER DOLLS, kde si zahrála modelku. Následně si zahrála ve filmu BACK TO SCHOOL společně s Rodneyem Dangefieldem. Na začátku roku 1989 začala studovat herectví u Stelly Adller, což byl pro ní zlomový moment protože od té doby se ukázala v nespočtu epizodních rolí v seriálech jako byl QUANTUM LEAP nebo THE CROSBY SHOW. V roce 1992 byla obsazena do americké verze kultovního britského sitcomu RED DWARF, kde si zahrála kočku (kocour v anglické verzi). Natočil se pilot a poté byl projekt zrušen, což možná bylo jen dobře.

V roce 1993 dostala konečně pořádnou roli, byla obsazena do seriálu STAR TREK DEEP SPACE NINE, kde hrála poručíka Jadzii Dax. Tuto roli hrála bezmála šest řad seriálu. Poté ze seriálu hlavně kvůli dalšímu projektu BECKER odešla. Nicméně její rozchod s DS9 nebyl moc v poklidu, o čemž svědčí fakt že její postava byla na konci řady zabita a samotná herečka odmítla být spojována jakoliv se seriálem v budoucnosti. Proto byly v další řadě ve flasbacích vystřihnuty scény ve kterých hrála, její postava byla pouze zminována. Zpět ale její herecké karieře. V již zmíněném Backerovi odehrála bezmála čtyři řady, než byla nahrazena Nancy Travis. Poté propůčila hlas ve filmu TIPPING THE RIFT. Naposled se ukázala ve filmech GLEASON, PSYCHIC MURDERS nebo CODE 11-14.

To je zatím ze jejího herecké kariery vše. Takže se pustím do soukromí. Terry je vdaná za Briana Bakera, se kterým žije v Hershey v Pennsylvanii. Má sestru Christine, která je stejně jako ona adoptována Davidem Grussendorfem. Jako zajímavost mohu uvést že na její počest byl pojmenován asteroid 26734 – tarryfarrell, který byl objeven v roce 2001 Williamem KwongemYu Yeong.

Daniel "Shakaar" Kubín

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Circuit
2003 Kód 11 - 14 (TV film)
2002 Jackie Gleason (TV film)
Osobní zkouška (TV film)
Psychic Murders
2000 Láska na první pohled (TV film)
Nebezpečná hloubka
Tripping the Rift
1998 Legie (TV film)
1996 Pohnutky srdce
1993 Danielle Steel: Hvězda (TV film)
Krvavý východ slunce
1992 Hellraiser III: Peklo na Zemi
Red Dwarf (TV film)
1991 Mimi & Me (TV film)
1990 Ohňostroj marnosti
1987 Off the Mark
1986 Beverly Hills Madam (TV film)
Obezřetný cizinec (TV film)
Zpátky do školy
1983 Portfolio

TV seriály

1999 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál) - a.z.
Polostín (S07E17) - a.z.
1998 Becker (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Tvář v písku (S07E01)
Slzy proroků (S06E26)
Její vlídný hlas (S06E25)
další epizody (18)
1997 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Statistická pravděpodobnost (S06E09)
Vzkříšení (S06E08)
Jste srdečně zváni... (S06E07)
další epizody (23)
1996 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Blouznění (S05E10)
Kompromisy (S05E09)
Ozvěny minulosti (S05E08)
další epizody (26)
1995 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Tajný agent Bashir (S04E09)
Meč Kahlessův (S04E08)
Zelení mužíčci (S04E07)
další epizody (25)
1994 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Okouzlení (S03E10)
Defiant (S03E09)
Meridian (S03E08)
další epizody (26)
1993 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Útočiště (S02E10)
Druhý pohled (S02E09)
Nutné zlo (S02E08)
další epizody (29)
1984 Papírové panenky (TV seriál)

Dokumentární

1997 Trekkies
1993 'Star Trek: Deep Space Nine': Behind the Scenes
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace