foto

Marián Gallo

  • nar. 6.6.1928
    Martin, Slovensko, Československo
  • zem. 19.1.2001 (72 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Marián Gallo sa narodil 6. júna 1928 v Martine. V roku 1948 sa stal členom v Slovenskom komornom divadle v Martine, kde pôsobil do roku 1950. Následne začal študovať herectvo, ktoré úspešne absolvoval v roku 1952 na Odbornom divadelnom kurze pri Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Súčasne sa stal v roku 1950 členom Činohry SND, kde pôsobil 45 rokov a kde stvárnil mnoho postáv vo viac ako 120 divadelných hrách. Tieto postavy boli zväčša rozsahom menšie. Boli to postavy komediálne i vážne, ktoré vždy stvárňoval kultivovane, s dôslednou kresbou charakteru a pôsobivou javiskovou rečou.

Tento postoj k stvárňovaniu postáv si preniesol i na filmové plátna, kde bohužiaľ svoj talent nemohol predviesť vo väčších rolách. V roku 1981 sa podieľal na tvorbe rozprávky Sokoliarova dcéra, ku ktorej vytvoril scenár. Predlohou mu bola povesť Jozefa Horáka. Zomrel v Bratislave v roku 2001, ako 72-ročný, šesť rokov po tom, ako zanechal herectvo.

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

Filmy

1994 O Jankovi kľúčiarovi (TV film)
1992 Chaos (divadelní záznam)
Kráľ lesa (TV film)
Pavilón číslo 6 (TV film)
Pokus (TV film)
1989 Reverend (TV film)
Staroružová dráma (TV film)
1988 Muži s plnou mocou (TV film)
Omyl doktora Moresiniho (TV film)
Samo, kupec a kráľ (TV film)
Solúnski bratia (TV film)
1987 Henrich IV. (divadelní záznam)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
1986 Eygletiérovci (TV film)
Sen o kováčovi (TV film)
Ľudmilka (TV film)
1985 Postupimská konferencia 1945 (TV film)
Raz, dva, tri (TV film)
Stará dobrá kapela (divadelní záznam)
1984 Profesor na bielom koni (TV film)
1983 Anička Jurkovičová (TV film)
Cesta na krvavé pole (TV film)
Saša (TV film)
Sólo pre Cantus firmus (TV film)
Živí musia žiť alebo Červené víno víťazstva (TV film)
1982 Krkavci (TV film)
Zlatá panna a prekliaty brat (TV film)
Zákon budúcnosti (TV film)
1981 Desiaty chlap (TV film)
Konôpka (TV film)
Maškaráda (TV film)
Služobná cesta (TV film)
Čisté vody (TV film)
Škola žien (TV film)
1980 Balladyna (TV film)
Podobizeň prvej lásky (TV film)
Telegram (TV film)
Veselé panie z Windsoru (TV film)
1979 Chobotnica (TV film)
Dvanásť nahnevaných mužov (TV film)
Hotový konflikt krvi (TV film)
Ruy Blas (TV film)
Zlatý zmok (TV film)
1978 Bambusová dievčina (TV film)
Ežo Vlkolinský (TV film)
Inkognito (TV film)
Na vysokej skale: Spišský rebel
Poéma o svedomí I., II.
Päť dní do rozsudku (TV film)
Riziko (TV film)
1977 Bludička
Druhá láska (TV film)
Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
Vládca Oidipus (TV film)
1976 Americká tragédia (TV film)
Kongres v Neapole (TV film)
Sluha dvoch pánov (divadelní záznam)
Štyria grobiani (TV film)
1975 Ešte sa nevraciam (TV film)
1974 Rudienka (TV film)
1973 Dynamit (TV film)
Jaltská konferencia 1945 (TV film)
Svokrovia (divadelní záznam)
Žobrácke dobrodružstvo (TV film)
1972 Janko Búrka doma (TV film)
Večne mladá história (TV film)
Zabiják (TV film)
1971 Hájnikova žena (TV film)
Mŕtve duše (TV film)
1970 Naši pred bránami
Zrodenie syna (TV film)
1969 Generácia (TV film)
Hra o slobode (TV film)
Je Mary Duganová vinná? (TV film)
Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
1968 Mária Tudorová (TV film)
1967 Hernani (TV film)
Izrafel (TV film)
Polnočný vlak (TV film)
Starvelská tragédia (TV film)
Červená Roza (TV film)
1966 6. júl (TV film)
Canarisova krvavá hviezda (TV film)
Jeden deň pre starú paniu
Knieža Rastic (TV film)
Mládenecká rozlúčka (TV film)
1965 Dvaja (TV film)
Kde leží naša bieda (TV film)
Mŕtvi nespievajú (TV film)
Nepochovaní (TV film)
Vejár (TV film)
1964 Archimedov zákon
O Vesne krásavici (TV film)
Sám vojak v poli (TV film)
Čas tvojho žitia (TV film)
Žoržík (TV film)
1963 Ivanov
1957 Štyridsaťštyri
1952 Mladé srdcia

TV seriály

1980 Svadba bez nevesty (TV seriál)
1977 Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)

Dokumentární

1973 Herci-novinári (TV film)
1972 Svedectvo (TV film)
1961 65,000.000 - vyp.
1952 Závodný klub

Scenáristická filmografie

Filmy

1981 Sokoliarova dcéra (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace