foto

Marián Gallo

  • nar. 6.6.1928
    Martin, Slovensko, Československo
  • zem. 19.1.2001 (72 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Marián Gallo sa narodil 6. júna 1928 v Martine. V roku 1948 sa stal členom v Slovenskom komornom divadle v Martine, kde pôsobil do roku 1950. Následne začal študovať herectvo, ktoré úspešne absolvoval v roku 1952 na Odbornom divadelnom kurze pri Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Súčasne sa stal v roku 1950 členom Činohry SND, kde pôsobil 45 rokov a kde stvárnil mnoho postáv vo viac ako 120 divadelných hrách. Tieto postavy boli zväčša rozsahom menšie. Boli to postavy komediálne i vážne, ktoré vždy stvárňoval kultivovane, s dôslednou kresbou charakteru a pôsobivou javiskovou rečou.

Tento postoj k stvárňovaniu postáv si preniesol i na filmové plátna, kde bohužiaľ svoj talent nemohol predviesť vo väčších rolách. V roku 1981 sa podieľal na tvorbe rozprávky Sokoliarova dcéra, ku ktorej vytvoril scenár. Predlohou mu bola povesť Jozefa Horáka. Zomrel v Bratislave v roku 2001, ako 72-ročný, šesť rokov po tom, ako zanechal herectvo.

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

Filmy

1994 O Jankovi kľúčiarovi (TV film)
1992 Chaos (divadelní záznam)
Kráľ lesa (TV film)
Pavilón číslo 6 (TV film)
1989 Reverend (TV film)
1988 Muži s plnou mocou (TV film)
Omyl doktora Moresiniho (TV film)
Samo, kupec a kráľ (TV film)
Solúnski bratia (TV film)
1987 Henrich IV. (divadelní záznam)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
1986 Eygletiérovci (TV film)
Ľudmilka (TV film)
Sen o kováčovi (TV film)
1985 Raz, dva, tri (TV film)
Stará dobrá kapela (divadelní záznam)
1984 Profesor na bielom koni (TV film)
1983 Anička Jurkovičová (TV film)
Cesta na krvavé pole (TV film)
Saša (TV film)
Sólo pre Cantus firmus (TV film)
1982 Krkavci (TV film)
Zákon budúcnosti (TV film)
Zlatá panna a prekliaty brat (TV film)
1981 Čisté vody (TV film)
Desiaty chlap (TV film)
Dvanásť nahnevaných mužov (TV film)
Konôpka (TV film)
Maškaráda (TV film)
Služobná cesta (TV film)
Škola žien (TV film)
1980 Balladyna (TV film)
Podobizeň prvej lásky (TV film)
Veselé panie z Windsoru (TV film)
1979 Chobotnica (TV film)
Ruy Blas (TV film)
Zlatý zmok (TV film)
1978 Bambusová dievčina (TV film)
Ežo Vlkolinský (TV film)
Inkognito (TV film)
Päť dní do rozsudku (TV film)
Riziko (TV film)
1977 Druhá láska (TV film)
Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
Vládca Oidipus (TV film)
1976 Americká tragédia (TV film)
Kongres v Neapole (TV film)
Sluha dvoch pánov (divadelní záznam)
Štyria grobiani (TV film)
1975 Ešte sa nevraciam (TV film)
1974 Rudienka (TV film)
1973 Dynamit (TV film)
Svokrovia (divadelní záznam)
Žobrácke dobrodružstvo (TV film)
1972 Janko Búrka doma (TV film)
Večne mladá história (TV film)
1971 Hájnikova žena (TV film)
1969 Generácia (TV film)
Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
1968 Mária Tudorová (TV film)
1967 Hernani (TV film)
Starvelská tragédia (TV film)
1966 Canarisova krvavá hviezda (TV film)
Jeden deň pre starú paniu
1965 Mŕtvi nespievajú (TV film)
Vejár (TV film)
1964 Archimedov zákon
Sám vojak v poli (TV film)
1963 Ivanov
1957 Štyridsaťštyri
1952 Mladé srdcia

TV seriály

1977 Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)

Dokumentární

1973 Herci-novinári (TV film)
1961 65,000.000 - vyp.
1952 Závodný klub

Scenáristická filmografie

Filmy

1981 Sokoliarova dcéra (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace