Reklama

Reklama

Stanley Forman

Stanley Forman

nar. 26.12.1921
Londýn, England, Velká Británie

zem. 07.02.2013 (91 let)
Harrogate, England, Velká Británie

Biografie

Stanley Forman, který zemřel ve věku 91 let, byl celoživotní komunista, odborář a filmař, ale nejvíce se proslavil jako sběratel a distributor vzácných dokumentárních záběrů zpoza železné opony.

Stanley, syn židovských přistěhovalců, kteří přišli do Británie, aby unikli pogromům ve východní Evropě, se narodil a vyrůstal v londýnském East Endu. Jako teenagera ho radikalizovala jak bitva na Cable Street, tak „jeho hrdinové“, kteří se dobrovolně účastnili španělské občanské války. Studoval v Marx Memorial Library v Clerkenwellu a prostřednictvím Ligy mladých komunistů se seznámil se svou budoucí ženou Hildou.

Poté, co Stanley na konci války sloužil v rámci programů denacifikace v Německu, založil v roce 1950 na základě kontaktů s komunistickou stranou svou první společnost Plato Films. Z firmy vybudoval jedinečný archiv, který se nacházel ve dvou patrech malé kanceláře na Upper Street v Islingtonu a ve sklepě a ve všech volných koutech rodinného domu v Tufnell Parku.

Po přelomovém soudním sporu o urážku na cti, který vedl bývalý nacistický generál Hans Speidel poté, co Plato promítl v Národním filmovém divadle východoněmecký dokument Operation Teutonic Sword (1958), Stanley společnost znovuzaložil jako ETV (Educational & Television Films). Po odchodu do důchodu v roce 2002 věnoval svou sbírku Britskému filmovému institutu a ta zůstává zdrojem záběrů ze sovětského bloku.

Produkoval dokument Compañero: Victor Jara of Chile 1974), příběh Joan Jar, vdovy po slavném chilském lidovém zpěvákovi Victorovi Jarovi, který byl zavražděn Pinochetovým režimem, nominovaný na cenu Bafta – Filmové ceny Britské akademie.

Přestože Stanley viděl jeho nedostatky, zůstal věrný komunismu, ačkoli stál pevně na straně liberalizace. Jeho vždy živelná a poutavá osobnost neviděla žádný rozpor v tom, že si užíval některé z nejlepších věcí v životě, jako je uzený losos, kaviár a šampaňské. Kromě syna Davida s manželkou Hildou měl ještě ve východním Německu dvě dcery, Sarah a Floru, a vnučku Rosu (vnoučat měl celkem 5). Hilda zemřela v roce 2008.

sator

Režisér

Dokumentární
1975

Compañero: Victor Jara of Chile

Scenárista

Dokumentární
1975

Compañero: Victor Jara of Chile

Reklama

Reklama