foto

Viola Zinková

  • nar. 15.6.1925
    Praha, Československo
  • zem. 18.10.2017 (92 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Viola Zinková se narodila v Praze 15.6.1925 do rodiny pražského knihkupce, nakladatele a antikváře Karla Zinka. Její otec, velký obdivovatel hereckého umění vytvářel již od mala cit k tomuto kumštu ve své dceři. Herecky se vzdělávala na dramatickém oddělení Pražské konzervatoře, kterou dokončila v roce 1946. Poté pokračovala čtyři semestry na divadelní škole.

V roce 1948 měla nastoupit do angažmá v Ostravě, ale nakonec z rodinných důvodů získala angažmá na necelý rok v Městském divadle v Mladé Boleslavi, odkud odešla do Státního divadla v Brně, kde se později seznámila se svým manželem Janem Grossmanem(1925-1993). Brněnské divadlo jí poskytlo hodně hereckých úkolů, od komediálních přes dramatické, až po tragické postavy (Maryša bří.Mrštíků, Julie v Romeovi a Julii).

V letech 1955-1959 se stává členkou pražského divadla D34, poté přechází do svobodného povolání a intenzivně pracuje s rozhlasem na inscenacích dramatických her. V roce 1960 se vrací na prkna nově vzniklého divadla E.F.Buriana, aby ve zdejším souboru setrvala až do odchodu do penze v roce 1988.

Před kamerou debutovala jako studentka postavou dcery obchodníka Krofty ve Weissově dramatu DRAVCI (1948). Menší, či větší role pak ve filmu a televizi ztvárňovala až do roku 1989. Hynek Bočan jí pak v roce 1997 svěřil roli babičky v seriálu ZDIVOČELÁ ZEMĚ a Jiří Chlumský jí obsadil do role venkovanky ve filmu STŮJ, NEBO SE NETREFÍM (1998).

Hlas Violy Zinkové se však nejvíce uplatnil v rozhlase, kde vytvořila mnoho krásných rolí z klasického českého i světového repertoáru. Za celoživotní mistrovství v dabingu získala Cenu Františka Filipovského (2001).

Tomáš "pávek" Strakoš

Herecká filmografie

Filmy

2004 ...umírám! (studentský film)
2001 Den dobrých skutků (TV film)
1997 Stůj, nebo se netrefím!
Svědectví (TV film)
1996 Jakub a Modřínka (TV film)
1995 Kulihrášek a zakletá princezna (TV film)
1994 Narcisový dům (TV film)
1989 Vojtěch, řečený sirotek
1985 Přezůvky Štěstěny (TV film)
1984 Letní pohádka (TV film)
Poločas štěstí
Čertův švagr (TV film)
1982 Jak Jaromil ke štěstí přišel (TV film)
1981 Ubohý pan Kufalt (TV film)
1980 Hledání modrého tónu
Rváč (divadelní záznam)
1979 O chudém královstvíčku (TV film)
1976 Cukrárna (TV film)
Ostrov stříbrných volavek
1974 Veselé windsorské paničky (divadelní záznam)
1972 Královna Černá růže (TV film)
1970 Valerie a týden divů
1969 Princezna Lada (TV film)
1968 Talisman (TV film)
1967 Jak se zbavit Helenky
1964 Čintamani & podvodník
1963 Hlídač dynamitu
I chytrák se spálí (divadelní záznam)
1962 Neomylní (TV film)
1961 Chvíle rozhodnutí (TV film)
Tereza
1960 Jak sluníčko vrátilo štěňátku vodu
Nenávist (studentský film)
1959 Dařbuján a Pandrhola
Kruh
1957 Jak krtek ke kalhotkám přišel
1956 Honzíkova cesta
Život (studentský film)
1950 O kolečku, peru a vařiči
1949 Daleká cesta
1948 Dravci

TV seriály

2006 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Mistr (S03E05)
2005 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Leasing (S02E01)
2004 Místo nahoře (TV seriál)
Kozácká vodka (E05)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
Tajemství (E01)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1991 Území bílých králů (TV seriál)
Výlet (E05)
1982 Tři spory (TV seriál)
Spor herečky Kvapilové (E02)
1978 Příběhy cvrčka a štěňátka (TV seriál)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
1969 Kamarádi (TV seriál)

Dokumentární

2010 Neobyčejné životy (TV seriál)
Viola Zinková (S02E14)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace