foto

Mira Furlan

  • nar. 7.9.1955 (63 let)
    Záhřeb, Chorvatsko, Jugoslávie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Umělecká kariéra Miry Furlan obsahuje dlouhé působení jako významné stalé členky Chorvatského národního divadla a hostující herečky v mnoha dalších divadlech v mnoha zemích. Mimo jiné hrala Ofelii v Shakespearově Hamletovi pod vedením Jiřího Menzela. Dále vytvořila mnoho televizních rolí v jugoslávských státních televizích, a to především Chorvatské státní televizi, v řadě televizních seriálů a filmů jako například VELO MISTO (u nás uváděno jako SPLITSKÁ HISTORIE), SMOGOVCI, NEPOKOŘENÉ MĚSTO a DŮM BERGMANOVÝCH.

Velké pozornosti celosvětově se dočkala s filmem Emira Kusturici OTEC NA SLUŽEBNÍ CESTĚ. Tento film získal nominaci na Oskara za cizojazyčný film a Zlatou palmu na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Na začátku občanské války v Jugoslávii v roce 1991 emigrovala z Chorvatska do USA, důvodem byl mimo jiné srbský původ jejího manžela, režiséra Gorana Gajiće. Rok 1993 pro ni znamenal začátek kariéry ve Spojených státech. Dostala roli minbarské velvyslankyně Delenn v pilotním filmu k seriálu BABYLON 5 - BABYLON 5: VELKÝ SUMMIT. V samotném seriálu účinkovala během let 1994 až 1998 ve 109 epizodách a také v dalších dvou televizních filmech spojených se BABYLONEM 5.

Další seriálem, ve kterém mohla předvést svůj herecký talent na amerických obrazovkách se stali ZTRACENI, kde ztvárnila postavu Francouzky Danielle Rousseau v 17 dílech, než byla v roce 2008 nahrazena Melissou Farman.

11 let po svém odchodu z rozpadající se Jugoslávie se opět vrátila na uměleckou scénu své bývalé domoviny. Započala ji tak, jak ji začala, opět na prknech divadel. Účinkovala v divadelní společnosti Radeho Šerbedžiji v inscenaci Medea. Časem se však dostala i na televizní obrazovky. Jako například velmi populárním seriálem režírovaným jejím manželem Goranem Gajićem, VRATIĆE SE RODE.

Často bývá obsazovaná do snímků spojených s konfliktem na Balkáně jako například OPUŠTĚNÍ (2010), CIRKUS COLUMBIA (2010), PŘÍBĚH MÉHO SYNA (2012) a SA MAMOM (2013).

Se svým manželem má jedno dítě, syna jménem Marko Lev. Narodil se 15. 12. 1998 v Los Angeles, kde Mira Furlan vyučuje na The New York Film Academy.

Jiří "Ampi" Amler

Herecká filmografie

Filmy

2017 A Royal Christmas Ball (TV film)
2015 Surviving Me: The Nine Circles of Sophie
2014 Für immer
Kumun Tadı
2013 Sa mamom
2012 Příběh mého syna
2011 Unutma Beni Istanbul
2010 Cirkus Columbia
Opuštění
2008 Turné
2007 Apology
2006 Lost: Revelation (TV film)
2005 Ztraceni: Cesta (TV film)
2004 Diši duboko
1998 Babylon 5: Na počátku (TV film)
Babylon 5: Třetí prostor (TV film)
1996 Black Kites
1995 Moje Antonie (TV film)
1993 Babylon 5: Velký sumit (TV film)
1991 Video jela, zelen bor (TV film)
1990 Gluvi barut
Stela
1989 Bunkr hotelu Palace
Poltron
1988 Camino del sur, El
Nevlastní bratři
Spijun na stiklama
Zatím bez dobrého názvu
1987 Dom Bergmanovih (TV film)
Ljubezni Blanke Kolak
Osudjeni
1986 Krása neřesti
Od zlata jabuka
Spadijer-jedan zivot
1985 Horvatov izbor
Obisk
Otec na služební cestě
Ćao inspektore
Štěstí pro tři
1984 U raljama zivota
Zadarski memento
1983 Prohraná sázka
1982 Kiklop
1979 Novinar

TV seriály

2018 Space Command Redemption (TV seriál)
2010 Ztraceni (TV seriál)
Pro co zemřeli (S06E16)
2009 Najbolje godine (TV seriál)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Cesta do Arizony (S06E17)
2008 Ztraceni (TV seriál)
Něco hezkého tam doma (S04E10)
Seznamte se s Kevinem Johnsonem (S04E08)
Ekonom (S04E03)
další epizody (5)
2007 Ztraceni (TV seriál)
Za zrcadlem (S03E22)
Největší hity (S03E21)
Kobka (S03E19)
další epizody (7)
2006 Night Stalker (TV seriál)
Timeless (E09)
Ztraceni (TV seriál)
Mateřská dovolená (S02E15)
Jeden z nich (S02E14)
2005 Ztraceni (TV seriál)
Exodus, část druhá (S01E24)
Exodus, část první (S01E23)
Čísla (S01E18)
2004 Ztraceni (TV seriál)
Samotářka (S01E09)
2000 Sheena (TV seriál)
1998 Babylon 5 (TV seriál)
Sleeping in Light (S05E22)
Objects at Rest (S05E21)
Objects in Motion (S05E20)
další epizody (19)
1997 Babylon 5 (TV seriál)
The Deconstruction of Falling Stars (S04E22)
Rising Star (S04E21)
Endgame (S04E20)
další epizody (15)
1996 Babylon 5 (TV seriál)
Falling Toward Apotheosis (S04E04)
The Summoning (S04E03)
Whatever Happened to Mr. Garibaldi? (S04E02)
další epizody (20)
1995 Babylon 5 (TV seriál)
Passing Through Gethsemane (S03E04)
A Day in the Strife (S03E03)
Convictions (S03E02)
další epizody (17)
1994 Babylon 5 (TV seriál)
Spřízněné duše (S02E07)
Dlouhý spánek (S02E05)
Vzdálená hvězda (S02E04)
další epizody (19)
Spiderman (TV seriál)
1991 Sarajevske price (TV seriál)
1990 Bolji život 2 (TV seriál)
Tudjinac (TV seriál)
1989 Drugarica ministarka (TV seriál)
1987 Vuk Karadžić (TV seriál)
1986 Putovanje u Vucjak (TV seriál)
1985 Priče iz fabrike (TV seriál)
To nije moj zivot, to je samo privremeno (TV seriál)
1984 Stefica Cvek u raljama zivota (TV seriál)
1983 Kiklop (TV seriál)
1982 Smogovci (TV seriál)
1981 Nepokoreni grad (TV seriál)
1980 Splitská historie (TV seriál)

Dokumentární

2007 Lost: The Answers (TV film)
2005 Destination: Lost (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace