foto

Bohuslav Čáp

  • nar. 26.10.1925
    Borová u Náchoda, Československo
  • zem. 11.6.1997 (71 let)
    Praha, Česko

Biografie

„…Tak vy si klidně seberete podnikovej materiál! Znehodnotíte ho, rozřežete, rozpižláte! A ještě tomu říkáte zlepšovák!!? Pche! … A vy jsi jděte ty svoje švindle zkoušet někam jinam!!! Račte!!“

Říká dvěma vykutáleným zlodějíčkům (František Peterka a Karel Augusta) vedoucí v Kotlaně Václav Koudelka, když si pro malý „zlepšovák“ v podvádění s vytížeností „vypučili“ prkna položená za kantýnou. Právě tyto prkna měl Koudelka za kantýnou ulitý a chtěl je nenápadně propašovat z podniku. Právě tohoto Koudelku – také podvodníka – hrál v komedii Petra Schulhoffa PŘÍŠTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ, STAROUŠKU! (1982) Bohuslav Čáp. Samozřejmě, že tato postava nepatří k jeho největším či nejvýznamnějším, ale právě takovéto role v takovémto rozsahu Čáp nejčastěji hrál.

Narodil se 26. října 1925 v Borové u Náchoda. Roku 1942 vystudoval dvouletou obchodní školu a byl totálně nasazen v náchodském válečném průmyslu. V rodném Náchodě se také poprvé dostal do styku s divadlem, když účinkoval v amatérské avantgardní Mladé scéně. Po válce se rozhodl u divadla zůstat profesionálně.

Hrál v nově vzniklém náchodském Oblastním divadle severovýchodních Čech (1945 až 1946), Jihlavě (1946 – 1947), po vojenské prezenční službě (1947 – 1949) v Kladně (1949 – 1950), Olomouci (1950 – 1961), ostravském Státním divadle (1961 – 1966) a činohře pražského Národního divadla (1. leden 1967 – 31. prosinec 1989), z níž odešel na odpočinek a hostoval až do konce života.

Bohuslav Čáp se po letech tvůrčího hledání stal hercem vyhraněného hereckého projevu komediálních a charakterních postav. Na oblastních scénách vytvářel celkem výrazné role, ale po příchodu do Prahy na něho v těžké konkurenci Národního divadla zbylo účinkování v malých a středních rolí. Osobité hraní, dlouhá škála uměleckých prostředků, menší zavalitá postava, melancholické oči a kulatý obličej mu umožňovaly hraní v nadlehčeně komediálních, expresivně dramaticky vypjatých charakterech, jež skvěle charakterizoval svým smutkem a úzkostí. Neopomenutelný byl taktéž jeho zastřeně působivý hlas.

Mezi nejvýznamnější herecké kreace Bohuslava Čápa bezesporu patří Autolycus („Zimní pohádka“), Pavel Fjodorovič Protasov („Děti slunce“), Lancelot Gobbo („Kupec benátský“), starý Melichar („Paličova dcera“), král Aleonoros („Strakonický dudák“), muzikant Sejtko („Lucerna“), reverend Tooker („Kočka na rozpálené plechové střeše“), stařec („Král Lear“), Hook („Zadržitelný vzestup Artura Uie“), Marek („Naši furianti“), Materna („Vstanou noví bojovníci“), dobrovolník („Rukojmí“), Holý („Krvavý soud“) apod.

Do české kinematografie vstoupil svou u diváků nejznámější a největší rolí lenivého ševce v Zemanově pohádce PYŠNÁ PRINCEZNA (1952). K další filmové práci, kromě intermezza horníka Sopucha ve Steklého LUCII (1963), se dostal až po příchodu do Hlavního města Prahy.

Jeho umění využívali filmaři nejčastěji v menších roličkách, často komediálního charakteru: tajemník MNV (STUD), advokát (DITA SAXOVÁ), konšel (ČEST A SLÁVA), muž s vosím hnízdem (SLASTI OTCE VLASTI), pacient (UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE), rozpálený nuselský komisař (PĚNIČKA A PARAPLÍČKO), kuchař (POKUS O VRAŽDU), Rudi Doležal (LUPIČ LEGENDA), tramvaják Josef Kypta (OSVOBOZENÍ PRAHY), kamarád Standa (TEN SVETR SI NESVLÍKEJ), lékárník (TA CHVÍLE, TEN OKAMŽIK), Tlamicha (HODINA ŽIVOTA), Matějka (SMRT TALENTOVANÉHO ŠEVCE) a již zmíněný šéf Koudelka. Naposledy si Čáp po pětadvaceti filmových rolí zahrál stařečka v pohádce režiséra Julia Matuly NEBOJSA (1988).

Čápovo herectví také využila televize (TV inscenace PALIČOVA DCERA, NENECHTE SE RUŠIT!, OHNIVÉ ŽENY, O MRTVÝCH JEN DOBŘE, BRONZOVÁ SPIRÁLA, UZAVŘENÝ PAVILÓN či ÚTĚK DO VĚZENÍ, pohádky NEZBEDNÁ POHÁDKA, HEJKAL, PRINCOVÉ JSOU NA DRAKA, ČAROVNÁ RYBÍ KOSTIČKA, O PODEZÍRAVÉM KRÁLI, PRINCEZNA ZA DUKÁT nebo DUHOVÁ HORA, seriály HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, DISPEČER, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, DOBRÁ VODA, LEKÁR UMIERAJÚCEHO ČASU, LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, RODÁCI a NÁHRDELNÍK), dabing a rozhlas („Strakonický dudák“, „Nikola Šuhaj loupežník“, „Hořký podzim“). Těsně před smrtí získal Cenu Senior Prix (1996). Bohuslav Čáp zemřel 11. června 1997 v Praze ve věku nedožitých sedmdesáti dvou let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1994 Duhová hora (TV film)
1993 Noční mora (TV film)
1992 Královský život otroka (TV film)
Osvětová přednáška v Suché Vrbici (TV film)
Váhy (TV film)
1991 O těch Martinových dudách (TV film)
Princezna za dukát (TV film)
Uzavřený pavilón (TV film)
Útěk do vězení (TV film)
1990 Jak chytit krokodýla (TV film)
O hloupé havířce (TV film)
Poslední zastávka smrt (TV film)
Svědek umírajícího času
1989 O podezíravém králi (TV film)
Značka: Na dožití (TV film)
1988 Bronzová spirála (TV film)
Most pro Kláru (TV film)
Nebojsa
Někdo musí z kola ven (TV film)
1986 Hlava plná slunce (TV film)
Ohnivé ženy se vracejí (TV film)
Pohádka o lidské duši (TV film)
Rubínová pohádka (TV film)
Česáč (TV film)
Žádost o přeložení (TV film)
1985 Havárie v zámeckém parku (TV film)
O mrtvých jen dobře (TV film)
Vévodkyně valdštejnských vojsk (divadelní záznam)
1984 Dlouhý čas naděje (TV film)
Čarovná rybí kostička (TV film)
Šéfe, vrať se! (TV film)
1983 Ohnivé ženy (TV film)
Žárlivec (TV film)
1982 Příště budeme chytřejší, staroušku!
Smrt talentovaného ševce
1981 Hodina života
Ta chvíle, ten okamžik
1980 Nenechte se rušit! (TV film)
Poslední prázdniny (divadelní záznam)
Princové jsou na draka (TV film)
Ten svetr si nesvlíkej
1978 Hejkal (TV film)
Mladý muž a bílá velryba
O vysoké věži (TV film)
1977 Paličova dcera (TV film)
Súkromná vojna
1976 Bouřlivé víno
Nezbedná pohádka (TV film)
První housle (TV film)
1975 Osvobození Prahy
Tribun lidu (TV film)
1974 Cesta do Pristolu (TV film)
Krádež na Malém rynku (TV film)
Králův kalich (TV film)
Lidé z metra
Sám proti městu (TV film)
Člověk jako „M“ (studentský film)
1973 Pokus o vraždu
Tajemství zlatého Buddhy
1972 Kronika žhavého léta
Lupič Legenda
1971 Babička
Naši furianti (divadelní záznam)
1970 Nahota
Pěnička a Paraplíčko
Už zase skáču přes kaluže
Velká neznámá
Čekání (TV film)
1969 Slasti Otce vlasti
1968 Čest a sláva
Žert
1967 Dita Saxová
Stud
1963 Lucie
1962 Mulat (TV film)
Černé démanty (TV film)
1952 Pyšná princezna

TV seriály

1998 Tři králové (TV seriál)
Přívěsek (E03)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
Dům smutku (E01)
1990 Heřmánci (TV seriál)
Jakub (E06)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Osmistá první kráva (E08)
Oči na kolotoči (E05)
Telecí léta (E01)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Atentát na ministerského předsedu (E03)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Via Doloris (E05)
Theatrum mundis (E04)
Stellis vinctus (E03)
další epizody (4)
Létající Čestmír (TV seriál)
Poslední květina (E06)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
Lítost (E05)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
1981 Poručík Petr (TV seriál)
Píseň mrtvý buše (E06)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
Hektary (E03)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Neklid před bouří (E05)
1977 Die Magermilchbande (TV seriál)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Silvestr (E08)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Třetí housle (S02E09)
1975 Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Setkání (E11)
Rozchod (E09)
Zrádce (E07)
další epizody (4)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Hon na lišku (S01E05)
1973 Neználkovy příhody (TV seriál)
1972 Dispečer (TV seriál)
Dispečer a konec kapely (E09)
Dispečer a trumpeta (E08)
Dispečer a rozvod (E07)
další epizody (5)
1971 Dispečer (TV seriál)
Dispečer a švagři (E04)
Dispečer a rodina (E03)
Dispečer a vládce rodiny (E02)
další epizody (4)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Turecké náušnice (E09)

Host

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace