foto

Roxann Dawson

  • nar. 11.9.1958 (60 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Roxann Dawson je americká herečka, režisérka, producentka a v poslední době hlavně spisovatelka. Narodila se 11. září 1958 v Los Angeles. Zde i vyrostla a odtud odešla na Kalifornskou universitu v Berkeley kde později odpromovala. Brzo na to přišla její první divadelní role, a to ve hře A Chorus Line produkované na Brodwayi, kde si zahrála Dianu Morales. Poté se trochu vytratila. Ještě v New Yorku odehrála pár her mimo Brodway. Například The Tempe od Julie Taymor. Jako členka Circle Repertory Company vytvořila role pro původní inscenace The Early Girl a V&V Only plus mnoho dalších. Posléze si zahrála v mnohých regionálních divadlech po celém území USA, prakticky od Arena Stage v Washington DC do South Coast Repertory v Kalifornii. A pak přišla televize.

Jeji první role na TV obrazovkách byly ve seriálech NBC NIGHTINALES a THE ROUND TABLE. Kromě toho měla hlavní role v TV filmech MORTAL SINS, DIRTY WORK, BROKEN ANGEL, POINTMAN nebo v NBC miniserii MARIO PUZO´S THE FORTUNATE PILGRIM. Nejvíce byla viděna v PBS filmu SEEING TROUGHT WALLS. Dále pak se ukázala většinou v epizodních rolích jako v seriálu THE UNTOUCHABLES nebo EQUAL JUSTICE. Ovšem ani jedna z těchto rolí ji moc neproslavila. Nejvíce je Roxann Dawson známá z STAR TREKU VOYAGER, kde sehrála všech sedm řad v roli poručíka/nadporučíka B'Elanny Torres. Po skončení seriálu její kariéra spíše uvadala a objevovala se v podpůměrných seriálech a filmech. Hlavním důvodem nebyl nezájem ze strany tvůrců, spíše to že se začala věnovat jiné profesi a to psaní a režírování.

Když totiž Roxann zrovna nehrála, věnovala se právě této vášni. Už v ve Star Treku Voyageru si odbyla svůj režisérský debut a to v epizodě Riddles a vrátila se k této profesi v průběhu sedmé řady tohoto seriálu. Rovněž se podílela na knize Entering Tenebrea, která je první z triologie a může se pochlubit svou vlastní divadelní hrou Passage Through the Heart, která měla premiéru v roce 1997 na Minnesotské univerzitě.

Jak jste si jistě všimli, tak Roxann se narodila ve stejný den, kdy byl spáchán teoristický útok na USA. Na tento toto téma se ji mnozí její fanoušci ptají, zejména na to kde v té době byla. Můžu prozradit že byla v Anglii. Ze soukromého života dale prozradím že je vdaná za Eric Dawsona, casting directora se kterým má dvě dcery. Mezi další její vášně patří čtení knih, ze kterých pro zajímavost má ráda Nesnesitelnou lehkost bytí od Milana Kundery. V současné době bydlí ve svém rodišti Los Angeles.

Daniel "Shakaar" Kubín

Herecká filmografie

Filmy

2004 Jesus the Driver
1999 The Lost World (TV film)
1997 Foto Novelas: Seeing Through Walls (TV film)
1996 Darkman III: Na život a na smrt
1994 Policajti ve výslužbě (TV film)
Suverén (TV film)
1993 Věc cti
1992 Dirty Work (TV film)
Půlnoční dítě (TV film)
Smrtelný hřích (TV film)
1991 N.Y.P.D. Mounted (TV film)
Předem vinni
1988 Broken Angel (TV film)
1985 Chorus Line

TV seriály

2003 Svádění (TV seriál)
2002 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Konečná (S02E04)
2001 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Dohra (S07E24)
Renesanční člověk (S07E23)
Nový domov (S07E22)
další epizody (15)
2000 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Vlastní krev (S07E09)
Nightingale (S07E08)
Tělo a duše (S07E07)
další epizody (25)
1999 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Projekt Pathfinder (S06E10)
Spiknutí na Voyageru (S06E09)
Malý krok (S06E08)
další epizody (25)
1998 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Kontrapunkt (S05E10)
Třicet dní (S05E09)
Nelidské metody (S05E08)
další epizody (23)
1997 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Tělesná pouta (S04E12)
O létání (S04E11)
Náhodné myšlenky (S04E10)
další epizody (26)
1996 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Makrokosmos (S03E12)
Jih proti severu (S03E11)
Diktátor (S03E10)
další epizody (26)
1995 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Odboj (S02E12)
Manévry (S02E11)
Studený oheň (S02E10)
další epizody (27)
1992 Round Table, The (TV seriál)
1989 Nightingales (TV seriál)
1988 Pouť za štěstím (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)

Dokumentární

2013 The Captains Close Up (TV seriál)
1997 Trekkies
1995 Inside the New Adventure: Star Trek - Voyager (TV film)

TV pořady

2001 Weakest Link (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

2018 The Chi (TV seriál)
Penetrate a Fraud (E06)
Takoví normální Američané (TV seriál)
Mr. and Mrs. Teacup (S06E04)
2017 The Deuce: Špína Manhattanu (TV seriál)
Why Me? (S01E06)
Chance (TV seriál)
A Very Special Onion (S02E02)
Domek z karet (TV seriál)
Chapter 61 (S05E09)
Chapter 60 (S05E08)
Takoví normální Američané (TV seriál)
Crossbreed (S05E06)
2016 Chance (TV seriál)
A Still Point in the Turning World (S01E05)
Colony (TV seriál)
Zero Day (S01E09)
Broussard (S01E07)
Mercy Street (TV seriál)
The Uniform (S01E03)
The Haversack (S01E02)
The New Nurse (S01E01)
Shooter (TV seriál)
Musa Qala (S01E03)
The Path (TV seriál)
The Shore (S01E08)
Refugees (S01E07)
Good Girls Revolt (TV seriál)
Exposé (E08)
2015 Aquarius (TV seriál)
Your Mother Should Know (S01E11)
Vražedné Miami (TV seriál)
Bosch (TV seriál)
Chapter Six: Donkey's Years (S01E06)
Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
Who You Really Are (S02E12)
Batesův motel (TV seriál)
Jáma (S03E08)
2014 Believe (TV seriál)
Matador (TV seriál)
Mizera (TV seriál)
Stalker (TV seriál)
Phobia (E04)
Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
Ragtag (S01E21)
Batesův motel (TV seriál)
Presumpce neviny (S02E07)
Closer: Nové případy (TV seriál)
Utržení ze řetězu (S03E08)
Revoluce (TV seriál)
Pavučina snů (S02E15)
Hell on Wheels (TV seriál)
Thirteen Steps (S04E12)
2013 Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
Eye Spy (S01E04)
Pod kupolí (TV seriál)
Čtvrtá ruka (S01E09)
Closer: Nové případy (TV seriál)
Poslední scéna (S02E01)
Doteky osudu (TV seriál)
Shledání (S02E08)
Vegas (TV seriál)
Past Lives (E19)
2012 Skandál (TV seriál)
Grant: For the People (S01E07)
Dirty Little Secrets (S01E02)
Smash (TV seriál)
Vegas (TV seriál)
Solid Citizens (E05)
Dobrá manželka (TV seriál)
Naprostá lež (S03E20)
2011 Mstitel Cape (TV seriál)
Prime Suspect (TV seriál)
Dobrá manželka (TV seriál)
Žárlivost (S02E22)
2010 Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně (TV seriál)
Smlouva s ďáblem (S01E03)
Treme (TV seriál)
Anatomie lži (TV seriál)
Čtení z nehybné tváře (S02E15)
Caprica (TV seriál)
End of Line (E09)
Dobrá manželka (TV seriál)
Hlasová schránka (S02E08)
Hrdinové (TV seriál)
Tobě nablízku (S04E15)
2009 Melrose Place (TV seriál)
Sestra Hawthornová (TV seriál)
Hrdinové (TV seriál)
Inkoust (S04E03)
Odložené případy (TV seriál)
Kodex cti (S06E22)
Kartáčník (S06E14)
2008 Mentalista (TV seriál)
Odložené případy (TV seriál)
Dny slávy (S06E01)
Duch mého dítěte (S05E18)
2007 Hrdinové (TV seriál)
Uteč! (S01E15)
Odložené případy (TV seriál)
Konec světa (S05E07)
Ta žena (S05E02)
2006 Ztraceni (TV seriál)
Dlouhej podfuk (S02E13)
O.C. (TV seriál)
The Journey (S03E17)
Odložené případy (TV seriál)
Joseph (S03E23)
2005 Closer (TV seriál)
Zločiny ze sousedství (TV seriál)
Odložené případy (TV seriál)
Perfektní den (S03E09)
2004 Lékařské záhady (TV seriál)
Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Probuzení (S04E08)
(S03E21)
Na radu lékaře (S03E16)
2003 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Říše vyvolených (S03E12)
V exilu (S03E06)
Odměna (S02E25)
další epizody (4)
Čarodějky (TV seriál)
Štěstí pro Čarodějky (S05E17)
2002 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Konečná (S02E04)
Osamělý hlas (S01E21)
2001 Drzá Jordan (TV seriál)
Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Střet s Andoriany (S01E06)
Strážkyně zákona (TV seriál)
Star Trek: Voyager (TV seriál)
Pracovní síly, část druhá (S07E16)
1999 Angel (TV seriál)
Star Trek: Voyager (TV seriál)
Hádanky (S06E06)
1998 Možná už zítra (TV seriál)
1997 Heartbreak Cafe, The (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace